Fantasy Premier League 20/21 laganalyse: Wolves

Anders Fosse

Før 20/21-sesongen i Fantasy Premier League skal vi gi deg laganalyser til hvert lag i ligaen. Tips, kjøpsanbefalinger, forventede lagoppstillinger og dødballtakere.

Basert på fjorårets tabell er Wolverhampton det beste Premier League-laget som ikke skal ut i Europa i år. Vil et mindre hektisk kampprogram gagne dem?

 

– Hvordan gikk det i fjor?

Det blir ikke et nytt Europa-eventyr for ulvene i den kommende sesongen, men i likhet med for ett år siden så endte laget på 7. plass. Målmessig var det forbedring å spore i forhold til 18/19-sesongen, med fire flere scorede mål og seks færre baklengs.

Det gir også flere Fantasy-poeng. Doherty var rett bak en suveren Liverpool-trio i antall sankede poeng (167), og hadde nest høyest xGI («Expected Goal Involvements» fra Opta) av alle forsvarere med 9,0. Kun Alexander-Arnold (12,5) hadde flere. Dette tilsvarte en forventet målinvolvering hvert 316. minutt for iren.

Om denne sesongens vingbacker for Wolves kommer til å følge opp er ikke sikkert. Jonny (på motsatt vingback) var langt mindre involvert enn sin lagkamerat, og hadde bare 2,85 i xGI over hele sesongen – en forventet målinvolvering hvert 1014. minutt. Til og med midtstopper Säiss var farlig frempå oftere (hvert 710. minutt).

Ellers må selvfølgelig Jiménez nevnes. Se på denne tallrekken her: 12,0 – 11,5 – 9,5 – 10,0 – 11,5 – 8,5 – 9,5 – 12,0 – 12,0.

Dette er rett og slett prisen til toppspillerne fra i fjor, sortert etter hvor høy xGI de hadde. For ordens skyld, i rekkefølge: Salah, Sterling, Rashford, Vardy, De Bruyne, Jiménez, Jesus, Mane og Aubameyang.

Wolves sin meksikanske toppspiss skiller seg virkelig ut med tanke på hvor lavt priset han er sammenlignet med resten av eliten. Mer om det lenger ned i artikkelen.

– Overgangsvindu og pre-season

Wolverhampton har foreløpig ingen høyreback. Etter å ha solgt Doherty til Spurs er plassen vidåpen, og det er forventet at de signerer en ny vingback snart.

Klubben har vært ryktet til både venstreback Faouzi Ghoulam og høyreback Maitland-Niles, men spesielt sistnevnte virker å være ganske kald etter hvert.

Den eneste i stallen som er klassifisert som høyreback ifølge Transfermarkt er den 22 år gamle dansken Oskar Buur (£4,0m), men han er bare verdsatt til rundt 1 million kroner av nettstedet, og er neppe førsteellever-materiale. Hvis Wolves mot all formodning ikke signerer noen innen sesongstarten så tipper vi at midtbanespiller Adama Traore (som for øvrig er ganske priset ut med £6,5m) tar denne plassen inntil videre, slik han også gjorde i enkelte kamper i fjor høst.

Gibbs-White har gått til Swansea på lån og Helder Costa er nå Leeds-eiendom, men ellers har det ikke skjedd så mye nevneverdig med stammen til ulvene.

Wolverhampton røk ut av kvartfinalen i Europa League 11. august mot Sevilla, og som følge av en tre ukers ferie fikk ikke Nuno Espirito Santo holdt sin første trening med laget før onsdag 2. september – en trening som også ble ganske amputert med tanke på at store deler av laget er på landslagsoppdrag. Ikke en optimal oppladning til sesongen som starter bare ti dager etter den første treningen til laget.

Bli med i våre pengeligaer (1000/250) – Les mer i vår Facebook-gruppe

– Forventet lagoppstilling

Som nevnt, vi forventer at det kommer inn minst én ny back. Hvis ikke er det sannsynlig at man får se dette laget fra starten av årets sesong:

3-4-3

Rui Patrício

Boly – Coady – Saïss

Traore – Moutinho – Neves – Vinagre

Jota – Jiménez – Podence

De tre midtstopperne er rimelig bankers, selv om Dendoncker har vikariert her tidligere. Saïss er i så fall førstemann som ryker her, noe som er synd, siden han er den med størst målpoengpotensiale (xGI hvert 710. minutt, Boly hvert 2175. minutt og Coady hvert 5700. minutt i forrige sesong). Null Europa-spill kan samtidig føre til mindre rotasjon fra Espirito Santo, som i sin første Premier League-sesong viste at han helst ikke roterer så mye.

Vingbackene er diskutert, mens Jota er nærmere en fast plass hvis Traore må ned i banen på permanent basis.

På kantene får Jota noe konkurranse av Pedro Neto og Daniel Podence. Sistnevnte kan være spennende å følge med på til £5,5m. Han startet i tre av de fire siste kampene i forrige sesong, og gjorde sine saker bra. Selv om det ikke ble noen målpoeng for portugiseren så hadde han en forventet målinvolvering hvert 198. minutt i fjor. Til sammenligning er det bedre enn for eksempel Teemu Pukki (hvert 202. minutt).

– Anbefalte kjøp

Raul Jiménez (£8,5m) – 20.3%

Selv etter to sesonger på rad der portugiseren har havnet på topp ni når det gjelder xGI-tall vil ikke Fantasy Premier League gjøre ham til noe dyrere enn £8,5m.

Dette kan selvsagt forklares med at han spiller på et lag som tradisjonelt regnes for å være utenfor topp seks, men det gjør jo også for eksempel Jamie Vardy som koster £10,0m.

En åpenbar forskjell på de to er at Vardy endte opp med 30 målinvolveringer, mens Jiménez «bare» hadde 24, men differansen kunne vært mye mindre. Hvis man ser på xGI var det bare 1,62 som skilte de to i fjor. Vardy overpresterte med 6,65 faktiske målinvolveringer, mens Jiménez bare overpresterte med 2,27.

 

En så mye bedre avslutter er ikke Jamie Vardy, selv om de seks målinvolveringene som skilte dem alle sammen var mål – noe som gir en god del bonuspoeng for spisser.

For å returnere til prisrekken som ble servert i starten av denne artikkelen: Det virker for undertegnede litt ulogisk å ikke ha Jiménez. Han er nok ikke en mann å sette kapteinsbindet på i særlig mange kamper, men det er jo det man har spillere som Salah, Aubameyang og De Bruyne til. I midtsjiktet er han en spiller som beviser at han sesong etter sesong ligger helt i toppen når det gjelder poeng. Det eneste som kan stoppe ham i år er hvis savnet av vingback Doherty blir for stort for Wolves.

Rúben Vinagre (£4,5m) – 18.2%

Apropos vingback: De neste dagene gjelder det å følge med på nettsiden til Wolverhampton. Hvis de ikke har hentet en ny venstreback innen fristen til Gameweek 1 er Vinagre en mann svært mange bør ha på sitt fantasy-lag.

Siden han opprinnelig er backup så er han £0,5m billigere enn Coady og Saïss, samtidig som han har en god del større potensiale enn dem offensivt. Likevel bør man ikke forvente fyrverkeri av 21-åringen. Unggutten mangler nok enda den erfaringen og kvaliteten som skal til for å hevde seg på Premier League-nivå, og han hadde bare 0,92 i xGI i forrige sesong, noe som tilsvarer en forventet målinvolvering hvert 702. minutt, altså ganske likt som Jonny.

Om vingbacken på motsatt side av Doherty led av, og måtte kompensere for, at sistnevnte var så offensiv, eller om iren faktisk bare var veldig mye bedre, er nok noe vi vil få svar på i år, men Jonny sine svake offensive tall er noe som strekker seg også tilbake til hans første sesong i Premier League. I 18/19-sesongen hadde han bare en xGI hvert 847. minutt på banen. Men med en langtidsskade på ham kan det bli Vinagre sin tur til å skinne i hans fravær.

Det defensive potensialet til Wolverhampton er fantastisk. Laget hadde bare 38,4 forventede baklengsmål i fjor. Til sammenligning hadde Manchester United 38,1, Liverpool 38,0 og Manchester City 37,6.

Med priser på £5,0m og £4,5m er det nesten så man kan rettferdiggjøre to forsvarere fra laget, som bortsett fra Manchester City i runde to har et nydelig kampprogram helt frem til og med runde syv.

Med 18,2 prosent er han kanskje ikke en differensial per definisjon, men det vil fremdeles være millioner av FPL-managere som ikke følger så godt med på Premier League som vil starte uten ham på laget.

Dødballtakere

Straffer: Jiménez, Neves

Frispark: Neves, Moutinho

Hjørnespark: Moutinho, Neves

– Oppsummering

Alt tyder på at Wolverhampton, med omtrent samme lag som de avsluttet 18/19-sesongen med, kommer til å få nok en god Premier League-sesong. Hvor mye savnet av Doherty kommer til å prege dem gjenstår å se, men at de vil fortsette å være et godt defensivt lag der Jiménez er involvert i absolutt alt offensivt er det liten tvil om.