Gi kapteinsbindet til denne spilleren i Gameweek 4

Anders Fosse

Tre runder er unnagjort, og forrige runde endte med fortvilelse for mange. De fem mest populære kapteinsvalgene fikk kun 15 poeng totalt. Vi gir deg de mest aktuelle kandidatene og vår kaptein for gameweek 4.

 

Kevin De Bruyne (Leeds B)

Kostnad – 11,6m

Eierandel – 43,2%

Poengform: 13 – 2

Det var ikke rent få belgieren skuffet i forrige runde.15,8 prosent stolte på at De Bruyne skulle levere mot Leicester, men det ble med to poeng for oppmøte og 60+ minutter. Han var den flest hadde satt sitt kapteinsbind på, marginalt foran Werner (12,5 prosent), som for sikkerhets skyld også bare sanket to poeng mot West Bromwich.

De Bruyne fortjente ikke så veldig mye mer ut av kampen. En xGI («Expected Goals Involvement» fra Opta) på bare 0,38 skremmer ingen. Belgieren har riktignok levert Fantasy-poeng med langt lavere tall før, men denne gangen var han bak hele 35 spillere på xGI-tabellen, blant dem normalt lite målfarlige typer som Ben Osborn (0,45), Masuaku (0,45) og Jahanbakhsh (0,43 som innbytter).

En svak kamp av Citys midtbanejuvel, men i aller størst grad av laget. Både Agüero, Bernardo Silva og Jesus var ute med skader, men den startende fireren på topp (Foden, De Bruyne, Mahrez og Sterling) burde klart å åpne et svekket Leicester-forsvar i større grad, som også manglet Ndidi foran seg. Det var de omtrent ikke i nærheten av.

Det som er verdt å notere seg er at De Bruyne var like tett på spissen (denne gangen Sterling) som han var mot Wolves, men han klarte altså ikke å gjenta bedriften fra Molineux, med 13 poeng og 1,36 i xGI.

Ifølge Guardiola var Leicester altfor opptatt av å forsvare seg, selv etter den tidlige scoringen fra Mahrez. Da kan det være ok timing å møte Leeds nå, et lag som ikke akkurat trykket inn den defensive bremsen før mot Sheffield United sist. Før det ble det til sammen syv baklengs mot Liverpool og Fulham. Bielsas menn har ikke pene tall bakover. 5,9 har det blitt i xGC («Expected Goals Conceded») på tre runder. Bare West Bromwich (8,8) har sluppet til flere forventede baklengsmål.


 

Mohamed Salah (Aston Villa B)

Kostnad – 12,1m

Eierandel – 38,8%

Poengform:  20 – 3 – 5

Salah tilhører en gjeng som etter tre runder har langt flere medlemmer enn hva den vanligvis har: Startende spillere med en tosifret minutter-per-xGI-statistikk. Hvert 80,1 minutt er Salah forventet å være involvert i et mål basert på skuddposisjonene han selv havner i, og de han skaper for andre. I mai er det vanligvis bare mellom 2-3 spillere som etter en sesong ender opp med så gode tall, men etter tre runder er han ikke alene. Både Calvert Lewin (hvert 70. min), Vardy (71. min), Kane (79. min), Maupay (90. min), Lacazette (91. min), Mane (94. min) og Jorginho (99. min) har åpnet sesongen forrykende.

I motsetning til City ser Liverpool som lag litt mer ut som seg selv i år. De har en xG hvert 37. minutt. Det er langt oftere enn Guardiolas menn, som har et forventet mål hvert 69. minutt. Per spilte minutt har åtte lag skapt flere farligheter enn De Bruyne og lagkameratene hans, blant dem Everton (hvert 40. min), West Ham (52. min) og Brighton (53. min).

Hvem av Salah og Mane som kommer til flest farligheter har vært nokså bingo de siste to årene, men egypteren er som regel alltid bittelitt bedre til å komme seg til sjanser og skape for andre, selv om Mane kanskje er hakket bedre til å avslutte.

Om du skulle sitte med begge vil vi uansett anbefale Salah. Heatmaps fra denne sesongen viser at sistnevnte er langt mer sentral i banen, han skaper mer for andre (xA på 1,0 vs Manes 0,4) og han har flere skudd og ballberøringer i boksen enn Mane.

Det eneste senegaleseren er bittelitt foran på er xG (2,35 vs Salahs 2,32), men her er det så jevnt at forskjellen omtrent er irrelevant. Sitter du med kun Mane kan han likevel være et meget bra kapteinsalternativ – poengmessig har han levert bedre enn lagkompisen de siste to kampene.

OBS: Aston Villa har vært veldig god defensivt de første par kampene, noe som gjenspeiles i en xGC på bare 1,7 – det er best i hele ligaen. Riktignok hadde de ikke kamp i første runde, men selv per minutt (forventet baklengsmål hvert 114. minutt) er det bare Everton (hvert 151. minutt) som er bedre enn dem. Her må noe gi etter – enten Villas defensive form eller Liverpools gode tall offensivt.


 

Danny Ings (West Brom H)

Kostnad – 8,4m

Eierandel – 19,5%

Poengform: 2 – 11 – 9

Apropos gode tall offensivt: Danny Ings. Med en xGI på 1,72 plasserer han seg rett bak De Bruyne. Engelskmannen har likevel prestert langt bedre enn de underliggende tallene tilsier, med tre mål på like mange kamper, selv mot tre antatt tøffe defensive lag (Crystal Palace og Burnley borte, Spurs hjemme).

Nå venter krem-motstand for Ings: Ligaens svakeste defensive lag, West Bromwich. Som nevnt lenger opp i artikkelen er de i en særklasse for seg selv når det gjelder dårlige defensive tall.

Selv om Albions skulle skjerpe seg til denne (det ble «bare» 2,04 i xGC mot Chelsea, fem lag hadde verre tall defensivt forrige runde) så har Ings i lang tid vist at han kan score når som helst, hvor som helst og mot hvem som helst.

I en runde der City har vist dårlig offensiv form, og Liverpool møter et lag som virkelig har begynt å snøre igjen, så er det kanskje best å gå for en mann som både spiller på et lag med offensivt potensial og som møter et motstanderlaget med svak defensiv form?


 

Differensial: Raheem Sterling (Leeds B)

Kostnad – 11,5m

Eierandel – 6,1%

Poengform: 5 – 2

Sterling er noe så sjeldent som en differensial om dagen, og det til tross for at han spiller spiss på det som har vært det mest skapende offensive laget i noen sesonger på rad nå. Selv om De Bruyne som nevnt var den flest stolte på med kapteinsbindet i forrige runde var det bare 1,75 prosent som ga Sterling samme tillit.

Et lite problem er de underliggende tallene hans. Sterling har 0,56 xGI til sammen de første to kampene til City. Det tilsvarer en forventet målinvolvering hvert 307. minutt.

Samtidig: Skadene som irriterer Guardiola gir noe Fantasy-managere har siklet og lengtet etter i årevis: Mye mindre offensiv rotasjonsrisiko i Man City. Samtidig er det også tegn til at laget ikke er på topp offensivt om dagen, noe som er merkelig, siden både startelleveren og treneren er nesten identisk med de foregående tre-fire årene.

De tre siste sesongene har City vært det laget som har sanket flest xG over hele sesongen. Grunnen til at man ikke alltid har hatt tre offensive fra dem er utelukkende pris og rotasjon.

17/18-sesongen: 80,1 i xG (Liverpool nummer to, 73,3)

18/19-sesongen: 85,2 i xG (Liverpool nummer to, 74,3)

19/20-sesongen: 94,1 i xG (Chelsea nummer to, 71,0)

På et eller annet tidspunkt, med den kvaliteten City innehar, så finner de formen. Hvis det skjer mot Leeds så kommer Sterling, som midtspiss, til å sanke svært mye poeng.

Rundens kaptein

Det tror vi også De Bruyne gjør. Leeds har i to av tre kamper vist at de er mer enn villige til å være medarrangører på noen voldsomme målfester, der alle er invitert. Mye av grunnen er at de til tider er svært offensive.

Selv om Leeds klarte å holde nullen mot Sheffield United i runde tre så var det flaks og en dyktig keeper inne i bildet. 1,40 mål var Leeds forventet å slippe inn (omtrent midt på xGC-tabellen denne runden), og det mot et lag som bare var forventet å score 1,97 mål til sammen på sine to første kamper. City slår tilbake.

Rundens kaptein: Kevin De Bruyne (11.6m)