FantasyStats: Nyttig statistikk før Gameweek 5

FantasyStats

I denne spalten vil vi gi våre lesere et informativ og relevant innblikk i statistikk og underliggende tall som kan hjelpe deg i valg til ditt lag i Fantasy Premier League.

Ser vi på expected goals (forventede mål) ser vi ofte spillere som har vært involvert i store målsjanser, og spesielt Non-penalty expected Goals (NPxG) er fint å se på i denne sammenheng da straffer (verdt ca. 0.76xG) ikke viser en spillers evne til å komme til målsjanser.

Ser man for eksempel på to av de mer kjente FPL-angriperne i Mohamed Salah (12.2m) og Sadio Mané (11.9m) så langt denne sesongen finner vi ut at til tross for at Salah har scoret fem mål og Mané har tre mål, så har Mané høyere NPxG enn Salah. Egypteren står med to straffescoringer som gir han 1.45 NPxG mot Mané sin NPxG på 2.44.

Salah – 2.97 xG | 1.45 NPxG
Mané – 2.44 xG | 2.44 NPxG

Dette viser at Mané har kommet til flere målfarlige sjanser enn Salah. Ettersom at James Milner ikke spiller fast for Liverpool er dog Salah deres faste straffeskyter, så han vil uansett ha større verdi til ditt lag da han også er ventet å levere minst like mange poeng som Mané i FPL.

En annen FPL-stjerne som er enda mer relevant i denne sammenheng er Jamie Vardy (10.1m). Han står med fem mål hvorav utrolige fire av disse målene har vært fra straffemerket.

Jamie Vardy – 3.88 xG
Jamie Vardy – 0.83 NPxG

Dette viser at Vardy har kommet til særdeles få målsjanser i åpent spill denne sesongen. Å score 80% av målene dine på straffer gjennom en hel sesong er ikke bærekraftig. Enda viktigere: å få fire straffer på fire kamper er ikke normalt, så de underliggende tallene viser at Vardy har skapt minimalt med sjanser denne sesongen. 32 spillere har høyere NPxG enn Vardy så langt denne sesongen.

Vi forventer at han vil ha høyere NPxG per 90min enn 0.21 i tiden som kommer, menvi vil kanskje ikke forvente samme uttelling som han har hatt hittil.

Hvem bør du vurdere til ditt lag?

Ser man på NPxG90 så er det spesielt én spiller som skiller seg ut etter fire kamper: Dominic Calvert-Lewin. Han står med 1.16 NPxG90 som er enormt høyt. På andreplass følger noe overraskende Alexander Lacazette med 0.87, mens Sadio Mané står med 0.84 NPxG90.

Calvert-Lewin (7.6m) er allerede den mest eide spilleren med 48.3% eierandel, og om han fortsetter med over 1.00 NPxG90 så er han en must-have til den prisen. Alexander Lacazette (8.5m) står med ca. halvparten av poengene til DCL og koster 0.9m mer, men er kun eid av 5.0%. Han har kun spilt 241 minutter (ca 2.5 kamper), men kan være en interessant spiller å følge med på fremover.

Flest NPxG90 etter GW4
minimum 180 min

1.16 NPxG90 – Calvert-Lewin
0.87 NPxG90 – Lacazette
0.84 NPxG90 – Mané, Watkins, Abraham
0.77 NPxG90 – Kane
0.65 NPxG90 – Antonio
0.61 NPxG90 – Adams
0.57 NPxG90 – Bowen, Wilson
0.56 NPxG90 – Son