Fantasy Premier League 20/21 laganalyse: Southampton og West Ham

Anders Fosse

Før 20/21-sesongen i Fantasy Premier League skal vi gi deg laganalyser til hvert lag i ligaen. Tips, kjøpsanbefalinger, forventede lagoppstillinger og dødballtakere.

Southampton

– Hvordan gikk det i fjor?

Det ble en helt grei 11. plass på «The Saints» i forrige sesong, men spesielt innspurten var fin, hvis man ser på xG («Expected Goals» fra Opta). Etter gjenopptakelsen av Premier League var det bare topplagene Man City (26,4), Chelsea (19,1) og Man United (15,6) som hadde bedre samlet xG enn Southampton (15,5).

Defensivt var laget midt på tabellen når det gjelder forventede baklengsmål, med en xGC («Expected Goals Conceded») på 11,6 fordelt på de siste ni rundene. Det var bedre enn flere lag med dyrere forsvar på denne sesongens Fantasy-utgave, som Everton (12,0), Crystal Palace (13,8), Sheffield United (14,5) og Arsenal (15,7).

– Overgangsvindu og pre-season

Et annet moment som gjør Southampton attraktive bakover er at de har styrket denne lagdelen en del. Inn har høyreback Walker-Peters kommet fra Spurs. Det har også midtstopper Mohammed Salisu fra Real Valladolid. Spesielt førstnevnte er spennende, noe vi kommer tilbake til senere i denne artikkelen.

Southampton har også måtte selge et par spillere i sommer. Den de kommer til å savne aller mest tror vi er Pierre-Emile Højbjerg. Dansken var aldri noe Fantasy-alternativ, men han var faktisk den Premier League-midtbanespilleren som vant tilbake ballen flest ganger i hele ligaen. 10,6 ganger per 90 minutt fratok dansken motstanderen ballen.

Laget har bare spilt én treningskamp i høst, men det ble en meget overbevisende 7-1 seier over Swansea. Målscorere var Ings (x 2), Ward-Prowse (x2), Adams, Redmond og Bertrand. Danny Ings hadde også en målgivende pasning, men det skal nevnes at han scoret det ene av sine to mål på straffe. Det er ikke sikkert at han tar dem når sesongen starter, da Ward-Prowse, som vanligvis tok straffer i forrige sesong, også satte ett av sine to mål fra krittmerket nå i oppkjøringen.

– Forventet lagoppstilling

4-2-2-2:

McCarthy

Walker-Peters – Stephens – Bednarek – Bertrand

Ward-Prowse – Romeu

Armstrong – Redmond

Ings – Adams

– Anbefalte kjøp

Danny Ings (8.5m) – 25.3%

Startet som nevnt treningskampene med et brak, og fortsatt der han slapp i vår/sommer. Engelskmannen hadde 7 mål og en målgivende pasning på de siste 9 kampene. I tillegg havnet han på delt andreplass på toppscorerlisten, og med det relativt fine kampprogrammet til Southampton i starten av sesongen er det veldig mye som tyder på at det kan fortsette.

5,68 i xGI («Expected Goal Involvements») på de siste ni kampene er ikke i særklasse akkurat, men Ings viste seg på den andre siden som en meget god avslutter. Hvis han klarer å holde seg skadefri (bank i bordet) så er han et meget spennende valg.

Alex McCarthy (4.5m) – 19.7%

Holdt nullen i tre av sine siste ni kamper, og leverte i tillegg 21 redninger i den samme perioden. Av 4,5-keeperne er han kanskje det beste valget av alle, spesielt med tanke på at laget altså havnet midt på xGC-tabellen mot slutten av forrige sesong. Fortsetter de slik skal man jobbe veldig godt for å finne bedre verdi et annet sted.

Kyle Walker-Peters (4.5m) – 11.1%

Av samme grunn er også Walker-Peters meget interessant, så klart. Han er prissatt £0,5 billigere enn Valery, som er merkelig siden alle forventer at det er den tidligere Spurs-backen som skal ta høyrebacken.

Selv om han kan få clean sheet-poeng bør man likevel ikke forvente altfor mye fremover av Walker-Peters. Han startet seks av de syv siste kampene i sommer, men skapte bare fire sjanser, selv om det skal sies at to av dem var store. Han hadde også to skudd selv, og endte opp med en xGI på 0,41 – en forventet målinvolering hvert 1539. minutt han var på banen. Heller ikke vanligvis offensive Bertrand på motsatt back var spesielt mye med fremover etter gjenopptakelsen, med en xGI hvert 1440. minutt. Det kan med andre ord virke som at spillestilen til Southampton går på bekostning av det offensive potensialet til backene.

Differensial Che Adams (6.0m) – eid av 2,6 prosent

En som virkelig løftet seg mot slutten av forrige sesong var Che Adams. Det var mye prat om 24-åringen før forrige sesong, etter 27 målinvolveringer på 46 kamper i Championship, men det ville seg ikke fra start av på nivået over.

Etter gjenopptakelsen av Premier League snudde det. Fire kamper fra start, fire mål og 126 minutter mellom hver xGI er svært lovende for mannen som har havnet i skyggen av Ings, til tross for at sistnevnte «bare» hadde en xGI hvert 142. minutt i den samme perioden.

Det gikk bare 95. minutter mellom hvert mål for Adams i sesongens ni siste kamper. Hvis han klarer å ta med seg formen og selvtilliten inn i de første kampene i høst kan han bli en veldig fin spiss til £6,0.

Dødballtakere:

Straffer: Ward-Prowse, Ings
Frispark: Ward-Prowse
Hjørnespark: Ward-Prowse, Bertrand

– Oppsummering

Med tanke på Southamptons form i sommer er mange av spillerne deres underpriset. Her finner du interessante spillere både i forsvar og angrep. Ings til 8,5 høres kanskje litt dyrt ut, men hvis han følger opp den fantastiske fjoråret så er han fremdeles veldig bra verdi. Adams er en dårligere avslutter, men hadde altså en bedre xGI enn sin spisskollega i sesonginnspurten.

Bli med i våre to fantasy-pengeligaer med flere titalls tusen i potten – Delta i vår Facebook-gruppe

West Ham

– Hvordan gikk det i fjor?

Et annet lag som gjorde det meget godt etter gjenopptakelsen av Premier League var West Ham. London-laget var på plassen rett bak Southampton når det gjelder xG, med 14,6 til sammen på de siste ni kampene. Laget hadde kniven på strupen under store deler av sommeren med tanke på nedrykk, noe som kan være med å forklare den knallgode formen mot slutten av sesongen (ubeseiret på de siste fire kampene blant annet).

Antonio var som nevnt i tidligere artikler den desidert farligste av alle i hele Premier League med tanke på xGI, og var svært delaktig i West Ham sitt angrep. Med en xGI på 9,4 var han direkte involvert i 64 prosent av alle West Hams forventede mål – nesten to av tre. Hvis han fortsetter i spissrollen denne høsten er han meget spennende.

Over hele sesongen var også xG-tallene til West Ham som lag ganske ok. 49,6 holdt til en 9. plass på xG-tabellen – faktisk bedre enn både Spurs (48,5) og Arsenal (47,6). Det lover bra før den kommende sesongen.

– Overgangsvindu og pre-season

West Ham har først og fremst ryddet ut en god del. Det mest oppsiktsvekkende salget de siste ukene er den meget spennende Grady Diangana til West Bromwich – et salg så upopulært blant deler av West Ham at kaptein Mark Noble åpent kritiserte salget på sosiale medier.

Inn har laget fått en meget omtalt mann, Tomas Soucek. Den tsjekkiske landslagsspilleren ble signert permanent etter å ha gjort sine saker bra på lån i vår.

Soucek hadde 18 skudd på de siste ni rundene, noe som var nest best i hele West Ham – kun bak Antonios 33. Hele 14 av dem ble avfyrt på innsiden av 16-meteren, noe som var 10. best av alle midtbanespillere – ett mer enn Sadio Mane og bare ett færre enn Anthony Martial.

Pre-season-kampene har endt slik (målscorere i parentes):

Ipswich – West Ham 1-4

Scoringer:
Sebastien Haller (3x)
Tomas Soucek

Wycombe – West Ham 1-5

Scoringer:
Jarrod Bowen (2x)
Arthur Masuaku
Manuel Lanzini
Charles (selvmål)

West Ham – Brentford 2-1

Scoringer:
Andriy Yarmolenko
Tomas Soucek

West Ham – Bournemouth 3-5

Scoringer:
Jarrod Bowen (2x)
Felipe Anderson

Følg oss på Twitter!

 

– Forventet lagoppstilling

4-2-3-1:

Fabianski

Johnson – Diop – Ogbonna – Cresswell

Soucek – Rice

Bowen – Noble – Fornals

Antonio

Johnson kan være en mann til £4,0, men han ble tatt av etter bare 58 minutter mot Bournemouth etter tre baklengsmål, og erstattet av Fredericks (£4,5). Vi tror fremdeles Johnson har denne plassen, men forsvaret ditt bør ikke være avhengig av at 20-åringen starter.

Offensivt er det veldig vanskelig å spå noe. Førsteelleveren ovenfor forutsetter benking av spillere som Snodgrass, Yarmolenko, Felipe Anderson, Lanzini, Haller og Wilshere.

Mot Bournemouth eksperimenterte laget med en 4-4-2-formasjon der Haller og Antonio var i tospann på topp, men uten hell. Antonio var da den som ble byttet ut for en ving etter 63 minutter, mens Haller spilte 82 minutter her og har også fått seg en hattrick mot Ipswich. Formspiller Antonio fra i sommer har på sin side ikke scoret et eneste mål i sesongoppkjøringen. West Ham-fans på Twitter tror laget ovenfor er det som spiller fra start av, men vi føler oss langt ifra hundre prosent sikre på at Antonio er spissen Moyes går for når Newcastle står på motsatt banehalvdel i første kamp.

– Anbefalte kjøp

Tomas Soucek (5.0m) – 7.3%

Vi har allerede skrevet en god del om den tsjekkiske midtbanespilleren ovenfor, men må legge til at han hadde en xGI på 2,9 i sesongens ni siste kamper – en forventet målinvolvering hvert 276. minutt. For en defensiv midtbanespiller til 5,0 er det veldig bra. Til sammenligning hadde (riktignok en formsvak) Raul Jimenez en xGI hvert 253. minutt.

I skrivende stund er det ventet at Soucek vil miste åpningskampen mot Newcastle som følge av at han har vært i kontakt med en i landslagets støtteapparat som var koronasmittet. Med tanke på det grusomme kampprogrammet som venter fra og med runde 2 er det kanskje lurest å vente og se Soucek litt an.

Ben Johnson (4.0m)

Johnson kan derimot være lur å ha på benken allerede fra start av. I øyeblikket ser det ut til at han og Crystal Palace sin Mitchell blir de to 4,0-forsvarerne som starter denne sesongen. Sistnevnte er garantert til å miste plassen sin når van Aanholt er tilbake, men Johnson kan faktisk kapre denne plassen ut sesongen. Historien har vist at spillende 4,0-forsvarere stiger i pris, så her kan det være lurt å slenge seg på før sesongen.

Man kan likevel ikke forvente for mye poeng fra Johnson eller resten av West Ham-forsvaret. Laget hadde en xGC på 64,5 i fjor, og kun Newcastle (67,0), Norwich (67,8) og Aston Villa (68,7) var dårligere defensivt.

 

Differensial: Jarrod Bowen (6.5m) – eid av 1,0 prosent

Fikk 5 målinvolveringer på 916 minutter i fjor, noe som tilsvarer hvert 183 minutt. Bowen hadde 3,8 i xGI på sesongens ni siste kamper, og hadde 12 skudd innenfor boksen i samme periode, i tillegg til at han skapte fire store sjanser.

Det som gjør 23-åringen aller mest aktuell er det faktum at han har vært meget god i sesongoppkjøringen, med fire mål på bare 198 spilte minutter. To av målene kom også mot Premier League-motstander Bournemouth. En meget spennende mann for første runde.

Dødballtakere:

Straffer: Noble
Frispark: Cresswell, Bowen, Lanzini
Hjørnespark: Snodgrass, Bowen, Noble, Lanzini

 – Oppsummering

Som nevnt, kampprogrammet er elendig de første syv rundene:

Newcastle (H)
Arsenal (B)
Wolves (H)
Leicester (B)
Tottenham (B)
Manchester City (H)
Liverpool (B)

En mann som Bowen kan likevel være et meget godt alternativ mot Newcastle, og muligens Arsenal, men bør ut relativt raskt etter det. Ellers blir det spennende å se om Moyes setter et lag, eller om det blir rotert mye fremover i banen med tanke på alle de offensive spillerne han kan plukke fra. Det får vi heldigvis svaret på i løpet av de syv første rundene.