Kjøp disse spillerne til ditt Wildcard-lag i Fantasy Premier League

Anders Fosse

Når er det best å bruke wildcardet, og hvem bør være med?

Allerede før andre runde hadde 8,36 prosent av alle FPL-managere brent av det første wildcardet sitt. Informasjon er helt essensielt når man skal bruke denne meget verdifulle chipen. Mange av dem som brukte wildcardet før andre runde gjorde nok det for å få inn Man City- og Man United-spillere, men det spørs om ikke dette var for tidlig. De Bruyne, Foden, Sterling og Jesus var nok grei for mange å få inn, men formen til United viser hvor enormt viktig den ekstra runden med informasjon er.

I denne artikkelen skal vi lansere 15 spillere som vi ville hatt med på et wildcard-lag for de neste rundene, men først litt om når vi i FantasyFans mener man bør aktivere chipen.

Når bør du aktivere Wildcard?

I år som i flere år tidligere er det landslagspause etter Gameweek 4 og Gameweek 8. Dette gir Fantasy-managere ekstra tid til å bruke prisstigninger til sin fordel, og gir en ekstra fleksibilitet hvis det skulle oppstå skader på spillere i denne perioden – enten at en av dem du hadde fra før av blir skadet, eller at en plass på et Premier League-lag blir gjort tilgjengelig eller spikret som følge av en skade, som for eksempel Agüero sin skade i sommer som gjør at Gabriel Jesus mer eller mindre er sikret spissplassen i City en god stund fremover.

Disse to rundene er mer eller mindre den ideelle tiden å wildcarde i, viser historien. I 2018/19-sesongen brukte hele 33,4 prosent av alle managerne som endte på topp 1000 wildcardet sitt i en av disse to rundene – de to mest populære rundene for et wildcard. I år er mye endret, blant annet er overgangsvinduet åpent helt frem til rett etter Gameweek 4. Dermed vet vi egentlig ikke helt hvordan lag kommer til å se ut før lagoppstillingene kommer i runden etter.

Mye er også annerledes på grunn av koronasituasjonen, men så langt ser det ikke ut til at kamper blir flyttet som følge av smitten. Man City har for eksempel i to omganger fått påvist smitte hos tre spillere, uten at dette har ført til en krise for laget som en helhet. Med andre ord: Hvis laget ditt ser helt forferdelig ut nå er det absolutt ingen overveldende fare eller skam ved å fyre av wildcardet før runde tre. Her er 15 spillere vi mener du bør ha med på laget ditt:

Wildcard-lag

Keeperplass

Emiliano Martinez (4,5m) – 7.7%

På bare én kamp klarte Martinez å bli den nest mestscorende keeperen på spillet, to poeng bak Alisson. Villa-keeperen ble godt hjulpet av en strafferedning og det røde kortet til John Egan, men han viste i sommer at han er en meget solid keeper. Etter gjenopptakelsen av Premier League hadde han en redningsprosent på 81. Bare Ederson (81,8) og Lloris (83,3) hadde bedre tall, mens Kepa til sammenligning hadde 46,4.

Mathew Ryan (4,5m) – 18.2%

Undertegnede har en særegen frykt for å bare ha én spillende keeper. Mange frykter for eksempel at McCarthy i Southampton nå skal bli benket etter at han slapp inn fem mål mot Spurs, og bare reddet ett skudd i prosessen. Ryan roterer også fint med Martinez, og har relativt enkle kamper når Villa møter Liverpool, Leicester og Arsenal i noen av de kommende rundene.

Forsvaret

Trent Alexander-Arnold (7,5m) – 46.0%

Ble solgt som bare det etter den svake kampen mot Leeds. Hele 330.000 færre lag hadde Alexander-Arnold inne mot Chelsea, men det ble både rent bur og mer lovende offensive takter fra høyrebacken. Laget slapp til 0,93 i xGC («Expected Goals Conceded» fra Opta), og burde nok sånn sett sluppet inn ett mål, men variansen gjorde at det ikke gikk slik denne gangen. Mot Leeds hadde de for eksempel bare 0,32 i xGC.

Offensivt har Alexander-Arnold startet greit. Han er allerede oppe i 0,39 i xGI («Expected Goal Involvements»), og med tanke på hvor mye han overpresterte i forhold til de underliggende tallene i fjor så går det nok ikke lang tid før man ser de første målpoengene fra ham.

 

Andy Robertson (7,0m) -12.6%

Etter Arsenal har Liverpool et meget fint program med tanke på det defensive potensialet deres. Dermed ser det ut til at det er svært god verdi i å doble bak. Robertson var ganske frisk etter gjenopptakelsen av Premier League (xGI hvert 442. minutt, Alexander-Arnold hvert 350. minutt), og har også samlet 0,28 i xGI i løpet av de to første rundene i Premier League. Har litt mer konkurranse på sin backplass enn Alexander-Arnold, men bør starte det aller meste.

Reece James (5,1m) – 13.0%

Virker å ha sikret seg høyrebacken etter 180 minutter på de to første rundene, med Azpilicueta på benken selv mot et offensivt lag som Liverpool. Takket for tilliten mot Brighton med to målpoeng, som i skrivende stund virker å være den eneste veien til poengene for høyrebacken, når han spiller på et lag med sjette verst xGC i Premier League, og en keeper langt under det nivået som kreves. OBS: Har bare 0,17 i xGI så langt, og dermed fått ekstremt godt betalt offensivt.

Jame Justin (4,6m) – 19.1%

Ricardo Pereira er fremdeles ute i lang tid, sannsynligvis minst til Gameweek 8, og Justin har på ingen måte gjort seg bort i vikariatet sitt. To målpoeng og ett rent bur gjør at han er den forsvareren med tredje mest poeng på spillet. Leicester har åpnet greit defensivt, med 1,81 i xGC over to kamper, åttende best i ligaen.

Tyrick Mitchell (4,1m) – 22.2%

Kommer neppe til å få spille noe særlig med denne forsvarsrekken, men en fin og billig «enabler» og fremdeles ikke noe nytt om skaden til backkonkurrent van Aanholt.

Midtbanen

Mohamed Salah (12,1m) – 37.6%

Hat-trick i åpningsrunden, litt mer anonym mot Chelsea. Topper fremdeles xGI-tabellen etter to runder med 2,94, foran Calvert-Lewin (2,74) og Zaha (1,9). Fremdeles et stykke foran Mane (1,39) når det gjelder forventede målinvolveringer, og et glimrende kapteinsalternativ i de aller fleste runder.

Son Heung-min (9,0m) – 29.6%

Skuffende mot Everton i første runde, men du verden som han viste seg frem mot Southampton. På heatmaps for de første to rundene ligger han stort sett høyere i banen enn Kane, og selv om han ikke kommer til å sanke 24 poeng hver runde så er han fremdeles et meget fint valg. Glimrende kamper helt frem til den andre landslagspausen, men har tidligere vist at han også kan levere i et tøft kampprogram.

Kevin De Bruyne (11,6m) – 36.9%

Han er tilbake, ja. 1,36 i xGI på bare én kamp, og viste sammen med Man City, i motsetning til Man United, at sommerferien ikke har tatt knekken på ham. Hvis du sitter uten ham mot Leeds i Gameweek 4 vil vi anbefale resept på noe beroligende fra fastlegen din.

Wilfried Zaha (7,1m) – 14.7%

Apropos spillere og apoteksvarer: Vi synes plutselig at Wilfried Zaha ser bra ut. Virkelig. Dette føles som en kjempefelle såklart, men som nevnt i Salah-diskusjonen: Han har tredje best xGI i hele ligaen, selv etter å ha møtt et storlag som Man United i en av to kamper. Bortsett fra Chelsea i runde fire så er kampprogrammet grønt som gress helt frem til Gameweek 13.

Hvor denne kanonformen kommer fra, og hvor lenge den vil vare, er vanskelig å si, for Palace har virkelig ikke styrket laget sitt noe særlig. Zaha har beholdt prisen sin fra i fjor, men er nå midtbane igjen, som gjør han til en meget interessant spiller for dem som skal bruke wildcardet sitt nå.

Et billigere alternativ til Zaha er Phil Foden, Daniel Podence eller Mateusz Klich. De to førstnevnte har sett bra ut, men vi er litt usikre på spilletiden til Foden, og for så vidt Podence, spesielt hvis Wolves signerer høyreback Semedo (noe som vil dytte Traore frem i banen). Klich er på et svært offensivt Leeds-lag, og er på straffer, men til tross for tre målpoeng har han bare 0,12 i xGI utenom straffen mot Fulham.

Oliver Burke (4,5m) – 1.0%

Det klart mest spennende 4,5-valget på midtbanen. Startet som spiss mot Aston Villa mandag, og var den av han og McGoldrick som fikk bli på banen da Sheffield United måtte erstatte utviste Egan med en ny forsvarsspiller. Om du vil ha en sikker 4,5-midtbanespiller som sanker to poeng finnes det bedre valg som for eksempel Harrison Reed, men Burke kan være fast spiss for Sheffield United frem til Lys Mousset blir skadefri.

Angrepet

Siden vi har en 4,5-midtbanespiller så har du kanskje skjønt at vi går for tre spisser på dette laget, men det kan også bli verdi blant 4,5-spissene hvis Rhian Brewster blir fast hos en annen Premier League-klubb, noe som fort kan skje før vinduet lukker 5. oktober.

Dominic Calvert-Lewin (7,2m) – 23.0%

Mannen som skuffet mange eiere etter gjenopptakelsen i sommer er plutselig i fyr og flamme igjen. At en forsterket midtbane skulle gagne engelskmannen så voldsomt hadde de færreste trodd på forhånd, men han er nå som nevnt spilleren med nest høyest xGI i hele ligaen. Programmet er heller ikke så verst, så her kan det bli mer poeng for Calvert-Lewins stadig økende eierandel.

Aleksandar Mitrovic (6,0m) – 20.7%

Etter en overraskende benking i første runde slo serberen knallhardt tilbake med to mål mot Leeds. Har 1,34 i xGI på bare 117 minutter, som omtrent er sammenlignbart med De Bruyne. Fint kampprogram helt frem til Gameweek 9.

Patrick Bamford (5,7m) – 17.3%

Kanskje den mest risikable spilleren på dette laget, av flere grunner. For det første har han, til tross for fire målpoeng, en xGI på bare 0,21. Det er ikke bærekraftig over tid. «Utskjelte» Che Adams har til sammenligning null målpoeng og 1,27 i xGI, og vært utsatt for god gammeldags uflaks. For det andre har Leeds startet forrykende, men det er ingen garanti for at de vil opprettholde dette trykket over tid.

Norwich startet, som flere sikkert husker, i en herlig, offensiv stil i forrige sesong, før det raskt dabbet av. For det tredje har Leeds nysignerte Rodrigo som sakte implementeres i laget, men slik det ser ut nå er ikke Bamfords plass i startelleveren i faresonen på grunn av spanjolens inntog, og det kan være rom for begge to i samme oppstilling.

Reserveplass

Timo Werner (9,5) – 36.3%

Programmet er strålende, han virker veldig kvikk, men laget rundt ham har slitt litt i starten av sesongen. 0,39 i xGI er et stykke fra de beste, men som diskutert i laganalysen: Vi vet hva han er i stand til. Kanskje kan Zaha/Robertson og Bamford ofres for å få inn tyskeren?