Fantasy Premier League 20/21 laganalyse: Brighton, Everton og Crystal Palace

Johannes Nessa

Før 20/21-sesongen i Fantasy Premier League skal vi gi deg laganalyser til hvert lag i ligaen. Tips, kjøpsanbefalinger, forventede lagoppstillinger og dødballtakere.

Brighton

– Hvordan gikk det i fjor?

Fjorårets sesong var midt på treet for Brighton sin del. Ni seiere (for tredje år på rad) og 14 uavgjort var nok til at plassen ble sikret meg god margin. På 38 kamper scoret de 39 mål og slapp inn 54. I FPL var det først og fremst tre spillere som skilte seg ut: Ryan med 135 poeng, Maupay med 131 poeng og Dunk med 128 poeng.

– Overgangsvindu og pre-season

Brighton har foretatt seg to solide forsterkninger i Adam Lallana fra Liverpool og Joel Veltman fra Ajax. Et par nevneverdige spillere har forlatt klubben, som Aaron Moy, Glen Murray og Martin Montoya. Det er også verdt å nevne at Ben White har kommet tilbake fra lån og signert en langtidskontrakt med klubben. White var en meget viktig for Leeds i opprykksesongen i fjor, og var ryktet til større klubber. Han signerte nylig en langtidskontrakt med klubben, så det er rimelig å anta at han ikke vil bli solgt i dette vinduet.

Så langt har Brighton kun spilt en treningskamp mot Chelsea.

Brighton 1-1 Chelsea
Scoringer: Pascal Groß
Målgivende: Aaron Connolly

– Forventet lagoppstilling

3-5-2 (kan også spille 4-3-3 eller 4-2-3-1)

Ryan

White – Dunk – Webster

Veltman – Alzate – Bissouma – Lallana – March

Trossard – Maupay

Merk: Veltman kan flyttes ned på stopper med Lamptey på høyre vingback.

– Anbefalte kjøp

Matt Ryan (4.5m) – 22.0%

Det soleklart mest populære valget i Brighton, og det ikke uten grunn. Ryan har levert jevnt de siste tre sesongene, med 135, 104 (stod over fire kamper) og 146 poeng. Han gjør det veldig bra på BPS-systemet (som bonuspoengene baserer seg på), noe som gjør at han ofte er med i kampen om bonuspoeng om Brighton holder nullen. I tillegg er han en god keeper på straffer imot, med 11 strafferedninger på 42 forsøk. Ryan kan fort være det beste keepervalget til 4.5m.

Neal Maupay (6.5m) – 2.5%

Maupay leverte en god fjorårssesong, med ti mål og tre målgivende. Franskmannen hadde 13.56 forventede mål, noe som vil si han underpresterte i forhold til forventningene. Etter koronapausen ble det fattige to mål og én målgivende på ni kamper, men det er lov å håpe på bedring offensivt for Brighton denne sesongen med en kreativ spiller som Lallana inne i laget. Maupay kan fort vise seg å være god verdi til 6.5m.

Differensial: Leandro Trossard (6.0m) – 0.5%

Trossard kom til Brighton i fjor etter å ha levert flust med målpoeng i den belgiske ligaen. I sin debutsesong endte det med fem mål og fem målgivende. Etter koronapausen var 15 av hans 16 skudd etter pausen innenfor boksen. Kun dyrere navn som Pulisic, Salah, Sterling, Mahrez og Foden hadde flere skudd i boksen i samme periode. Dessverre har Trossard blitt benket litt for mange ganger for min smak. I fjor var han i kamptroppen i 34 kamper, men startet «kun» 22 av dem. Hvis han starter de fleste kampene den kommende sesongen kan han vise seg å være veldig god verdi.

Dødballtakere

Cornere: Groß, Mac Allister, March, Trossard
Frispark: Groß, Mac Allister, Trossard
Straffer: Maupay, Groß

– Oppsummering

Brighton er hverken laget som scorer flest eller slipper inn minst mål, men de har likevel mulige fine valg både fremme og bak. Spesielt Ryan skiller seg ut som et trygt valg fra start, mens Maupay og Trossard kan gi fin verdi offensivt.

Everton

– Hvordan gikk det i fjor?

Everton leverte en meget skuffende sesong i fjor, da de endte på 12. plass. På 38 kamper plukket de 49 poeng, scoret 44 mål og slapp inn 56 mål. De tre spillerne som plukket flest poeng i fantasy var Richarlison (165), Calvert-Lewin (126) og Digne (120).

– Overgangsvindu og pre-season

Så langt har Everton ikke gjennomført noen nevneverdige overganger. En del reserver har forlat klubben eller lagt opp, blant annet Leighton Baines. En del spennende navn er nevnt som potensielle kjøp, her må det følges med frem mot seriestart.

Everton har spilt én treningskamp mot Blackpool så langt. Denne endte 3-3.

Everton 3-3 Blackpool
Scoringer: Sigurdsson (2x), Calvert-Lewin
Målgivende: Sigurdsson, Walcott, Calvert-Lewin

– Forventet lagoppstilling

4-2-3-1

Pickford

Coleman – Holgate – Keane – Digne

Gomes – Davies

Walcott – Sigurdsson – Richarlison

Calvert-Lewin

– Anbefalte kjøp

Richarlison (8.0m) – 10.8%

Richarlison plukket flest poeng hos Everton i fjor, med 13 mål og fem målgivende. I år er han klassifisert som angrepsspiller, men vil mest sannsynlig bli brukt på venstrekant. Det betyr likevel ikke at han er et dårlig valg. De underliggende tallene er gode, også som kantspiller. Brasilianeren liker å trekke inn i boks og skyte. Prislappen er dessverre litt stiv, men får Everton en bedre sesong i år kan han fort rettferdiggjøre den.

Lucas Digne (6.0m) – 3.4%

Lucas Digne har enorme underliggende tall til å være forsvarsspiller. Kun Alexander-Arnold hadde flere innleggsforsøk og skapte flere sjanser enn franskmannen, og kun backene til Liverpool hadde flere målgivende og forventede målgivende pasninger i fjor. Dessverre for Digne leverte Everton langt under forventet defensivt i fjor, med kun ni rene bur. Med det utgangspunktet er prislappen på 6.0m litt stiv, men skulle Everton finne tilbake til den defensive formen fra 18/19 blir han en meget aktuell spiller.

Differensial: Dominic Calvert-Lewin (7.0m) – 3.5%

Calvert-Lewin brukte omtrent en tredjedel av fjorårssesongen til å etablere seg som førstevalg på topp. Da han først var etablert som førstevalg lagde han ti mål på 13 kamper fra start, før han ikke scoret et eneste mål de ti siste kampene. Den enorme formendringen kan være vanskelig å forklare, men det er ingen tvil om at engelskmannen var en helt annen spiller før koronapausen enn etter. Hvis Calvert-Lewin finner tilbake til formen han hadde før koronapausen er han et meget bra kjøp til 7.0m, hvis ikke kan man med fordel styre unna.

Lik oss på Facebook

Dødballtakere

Cornere: Digne, Sigurdsson
Frispark: Digne, Sigurdsson
Straffer: Sigurdsson

– Oppsummering

Everton er uten tvil en klubb med flere spillere som har stort fantasypotensiale. Det kan virke som at det er flere spennende signeringer på gang, så her må man følge med. Noen av de nevnte spillerne kan virke litt stivt priset i lys av formen til Everton etter koronapausen, men det er definitivt potensiale til å bli gode valg.

Crystal Palace

– Hvordan gikk det i fjor?

Crystal Palace leverte en meget skuffende sesong i fjor. De endte ni poeng over nedrykksstreken på en 14. plass, mens de scoret så lite som 31 mål. Kun Norwich scoret færre. De reddet plassen med et noenlunde solid forsvar, 50 baklengs var færrest av de på nedre halvdel av tabellen. Guita (137), Ayew (132), Zaha (120) og van Aanholt (109) var de spillerne som plukket flest poeng hos Palace.

– Overgangsvindu og pre-season

Så langt har Crystal Palace hentet to spillere, Eberechi Eze (QPR) og Nathan Ferguson (West Bromwich). Begge forventes å kunne kjempe om fast startplass i løpet av sesongen. Ingen nevneverdige spillere har forlatt klubben.

Crystal Palace har spilt tre vennskapskamper så langt. De vant 2-1 mot Oxford United, 3-0 mot Charlton Athletic og 1-0 mot Millwall.

Scoringer:
Wilfried Zaha (2x)
Jordan Ayew (2x)
Max Meyer
James McArthur

Målgivende:
Wilfried Zaha (2x)
Andros Townsend (2x)
Jeffrey Schlupp

– Forventet lagoppstilling

4-2-3-1:

Guita

Ward – Kouyaté – Dann – van Aanholt

Milivojevic – McArthur

Townsend – Eze -Zaha

Ayew

– Anbefalte kjøp

Wilfried Zaha (7.0m) – 6.1%

Ivorianeren leverte en skuffende sesong i forhold til de foregående, med «kun» fire mål og seks målgivende pasninger. Ser man på underliggende tall viser det seg at Zaha var den midtbanespilleren med tredje flest berøringer i motstanderens boks med 240 berøringer, kun slått av Salah og Sterling. 48 skudd i boksen, totalt 61 skudd og 36 skapte sjanser er godkjente tall, men svakere en fjorårssesongen.

Spesielt antall skapte sjanser har gått ned, fra 54 i 18/19. Hvis Zaha og Crystal Palace kan finne tilbake til tidligere form kan det være meget god verdi til 7.0m. Så langt i pre-season har Zaha vært meget aktiv med to mål, to målgivende og en straffe vunnet (brent av Schlupp), noe som lover godt.

Tyrick Mitchell (4.0m) – 4.3%

Mitchell er ikke inne i Crystal Palace sin sterkeste lagoppstilling, men så lenge Patrick van Aanholt er skadet vil Mitchell spille venstreback. Det er noe usikkert hvor lenge PvA er ute, men det er bekreftet at han mister sesongstarten. Det kan virke som at Mitchell er det eneste valget til 4.0m som er garantert spilletid i starten av sesongen. På motsatt back er Nathan Ferguson kjøpt inn for å kjempe om en startplass. Han koster også 4.0m, men har vært langtidsskadet siden januar og vil ikke være spilleklar til starten av sesongen. Følg med der!

Differensial: Eberechi Eze (6.0m) – 1.3%

Palace har gjort en meget spennende signering i Eze fra QPR. Den offensive midtbanespilleren leverte 14 mål og åtte målgivende pasninger på 46 kamper. Han kan også spille på begge kantene, og er god på dødballer. Han gikk rett inn i startoppstillingen i treningskampen mot Charlton, og får mest sannsynlig startplass når sesongen starter. Absolutt en spiller det er verdt å følge med på!

Dødballtakere

Cornere: Milivojevic, Eze, Van Aanholt
Frispark: Milivojevic, Eze, Van Aanholt
Straffer: Milivojevic

– Oppsummering

Crystal Palace leverte en fryktelig trist sesong i fjor, spesielt offensivt. Det er vanskelig å anbefale å starte sesongen med noen av de offensive spillerne deres, men det er liten tvil om at Wilfried Zaha innehar ferdighetene til å latterliggjøre prislappen på 7.0. Det blir spennende å se om en spiller som Eberechi Eze kan sette fart i det offensive spillet til Roy Hodgsons gutter, og det blir spennende om en av de nevnte forsvarsspillerne til 4.0 kan spille seg til fast plass i løpet av sesongen.