Fantasy Premier League 20/21 laganalyse: Chelsea

Anders Fosse

Før 20/21-sesongen i Fantasy Premier League skal vi gi deg laganalyser til hvert lag i ligaen. Tips, kjøpsanbefalinger, forventede lagoppstillinger og dødballtakere.

Med tanke på pris, potensiale og nysigneringer Chelsea er kanskje det aller mest spennende fantasy-laget i år.

– Hvordan gikk det i fjor?

Husker du Liverpool i fjor? 85 scorede mål, suveren ligatittel og bare god stemning? Hold på hatten, for Chelsea hadde bedre underliggende tall offensivt enn de røde. 71,0 i xG («Expected Goals» fra Opta) hadde London-laget, mot Liverpool sine 69,7 forventede mål.

Faktisk uttelling? 85 mål for Liverpool, og 69 for Chelsea.

Det forteller først og fremst en historie om at Liverpool overpresterte foran mål, men også at Chelsea kunne levert bedre enn de gjorde. Om spillerne deres var dårlige avsluttere eller om laget hadde uflaks er ikke godt å si, men alt ligger uansett til rette for at de får en mye bedre uttelling i år.

For å hevde seg i gullstriden i Premier League trenger man det ypperste av det ypperste offensivt. At Frank Lampard valgte å stole såpass mye på unggutter som Mason Mount og Tammy Abraham som han gjorde varmer et fotballhjerte, men det var ikke godt nok i kampen mot Liverpool og Man City.

Nå har laget fått inn stjernespiller på stjernespiller, og med tanke på hvor gode de var etter gjenopptakelsen av Premier League (19,1 i xG, kun bak Man Citys 26,4, og et stykke foran tredjeplass Man United sine 15,6) så blir det spennende å se hvordan de vil lykkes.

– Overgangsvindu og pre-season

Flere Premier League-lag har ikke signert særlig mange spillere i det foreløpig relativt korte overgangsvinduet, men Chelsea har virkelig slått på stortrommen.

Ifølge engelske medier kostet Kai Havertz, Ben Chilwell og Hakim Ziyech til sammen 150 millioner pund. Hvor mye Timo Werner ytterligere spiste opp av overgangsbudsjettet tør vi nesten ikke tenke på.

I tillegg har 35 år gamle Thiago Silva kommet inn gratis. Ut har Pedro og Willian gått, i tillegg til at Morata offisielt har forlatt klubben også.

Det er ikke så mye mer å si enn at Chelsea på papiret dermed er et fryktelig mye bedre fotballag enn de var for et par måneder siden, men om laget klarer å få samkjørt så mange spillere med en så kort oppkjøring gjenstår å se. Laget røk ut av Champions League 8. august, og har ikke rukket å gjennomføre særlig mange fellestreninger med tanke på ferie og landslagspause.

Den eneste treningskampen de har spilt var mot Brighton 29. august. Det tok Werner fire minutter å få sitt første mål for klubben, men kampen endte likevel ikke opp med å bli en Chelsea-fest. Oppgjøret endte 1-1. Callum Hudson-Odoi hadde den målgivende pasningen til tyskeren.

– Forventet lagoppstilling

Med tanke på småskadde spillere og flere nysigneringer vil det nok ta litt tid før Lampard får satt en ellever, og om det blir 4-3-3 som i fjor eller noe som ligner mer på 4-2-3-1 eller 4-2-2-2 er litt vanskelig å si.

Havertz har kommet med flere uttalelser om at han elsket Lampard som spillertype, og at sistnevnte var mye av grunnen til at han dro til London. Unggutten har til tider spilt møtende spiss for Bayer Leverkusen, og kan fort få en lignende rolle her.

4-2-3-1:

Kepa

Azpilicueta – Zouma – Thiago Silva – Chilwell

Kante – Kovacic

Ziyech – Havertz – Pulisic

Werner

Her er det flere usikkerhetsmomenter. Som nevnt i vår Sheffield United-analyse var Kepa intet mindre enn keeperen med aller verst redningsprosent i fjorårets Premier League-sesong. Han reddet bare litt over halvparten av alle skudd på mål, med en redningsprosent på bare 55,6. Hugo Lloris hadde til sammenligning 81,8.

Det kostet dessverre Chelsea dyrt. De slapp inn 54 mål til tross for at de hadde en xGC på bare 38,8. De har investert mye penger i spanjolen, men det spørs om de har råd til å la han stå en sesong til slik han presterte i fjor.

På høyrebacken er det relativt jevnt mellom Reece James og César Azpilicueta. Det er ikke utenkelig at de to roterer en del, og at James får de «lette» kampene der Chelsea skal være offensive, men Azpilicueta (som tross alt fremdeles er lagets kaptein) vil sannsynligvis foretrekkes i de aller fleste kampene.

Ben Chilwell er per nå skadet, men vil nok ta venstrebacken foran Marcos Alonso rimelig greit.

Offensivt har Chelsea så mange spillere nå at det vil overraske oss om det ikke forsvinner noen ut på lån, i god, gammel Chelsea-ånd. Blant dem vi ikke har fått plass til i denne førsteelleveren er Abraham, Giroud, Batshuayi, Loftus-Cheek, Hudson-Odoi, Barkley, Jorginho og Mount.

Det er dessverre ikke umulig at Chelsea blir blant lagene med mest rotasjon i år, men et par navn virker sikrere enn andre.

– Anbefalte kjøp

Timo Werner (£9.5m) – 46.6%

46,1 prosent av alle fantasy-managere kan ikke ta feil. Etter Alexander-Arnold (53,8 prosent eierandel) så er Werner akkurat nå den mest eide fantasy-spilleren i hele Premier League, og det skulle egentlig bare mangle.

Man kan prate mye om at Premier League er en tøffere liga enn Bundesliga, men så enorm er virkelig ikke forskjellen. Werner hadde 47 målinvolveringer på 45 kamper i forrige sesong. Premier League-toppscorer Vardy hadde til sammenligning 30 målinvolveringer på sine 40 cup- og seriekamper i fjor.

Det er bare £0,5 som skiller de to, men det faktum at Werner spiller på et mye bedre lag enn Vardy i år gjør det nærmest umulig å styre unna ham. Man får flere sjanser fra spillere som Havertz og Pulisic enn Tielemans og Barnes.

Hvis man skal forsøke å finne noe negativt om Werner så er det jo først og fremst det at han ikke har spilt eller bevist noe i en utenlandsk liga før. Samtidig har han ifølge Transfermarkt et mål hvert 130. minutt i Champions League. Salah står oppført med hvert 144. minutt i samme turnering iført Liverpool-drakt.

Werner kommer til å starte så godt som alt denne sesongen, men forrige sesong viste oss at Lampard er en manager som elsker å plukke av spissen allerede etter 65-70 minutter. Med et talent som Abraham på benken er det meget sannsynlig at vi får se en reprise av dette også denne sesongen. Det ødelegger likevel ikke så voldsomt for vår vurdering av Werner, men kan kanskje gjøre ham litt mindre attraktiv som kaptein. Det gjenstår å se.

Differensial: Kai Havertz (£8.5m) – 4.2%

Havertz sitt Bayer Leverkusen havnet tre poeng bak Werners RB Leipzig i forrige sesong, men det var definitivt ikke supertalentet sin skyld. Navn som Thiago, Leon Goretzka, Marco Reus og Thomas Müller måtte alle vike da midtbaneplassene på årets lag i Bundesliga skulle deles ut i sommer.

27 målinvolveringer på 45 kamper og et mål hvert 205. minutt i Bundesliga som 21-åring? Dette blir definitivt en spiller å følge med på denne sesongen. £8,5 er en meget spennende pris også, i hvert fall om han spiller så tett opp mot Werner som mange tipper på forhånd.

Differensial: Ben Chilwell (£5.5m) – 2.9%

Når Chilwell rister av seg skaden sin får vi det endelige svaret på om han klarer å kapre plassen fullt og helt fra spillere som Alonso, Azpilicueta og Emerson. Gjør han det, som virker nokså sannsynlig, så er han absolutt en spiller å følge med på.

Som nevnt: Chelsea slapp inn mange flere mål enn de burde ha gjort i forrige sesong. Om det var uflaks eller dårlig keeperspill har vi allerede pratet litt om, men enten de overlater keeperplassen til noen andre eller gir fornyet tillit og ro til Kepa så har laget i alle fall alle forutsetninger for å demme opp mye bedre bakover denne sesongen. Deres xGC på 38,8 var bare bittelitt svakere enn de to topplagene, Liverpool og Man City, som var forventet å slippe inn henholdsvis 38,0 mål og 37,6.

Bli med i våre pengeligaer med flere titalls-tusen kroner i potten!

At Azpilicueta og Alonso koster 6,0 sier alt om hvor bra med poeng Chelseas backer har potensial til å sanke. Chilwell dro til Chelsea elleve dager etter at spillet ble lansert. Hadde han vært bekreftet Chelsea-spiller før dette ser vi for oss at han ville kostet 6,0 han også.

Offensivt har han likevel ikke vært like frisk som de to andre. Chilwell hadde en xGI hvert 574. minutt forrige sesong. Azpilicueta hadde til sammenligning en forventet målinvolvering hvert 434. minutt, og Alonso hvert 285. minutt.

Om førstnevnte blir brukt litt mer offensivt i Chelsea enn i Leicester kan han fort være på alle sine lag veldig kjapt. Tok også noen hjørnespark i Leicester.

Dødballtakere

Straffer: Jorginho, Werner
Frispark: Ziyech, Alonso, Mount
Hjørnespark: Ziyech, Mount, Chilwell, James

– Oppsummering

Undertegnede tror det fort kan bli perioder denne sesongen der du får se tre Chelsea-spillere i svært mange fantasy-lag. De har spennende alternativer i samtlige ledd. Til og med Kepa til 5,0 kan være aktuell dersom han og Chelsea skjerper seg bakover denne sesongen.

Nøkkelen for Lampard blir å få samkjørt dette laget, og det kjapt. Klarer han det så ser kampprogrammet ganske så fint ut allerede fra start av.