Fantasy Premier League 20/21 laganalyse: Arsenal

Franco Roche

Før 20/21-sesongen i Fantasy Premier League skal vi gi deg laganalyser til hvert lag i ligaen. Tips, kjøpsanbefalinger, forventede lagoppstillinger og dødballtakere.

– Hvordan gikk det i fjor?

Arsenal legger en turbulent sesong bak seg, preget av oppturer og nedturer, primært sistnevnte. Likevel har det vært bedring å spore etter trenerskiftet i romjulen, fra et FPL-perspektiv viste det seg å være mye verdi i Arsenal gjennom våren. I år som i fjor er Aubameyang med rette den store snakkisen, spesielt ettersom han er blitt klassifisert som midtbanespiller den kommende sesongen. Hadde 31-åringen stått som midtbane i fjor ville han endt med over 30 poeng mer enn de 205 han endte på i juli, og ville med det svevd rundt Salah i poengtoppen. Vi kan tidlig konkludere med at Aubameyang er et godt valg å starte sesongen med, eid av 41.7% i skrivende stund samtidig som han aldri har spilt bedre i Arsenaldrakten enn det han gjør nå. Men, Arsenal byr på mer enn bare Aubameyang.

– Pre-season og overgangsvindu

Etter Arteta overtok roret gikk stemningen fra natt til dag på et øyeblikk, han fikk på ingen måte behagelige arbeidsforhold til å begynne med i klubben han en gang ledet som kaptein. Vinteren ble i stor grad preget av røde kort, VAR-situasjoner og skader. Allikevel plukket Arsenal 33 poeng under perioden med Arteta, noe som gir de en 6.plass på «Arteta-tabellen», 1 poeng bak topp 4 og foran lag som Wolves og Spurs.

Sommeren har utvilsomt gitt en ny giv i gruppa, en oppskriftsmessig seier i treningskamp mot MK Dons, men også finaleseiere mot Chelsea og Liverpool i henholdsvis FA-cup og Community Shield. Isolert sett er det naturligvis stas å utvide trofeskapet, men de psykologiske virkningene kan vise seg å ha store gevinster; kontraktsforlengelse av Aubameyang, resignering av Ceballos, spill i Europa og ikke minst følelsen av å være tilbake.

Det så mørkt ut i vinter, men nå har Arsenal vunnet to finaler, kvalifisert seg for Europa-spill, forlenget kontrakter og signert spillere som angivelig har vært førstevalg for klubben. Arsenal spilte også en hemmelig treningskamp mot Aston Villa, lukket for media. Den kampen tapte Arsenal 2-3, og Aubameyang scoret begge målene. I tillegg fikk spillere som Özil, Pepe, Lacazette og Willian verdifulle kampminutter for første gang denne sensommeren.

Cedric Soares, Willian, Pablo Mari og Gabriel Magalhaes har hittil signert kontrakter med klubben. Hvilke roller de kommer til å spille er vrient å spå, det virker som det jobbes aktivt bak kulissene i Arsenal, både med spillere inn og ut. Ceballos er også klar for et nytt låneopphold. Arsenal vant 56.5% av kampene med Ceballos fra start kontra 38.7% uten, han er og blir veldig viktig for Artetas mannskap. Spillere som har imponert i de fire kampene som hittil er spilt i sommer: Aubameyang, Saka, Maitland-Niles og stopperne.

– Forventet lagoppstilling

Arsenal sin oppstilling kan endre seg mye fra GW1 til GW4, flere spillere som er vurdert til en plass i førsteellever har hatt utvidet pause, for eksempel Lacazette, Pepe og Willian. Ceballos skal i utgangspunktet i to uker karantene ifølge britisk lov, men spilte treningskampen mot Villa 5. august. Det virker å være et unntak for regelen her da han har vært med i isolert pre-season med Real Madrid. GW1 kommer for tidlig for nysigneringen Gabriel, i tillegg kan spillere som Holding, Sokratis, Bellerin med flere være på vei ut portene på Emirates før GW1.

3-4-3:

Leno

Holding – Saliba – Tierney

Bellerin – Ceballos – Xhaka – Maitland-Niles

Saka – Nketiah – Aubameyang

Oppdatering rund skade på David Luiz:

Den pålitelige Arsenal-korrespondenten, David Ornstein, har meldt at Luiz er høyst usikker med tanke på sesongstarten. Vi må naturligvis høre hva Arteta har å si på pressekonferanse mot slutten av uka før vi trekker to strek under svaret, men det ser mørkt ut.

Spørsmålet er da; hvem spiller? Tierney må nok smøre seg med ytterligere tålmodighet når det gjelder vingbackplassen, så skotten blir nok å finne på venstre stopperplass. Det store spørsmålet er om Gabriel kastes rett ut i ellever da situasjonen har utviklet seg slik den har gjort, han trener for fullt med laget for første gang denne uka.

Er en uke nok? Om Arteta ikke prøver seg på 4-3-3, så ser vi nok Tierney, Saliba, Holding, noe jeg tror.»

– Anbefalte kjøp

Pierre-Emerrick Aubameyang (12.0m) – 41.7%

Arsenal sin store stjerne har til gode å signere en kontraktsforlengelse, men Arteta har avslørt at det kan være like om hjørnet. Forrige sesong startet han 35 Premier League-kamper og gjentok bedriften med 22 nettkjenninger også denne sesongen. Angrepspilleren var involvert i 53% av Arsenal sine mål da han var på banen.

Kieran Tierney (5.5m) – 10.7%

Arsenal holdt nullen ti ganger Premier League-sesongen som gikk, noe som plasserer de akkurat midt på clean sheet-tabellen. Sju av disse nullene kom etter Arteta overtok roret, og han hadde som tidligere nevnt tidvis ugunstige arbeidsforhold. I tillegg skilter Arteta med tre av tre rene bur i FA cup (hvorav ett av de kom mot City) samt to nuller av tre mulige i Europa League.

Tierney er blitt en favoritt under Arteta og vil spille regelmessig, når stopperne er klare for spill vil han gå rett inn i på venstreback, men spiller foreløpig som en av tre stoppere. Den tidligere Celtic-kapteinen sto kun bokført med to målpoeng i Premier League sesong som gikk, men pålydende prislapp på 5.5 viser til at det ikke bare er meg som tror den statistikken potensielt kan firedobles den kommende sesongen. I Celtic noterte han seg for åtte scoringer og 37 målgivende på 170 kamper.

I innleggssituasjon er Tierney umåtelig god, det forventes at den unge skotten vil være involvert i en håndfull eller flere scoringer denne sesongen. Det kan også være nyttig å ta med seg at Arsenal etter alle solemerker å dømme vil starte med en forsvarer til 4.5m i enten Saliba eller Holding, og hvem vet, Gabriel har muligens sunket noen hakk når han etterhvert skal inn.

Differensial: Bukayo Saka (5.5m) – 8.9%

I år som i vår vil Arsenal ha flere jokere og differensialer å by på. Saka har fått seg et fortjent prishopp, men kan fortsatt vise seg å være et røverkjøp dersom hyppigheten på målgivende vedvarer, han sto med 11 målgivende og 4 mål i alle turneringer i 18/19-sesongen. Gutten som fylte 19 år i august skrev under ny kontrakt i vår og er antatt at skal spille mye og bekle ulike posisjoner.

Differensial: Eddie Nketiah (6.0m) – 1.7%

En annen spiller som fikk en ny vår under Arteta var Nketiah, det hele oppleves i noe grad som lyn fra klar himmel da han slet med å få spilletid i Championship hos Leeds i fjor høst. Det spekuleres i at Nketiah er Artetas mann i kamper hvor det skal kontres og presses, han startet til flere sin overraskelse flere av kampene mot de antatt bedre lagene og er både rask og sterk.

Det formodes at den lokale spissen starter sesongen på topp for Arsenal. Årsaken er at Lacazette har få minutter under beltet denne sommeren og Nketiah viser fin form, han kapteinet England sitt U21-lag i helgen i en 6-0-seier og kronet det hele med et hattrick. Det kan også vise seg å være et potensielt varp i Pépé (8.0m), som nå har en full sesong i Premier League samt lagt bak seg en turbulent tid med Emery, trenerskifte, kulturskifte og barnefødsel.

Dødballtakere:

Straffespark: Aubameyang
Frispark fra skuddhold Vil roteres. Luiz, Pépé, Aubameyang, Ceballos og Lacazette (Willian?)
Frispark fra innleggsposisjon: Ceballos, Pepe, Saka
Hjørnespark: Ceballos, Pepe, Saka

– Oppsummering

Det er et klokkeklart valg i Arsenal; Aubameyang. Med tanke på usikkerheten i en del andre lag og blankrunde for Manchester-lagene vil det være mange som starter med Arsenal´s venstrekant, og mange vil nok velge å vie han tillit som kaptein i GW1 og GW2.

Ved siden av Gaboneseren ville det være jokere som spiller regulært i et Arsenal-lag som antas vil være et mye bedre Arsenal henimot det vi så i fjor høst. Denne sesongen vil vi nok også oppleve rekordmange tidlige wildcard pga blankrunden i runde 1, samtidig er tendensen hos de aller fleste at man kjører et relativt tidlig wildcard for å hoppe på togene som går. Kanskje det kan være et skarpt trekk å starte sesongen med enten Saka eller Nketiah?