Fantasy Premier League 20/21 laganalyse: Manchester City

Espen Langeveld

Før 20/21-sesongen i Fantasy Premier League skal vi gi deg laganalyser til hvert lag i ligaen. Tips, kjøpsanbefalinger, forventede lagoppstillinger og dødballtakere.

Manchester City klarte ikke å følge opp ligatittlene som de tok både i 2019 og 2020. Hvordan vil Pep Guardiolas menn se ut denne sesongen?

– Hvordan gikk det i fjor?

Manchester City endte totalt på 81 poeng, som var 16 poeng mindre enn året før. Til tross for en svakere sesong poengmessig, scoret de lyseblå fra Manchester hele 102 mål, syv mål mer enn tittelsesongen året før.

At det er mål i Guardiolas menn er det ingen tvil om, og det betyr en haug med poeng som er mulig å hente. Det store problemet for fantasymanagere med City er hvem som starter, og en manager som vet til en hver tid hvilke spillere som gjør nettopp dette hadde trolig hatt et enormt forsprang.

Noe interessant å ta med seg fra forrige sesong, var at to store poengsankere, Kevin De Bruyne (11,5 m) og Raheem Sterling (11,5 m) hadde en prisdifferanse på 2.5m før sesongen. Sterling fikk en kanonstart i første runde med 20 poeng, men skuffet millioner av fantasymanagere i ukene etter.

Samtidig kunne managere som hadde gitt tillit til Kevin De Bruyne glise, en spiller som steg 1,1m i løpet av sesongen, med en poengsum på 251 poeng, flest av samtlige spillere i ligaen. Sterling endte til slutt opp med 204 poeng, og nå er altså begge samme pris.

Både lenger frem og bakover i banen er det vanskeligere å finne spillere som spiller fast, men man må nevne fantasylegende Sergio Agüero (10,5 m), som i år er billigere enn han noen gang har vært på spillet. 16 mål og seks fantasyassist ble det på 18 kamper fra start forrige sesong, så blir det spennende å se i år hvor mye 32-åringen tåler å spille.

– Overgangsvindu og pre-season

På overgangsfronten har Guardiola laget en enda større floke på hvem som spiller i forsvar, med Nathan Ake inn fra Bournemouth for 40 millioner pund. Inn har også Ferran Torres kommet for 21 millioner pund, som er en spennende spansk kantspiller, som allerede har fått landskamper og mål for Spania i en alder av 20 år.

Ut dørene i den blå delen av Manchester har David Silva forlatt, etter ti sesonger i klubben. Spanjolen og keeper Claudio Bravo har begge dratt til Spania gratis. Leroy Sane har også meldt overgang til Bayern Munchen.

På grunn av semifinalespill i Champions League fikk Manchester City-spillerne forlenget ferie, og har ingen kamp i første runde. Foreløpig har det ikke blitt noen treningskamper, og Guardiola selv går glipp av “pre season” etter et besøk i Barcelona som resulterte i karantene.

– Forventet lagoppstilling

4-3-3

Ederson

Walker – Garcia – Laporte – Mendy

De Bruyne – Rodri – Foden

Mahrez – Jesus – Sterling

– Anbefalte kjøp

Det er verdt å nevne nok en gang at Manchester City ikke har kamp i første runde, men etter dette er det bare å planlegge plass og penger til velkjente poengplukkere og gode kapteinsvalg.

Kevin De Bruyne (11.5 m) – 32.6%

Hvor skal man begynne? For en sesong det ble fra belgieren, som mange hevder er verdens beste midtbanespiller. 13 mål og 23 fantasymålgivende var fasit etter endt sesong, som er hans beste sesong i hans fem sesonger i Manchester City. Noe vi fikk se på slutten av forrige sesong, som er svært interessant for fantasymanagere, er at De Bruyne nå også tar straffer. Trolig er det bare en Aguero tilbake i storslag som kan stå i veien for at De Bruyne fortsetter å ta straffene.

De Bruynes xG (forventede mål) forrige sesong var på 7.39, som er naturlig med tanke på at han scorer flere mål også utenfor 16-meteren. En overprestering fikk vi også se i xA (forventede målgivende) med 12.32, som gir en samlet xGI (forventede målinvolveringer) på 19.20, som kun Mohammed Salah og lagkamerat Raheem Sterling kunne slå.

Raheem Sterling (11.5 m) – 4.4%

Nevnte Sterling blir da også naturlig å nevne i anbefalte kjøp fra Manchester City. Tre sesonger på rad nå har det blitt med 26 eller mer målpoeng, hvor forrige sesong faktisk har vært den dårligste blant dem.

Mange husker nok en eller flere store sjanser som Sterling har brent, og det er kanskje ikke en overraskelse at det er han som hadde flest store sjanser av samtlige midtbanespillere i ligaen med 33. Å komme til store sjanser er likevel ikke noe fantasymanagere takker nei til, og det er selvsagt rom for forbedring for 25-åringen, som nok er tent på å levere inn mot et EM i 2021.

Differensialer

Sergio Aguero (4.4%), Gabriel Jesus (2.1%), og Riyad Mahrez (2.4%) er alle eksplosive differensialer som man må følge nøye med på. Det store hakepunktet er spilletid, men om man får gode signaler på at en av disse vil få mye spilletid over en periode, er det noe fantasymanagere må vurdere.

Rotasjonsruletten ser likevel ikke ut til å bli lettere å spå denne sesongen, med ny vingspiller i Torres inn, og en Gabriel Jesus som gir Aguero større konkurranse enn han noen gang har gjort. Det vil nok bli vanskelig for Guardiola å ikke gi Jesus sjansen fra start i Citys første kamp, etter positive prestasjoner i Agueros nylige skadefravær, men hvordan utviklingen blir etterpå er vanskelig å si på dette tidspunktet.

I forsvar er det også hodepine å finne for fantasymangere, med nevnte Nathan Ake inn, og Napolis forsvarskjempe Kalidou Koulibaly, som stadig linkes til den blå delen av Manchester. Aymeric Laporte (6,0m) har vist seg å være et godt valg tidligere, men skadetrøbbel og positiv koronatest skaper usikkerhet.

Om du har lyst til å bruke litt penger på en keeper, så bringer Ederson (6,0 m) sikre “clean sheets”, men en såpass dyr keeper som ikke starter første runde gjør det vanskelig. Keeperbytter vil man helst heller ikke gjøre for mye av i løpet av en sesong.

Dødballtakere:

Cornere: De Bruyne/ Mahrez
Frispark: De Bruyne/Mahrez
Straffer: De Bruyne/Aguero/Gundogan

– Oppsummering

I starten av en oppsummering er det naturlig og nok en gang nevne at Manchester City ikke har kamp i første runde. Deretter følger en tøff bortekamp mot Wolverhampton, så å stå uten City-spillere til første runde vil trolig være det beste.

De to spillerne som skiller seg ut er Kevin De Bruyne og Raheem Sterling, som om ikke alt for lenge vil bli hete kapteinsvalg nok en gang. Om De Bruyne får ta straffene og fortsetter å sette dem, kan bli avgjørende i valget mellom de to. Forrige sesong ble det elleve straffer på City, hvor fem av disse ble straffebom.

En viktig del av City-puslespillet er å gjette seg til hvem Guardiola velger å bruke. Denne gjetningen kan være særdeles vanskelig og frustrerende, men lagnyheter og info fra for eksempel Twitter kan være til god hjelp. Spillere som Sergio Aguero, Riyad Mahrez, og Gabriel Jesus har en veldig lav eierandel, og riktig valg av tidspunkt å hoppe kan vise seg å gjøre store utslag i sesongen.