Kjøp disse 10 spillerne til Fantasy Premier League 20/21

Endelig er 20/21-sesongen i gang, og her skal vi gi dere 10 spillere du bør ha på fantasy-laget fra start av denne sesongen.

Fristen nærmer seg, og det meget viktige Gameweek 1-laget til millioner av Fantasy-managere skal settes. Mange Premier League-lag er fremdeles aktive på overgangsmarkedet, men noen klare kandidater til Fantasy-laget ditt har begynt å peke seg ut. Vi anser Man City- og Man United-spillere som uaktuelle, ettersom lagene ikke har kamp i første runde, og vi mener det er for dyrt og bortkastet å ha en spiller til mer enn £7,0 på benken da.

På denne listen tar vi også hensyn til pris. Spillere som Vardy og Son kommer selvsagt til å plukke mer poeng enn mange av dem vi nå skal diskutere, men om du skal ha råd til de dyreste av spillerne vi nevner så må du også ha plass til noen litt rimeligere alternativer. Vi rangerer spillerne fra 1-10, og begynner nederst på listen:

10 – 4.0m-forsvarer

Har du et lag uten en 4,0-forsvarer? Da kan det hende at du går glipp av verdifulle 0,5 som du kunne brukt et annet sted i laget. Også i år er det noen kandidater, som er så godt som garantert spilletid. Crystal Palace har to spillere til 4,0: Tyrick Mitchell og Nathan Ferguson. Sistnevnte er skadet, mens førstnevnte er så godt som garantert en startplass de første rundene, siden van Aanholt har vært skadet i lang tid. Nederlenderen er tilbake på treningsfeltet, men vil nok ennå bruke litt tid på å komme seg i kampform.

Nathan Ferguson er favoritt til å ta den andre backen når han er tilbake fra sin skade.


Det tredje 4,0-alternativet er Ben Johnson hos West Ham. Man kan likevel ikke forvente for mye poeng fra Johnson eller resten av forsvaret til «The Hammers». Laget hadde en xGC («Expected Goals Conceded fra Opta») på 64,5 i fjor, og kun Newcastle (67,0), Norwich (67,8) og Aston Villa (68,7) var dårligere defensivt.


9 – Danny Ings (8.5m) – 25.3%

Hadde to scoringer og en målgivende i den eneste treningskampen Southampton har spilt så langt, og fortsatte med det der han slapp i vår/sommer. Engelskmannen hadde 7 mål og en målgivende pasning på de siste 9 kampene. I tillegg havnet han på delt andreplass på toppscorerlisten, og med det relativt fine kampprogrammet til Southampton i starten av sesongen er det veldig mye som tyder på at det kan fortsette.

5,68 i xGI («Expected Goal Involvements») på de siste ni kampene er ikke i særklasse akkurat, men Ings viste seg på den andre siden som en meget god avslutter.

Southampton som lag er også veldig lovende. Etter gjenopptakelsen av Premier League var det bare Man City (26,4), Chelsea (19,1) og Man United (15,6) som hadde bedre samlet xG («Expected Goals») enn Southampton (15,5).


8 – Jarrod Bowen (6.5m) – 1.1%
Differensial

Lagets differensial, med bare én prosent eierandel. Laget har et ganske tøft program i starten, men i de to første kampene, hjemme mot Newcastle og borte mot Arsenal, kan det være poeng å hente.

23-åringen har vært meget god i sesongoppkjøringen, med fire mål på bare 198 spilte minutter. To av målene kom også mot Bournemouth, som tross alt spilte i Premier League for bare noen uker siden.

Fikk 5 målinvolveringer på 916 minutter i fjor, og hadde småpene 3,8 i xGI («Expected Goal Involvements») etter gjenopptakelsen, blant annet som et resultat av 12 skudd innenfor boksen og fire store sjanser skapt på de ni siste rundene.


7 – Matt Doherty (6.0m) – 26.2%

Doherty var rett bak en suveren Liverpool-trio (Alexander-Arnold, Robertson og van Dijk) i antall sankede poeng i fjor (167), og hadde nest høyest xGI av alle forsvarere med 9,0. Kun Alexander-Arnold (12,5) hadde flere. Dette ga en forventet målinvolvering hvert 316. minutt for iren.

I år har han byttet klubb. Det er ingen garanti for at han vil få mer Fantasy-poeng i Spurs, som tross alt spiller med en 4-backs linje, men samtidig er det to ting som gjør han interessant. For det første så er høyrebacken i Mourinho sitt Spurs-lag ganske offensiv. Tidvis var Aurier mer som en høyrekant enn en back – litt sånn som Doherty i Wolves.

Mot slutten av sesongen skal det sies at dette stoppet litt opp. Aurier hadde bare 0,31 i xGI de siste ni kampene, mot Alexander-Arnold sine 1,79 for eksempel. At Mourinho henter Doherty er likevel, for vår del, et sterkt signal om at han vil tilbake igjen til det offensive. Her kan det være lurt å være tidlig på med Spurs sitt fine kampprogram i starten.


6 – Alex McCarthy (4.5m) – 19.9%
Billigvalg

Det var ikke bare offensivt at Southampton avsluttet sesongen bra, som diskutert i forbindelse med Ings. Defensivt var laget midt på tabellen når det gjelder forventede baklengsmål, med en xGC på 11,6 fordelt på de siste ni rundene. Det var bedre enn flere lag med dyrere forsvar på denne sesongens Fantasy-utgave, som Everton (12,0), Crystal Palace (13,8), Sheffield United (14,5) og Arsenal (15,7).

McCarthy holdt nullen i tre av sine siste ni kamper. Av 4,5-keeperne er han kanskje det beste valget av alle. Laget ble markant bedre bakover etter at han erstattet Angus Gunn midt i forrige sesong, og hadde Southampton gjort det byttet allerede før forrige sesong så skal man ikke se bort ifra at McCarthy hadde vært priset til 5,0. Prisen til målvaktene blir nok ofte preget av hvor mange baklengsmål laget deres har sluppet inn i løpet av en hel sesong, og Gunn mistet plassen sin til McCarthy etter 9-0-tapet for Leicester i oktober. Trekker man fra denne kampen slapp Southampton bare inn 51 mål – bare ett mer enn Burnley med 5,5-keeper.


5 – Aleksandar Mitrovic (6.0m) – 26.6%

Mitrovic er rett og slett en gøy mann å ha på laget – det kan nok mange som hadde ham i 18/19-sesongen skrive under på. Fulham rykket ned, men det var nok ikke serberens feil. Han var direkte involvert i 44 prosent av alle nettkjenningene til laget med elleve scoringer og fire målgivende.

For å sette sesongen hans i kontekst: Mitrovic hadde totalt 14,1 i xG. Harry Kane hadde 14,8. Sterling 13,7.

I fjor gikk det enda bedre. Mitrovic ble toppscorer i Championship med 26 mål.

Han skaper ikke like mange sjanser som andre spisser, men det er strengt tatt ikke så viktig. Så lenge en spiss scorer er vedkommende nesten automatisk med i kampen om bonuspoengene, med mindre han ikke får seg et gult kort da (Mitrovic samlet syv av disse i 18/19-sesongen).


4 – Pierre-Emerick Aubameyang (12.0m) – 44.0%
Poenggarantist

Selv om Aubameyang i store deler av forrige sesong spilte ving, samtidig som han var klassifisert som spiss på spillet, var han likevel en meget fin brikke å ha i laget til tider. Nå er han endelig blitt midtbanespiller på Fantasy, noe som gjør at han kan dra med seg poeng for clean sheet, samtidig som han får et ekstra poeng hver gang han scorer.

Apropos 18/19-sesongen så var faktisk Aubameyang den med aller høyest xG på spillet, med 23,1 (andreplass Salah hadde 20,2). I fjor var tallene litt svakere, med 14,8. Vardy endte for eksempel på 19,6.

Fantasy er samtidig mye mer enn bare underliggende tall over en hel sesong – det er også planlegging og strategi. I år starter Aubameyang med Fulham borte og West Ham hjemme. Det betyr at du kan starte med gaboneren i de to første rundene, spare opp et bytte, og gjøre ham om til hvem du vil av City- eller United-spillere etter dette – to lag som ikke spiller i første runde, og som deretter har en relativt tøff kamp i henholdsvis Wolves og Crystal Palace. Det gir deg også muligheten til å bruke runde to på å se hvor mye manglende pre-season har preget Manchester-lagene, som nesten kommer rett fra ferie og landslagspause til sin første Premier League-kamp.


3 – Timo Werner (9.5m) – 47.6%

Fire minutter brukte tyskeren på å score sitt første mål i den første treningskampen for Chelsea mot Brighton.

Etter Alexander-Arnold (54,2 prosent eierandel) så er Werner akkurat nå den mest eide Fantasy-spilleren i hele Premier League, og det skulle egentlig bare mangle.

Werner hadde 47 målinvolveringer på 45 kamper for Leipzig i forrige sesong. Premier League-toppscorer Vardy hadde til sammenligning 30 målinvolveringer på sine 40 cup- og seriekamper i fjor.

Det er bare £0,5 som skiller de to, men det faktum at Werner spiller på et mye bedre lag enn Vardy i år gjør det nærmest umulig å styre unna ham. Man får flere sjanser fra spillere som Havertz og Pulisic enn Tielemans og Barnes.

Hvis man skal forsøke å finne noe negativt om Werner så er det jo først og fremst det at han ikke har spilt eller bevist noe i en utenlandsk liga før. Samtidig har han ifølge Transfermarkt et mål hvert 130. minutt i Champions League. Salah står oppført med hvert 144. minutt i samme turnering iført Liverpool-drakt.

Werner kommer til å starte så godt som alt denne sesongen, men forrige sesong viste oss at Lampard er en manager som elsker å plukke av spissen allerede etter 65-70 minutter. Med et talent som Abraham på benken er det ganske sannsynlig at vi får se en reprise av dette også denne sesongen. Det ødelegger likevel ikke så voldsomt for vår vurdering av Werner, men kan kanskje gjøre ham litt mindre attraktiv som kaptein. Det gjenstår å se.


2 – Mohamed Salah (12.0m) – 29.8%
Poenggarantist

I 18/19-sesongen hadde han en målinvolvering hvert 95,7 minutt. Det gjorde at han ble prissatt til 12,5 i forrige sesong. Da var han marginalt mindre effektiv, med en målinvolvering «bare» hvert 99,2 minutt. Ikke ofte nok ifølge FPL, som har senket prisen til 12,0 for mannen som hadde høyest xGI av samtlige spillere i fjor, med 26,0. Sterling (25,3) og Rashford (23,7) utgjør resten av pallen, et lite stykke bak.

Det er en liten gavepakke til oss Fantasy-managere, og at han er like dyr som Mane er for min del uforståelig. For det første fikk egypteren 12 poeng mer enn sistnevnte, men det er de underliggende tallene som virkelig vekker oppsikt. Salah hadde en forventet målinvolvering hvert 111. minutt han var på banen – Mane hvert 142. minutt.

Så kan man nok argumentere med at senegaleseren er en bedre avslutter, men at Salah i så stor grad både kommer til målsjanser selv og skaper muligheter for andre gjør at egypteren virker som det eneste riktige valget her. Det skal sies at de to kom til akkurat like mange store sjanser (29), men forskjellen i xGI viser at Salah både er mer skuddvillig (132 skudd mot Mane sine 77), og at han er mer skapende for andre (13 store sjanser skapt mot Mane sine 10).


1 – Trent Alexander-Arnold (7.5m) – 54.2%
Must-have

Mange fryktet nok at prisen på Alexander-Arnold ville bli på 8,0 denne sesongen. At han da blir prissatt til 7,5 betyr at man bare må rydde plass. Høyrebacken fikk 210 poeng i fjor, det er fjerde mest på hele spillet (likt med Vardy).

Det skal i det hele tatt veldig godt gjøres å argumentere for å gå uten en spiller til 7,5 – som tok flere poeng enn både Aubameyang (12.0m), Sterling (11.5m), Kane (10.5m) og Rashford (9.5m).

Et ørlite problem er at Alexander-Arnold overpresterte litt i fjor. Han samlet opp en xGI på 12,5, men hadde langt flere faktiske målinvolveringer, nemlig 19. Til sammenligning hadde Salah 29 målinvolveringer med en xGI på 26,0.

En xGI på 12,5 er likevel knallsterkt, og selvsagt best av alle forsvarere. Andreplass Doherty hadde 9,0, mens Robertson tar tredjeplassen med 7,8. At man får 60 prosent flere forventede målinvolveringer med Alexander-Arnold kontra Robertson gjør valget av back hos Liverpool veldig enkelt for vår del.