Fantasy Premier League 20/21 – Kapteinsanalyse for Gameweek 2

Anders Fosse

Et av sesongens kanskje vanskeligste kapteinsvalg kommer allerede i Gameweek 2. Vi analyserer tre av de beste kandidatene til kapteinsbindet denne runden og gir deg vår anbefaling til hvem som burde få bindet.

Bruno Fernandes (Crystal Palace H)

Kostnad – 10.5m
Eierandel – 20,8%
Poengform – 0

Hvorfor er det et vanskelig kapteinsvalg? En av grunnene er at post-koronapausens store formspiller, Bruno Fernandes med 8,87 poeng hvert 90. minutt i sommer, ikke fikk vist frem hvordan formen hans var i Gameweek 1. Han fikk ikke engang vist seg frem i Manchester Uniteds treningskamp mot Aston Villa lørdag, siden han akkurat hadde returnert til treningsfeltet. Man regner uansett med at portugiseren blir klar til oppgjøret mot Crystal Palace, og da må han vurderes, spesielt når han allerede er hentet av over 240.000 fantasy-managere.

Nå som Rashford har blitt midtbane på spillet kan det hende at Bruno Fernandes ikke lenger er det beste alternativet i United, men som nevnt: Formen hans i de siste rundene var helt fenomenal.

Den gode uttellingen i sommer gjenspeiles i en xGI («Expected Goal Involvements») på 6,3, men det skal nevnes at nesten halvparten av xG-en hans kom fra straffemerket. I så måte er Rashford, med en xGI på 6,2 og én million billigere, et vel så interessant valg denne sesongen, selv om Bruno Fernandes fremdeles tar straffene.

Det som kanskje taler aller mest mot å velge en United-kaptein denne runden, i tillegg til uvissheten om form, er motstander Crystal Palace. Hodgsons menn møtte Southampton sist, et av lagene som virkelig viste seg fra sin beste side etter gjenopptakelsen av Premier League. Likevel klarte Palace å mure igjen slik bare lag som dem og Burnley klarer. Bare 0,9 i xGC («Expected Goals Conceded») slapp laget til (fjerde best i ligaen), og det holdt til et rent bur.


Pierre-Emerick Aubameyang (West Ham H)

Kostnad – 12.0m
Eierandel – 46,6%
Poengform – 7p

Hvorfor er det et vanskelig kapteinsvalg? Av alle fantasy-managere gikk 27,3 prosent for Aubameyang som kaptein i forrige runde, mens bare 15,9 prosent gikk for Salah. Nå har tilsynelatende Aubameyang den letteste kampen igjen, og de som bommet sist vil nok oppleve at det er vanskelig å stole på Arsenals venstrekant i enda en runde.

Hele 20,2 prosent av alle fantasy-managere eide både Salah og Aubameyang i første Gameweek, og svært mange valgte nok feil av de to.

Var Aubameyang det riktige valget, sett i etterpåklokskapens lys? Tja, mener vi. Han hadde blant annet nest lavest odds for å score på forhånd – og møtte det som på forhånd var anslått til å være en svakere motstand enn Leeds, men Bielsas menn var langt mer offensiv og åpnere bakover i banen enn hva Fulham var. Det vippet det hele i Salah sitt favør, mens Aubameyang også fikk seg et mål.

De underliggende tallene hans fra kampen var likevel ikke all verden, med en xGI på bare 0,27. Gaboneren viste seg likevel nok en gang som en meget god avslutter, og var flere ganger på løp inn i boksen uten å få ballen – noe som ikke gjenspeiles i xG-statistikken.

Apropos odds: Det er faktisk ikke motstander West Ham som har lavest sannsynlighet for å holde buret rent denne runden, ifølge bookmakerne. 15 prosent sjanse er tallet de har landet på. Manchester City har til sammenligning 14 prosent, mens lavest er (tro det eller ei) United-motstander Crystal Palace (12 prosent).

Et argument for Aubameyang er likevel at han er involvert i svært mange av Arsenals mål, nærmere bestemt 48 prosent i fjor – nesten halvparten. I tillegg var svært mange av hans målinvolveringer nettkjenninger (22 mål og 5 målgivende).

Til sammenligning var Rashford direkte involvert i 37,8 prosent av Uniteds mål, mens De Bruyne var involvert i 35 prosent av Citys mål. Hvis Arsenal scorer mange mål mot West Ham kan det bli veldig bra for hans eiere.

Rundens motstander West Ham slapp til fjerde flest forventede baklengsmål i første runde, og det hjemme mot et normalt lite giftige Newcastle. Over en hel sesong tipper vi at Aubameyang får flere målpoeng enn for eksempel Willian (tre målgivende i første runde), og derfor kan det være førstnevnte sin tur til å skinne nå.


Mohamed Salah (Chelsea borte)

Kostnad – 12.0m
Eierandel – 35,8%
Poengform – 20p

Hvorfor er det et vanskelig kapteinsvalg? Fordi form, som alle vet, er en veldig viktig faktor i fantasy. Det var ikke tilfeldig at Salah endte opp med 20 poeng i første runde – han hadde klart best xGI. 2,2 forventede målinvolveringer var best av alle, foran Vardy (1,6) og Willian (1,1).

I fjor så man en spiller som Sterling skyte ut av startblokken, uten å se seg tilbake. I år kan Salah finne på det samme.

Hovedargumentet mot Salah er selvsagt at det står meget solid motstand, Chelsea, på motsatt banehalvdel. De slapp ikke til mye mot Brighton (1,05 i xGC), og når alle de nye spillerne blir ordentlig samspilte kan London-laget virkelig bli noe å se opp for i år.

Samtidig har de fremdeles en skikkelig verkebyll i mål. Chelsea har i skrivende stund fremdeles ikke signert en ny målvakt, og Kepa, mannen som mange snakket om før sesongen, har ikke begynt lovende. «Elendig keeperspill» og «keepertabbe» slo Nils Johan Semb fast etter at Trossard sitt skudd snek seg bak den spanske sisteskansen.

Som diskutert i Chelseas laganalyse før sesongen er Kepa sannsynligvis det som skiller Chelsea fra en hel haug med rent bur-poeng.

Salahs tall mot Chelsea er ikke fantastiske, men to mål og to målgivende på seks Premier League-oppgjør er ikke forferdelig lesning. I likhet mot Leeds så vil han nok få en del rom bak forsvaret her, men om han er det beste alternativet er vi ikke helt sikre på.


Rundens kaptein

Rundens kaptein for vår del blir nemlig Aubameyang. Han jobbet litt mer bakover og var litt vel langt ut til siden enkelte ganger – litt mer enn vi er vant til å se ham – men likevel var han stadig å finne foran mål. Ett mål sist hadde vært en helt grei uttelling om ikke Salah gikk bananas etterpå. Det tror vi ikke skjer igjen, verken med Salah eller noen andre, og derfor anbefaler vi deg å stole på Aubameyang i Gameweek 2.

Kaptein for Gameweek 2 – Aubameyang (12.0m)