Velg denne kapteinen til Gameweek 5 i Fantasy Premier League

Anders Fosse

Hvem skal du velge som kaptein i Gameweek 5 etter landslagspausen? Vi ser på de beste kandidatene, samt en differensial før vi gir deg rundens kaptein.

Mohamed Salah (Everton B)

Kostnad – 12.2m
Eierandel – 43.7%
Poengform: 20 – 3 – 5 – 13 (10,25 per kamp)

Forrige runde sto valget for mange mellom Salah og De Bruyne. Da nyheten om at Mane var koronasmittet kom valgte mange å bytte bindet fra belgieren til Liverpools poengsanker, og fikk betalt – Salah er nemlig langt mer sentral i Liverpools offensive spill uten senegaleseren på banen.

Nå er Mane mest sannsynlig tilbake, uten at det gjør Salah fryktelig uaktuell likevel. Han har høyest xGI (Expected Goal Involvements fra Opta) av alle midtbanespillere (4,4), flest skudd innenfor boksen av alle på hele spillet (15), og har også skapt flest sjanser (14) av alle, riktignok likt med en skaderyktet De Bruyne (14) som har en kamp mindre spilt.

Hvis det er én ting som taler mot Salah-kaptein denne runden så er det motstanderen. Everton har tidligere vært en midt-på-treet-motstander, men i år har de virkelig skjerpet seg, og ikke minst fått styrket midtbanen sin betraktelig. Laget har lavest xGC (Expected Goals Conceded) i hele Premier League med bare 3,2 forventede baklengsmål, men siden Pickford ikke har vært helt på topp så har det likevel resultert i fem totalt.

Her skal det dog nevnes: I forrige kapteinsanalyse skrøt vi av Aston Villas forsvar (best av alle med tanke på xGC på det tidspunktet) før de møtte Liverpool. Grealish & co vant riktignok kampen overlegent, men slapp likevel til 1,8 i xGC – mer enn de hadde gjort til sammen i sine to første kamper.

Merseyside-derbyet lever sitt eget liv. Fem av de seks siste kampene har vært meget målfattige, med kun to scoringer til sammen(!). I desember i fjor løsnet det riktignok voldsomt. Da vant et Salah-løst Liverpool 5-2, så dette oppgjøret kan finne på å åpne seg opp.


Harry Kane (West Ham H)

Kostnad – 10.6m
Eierandel – 23,5%
Poengform: 2 – 21 – 5 – 16 (11 per kamp)

Kane har omtrent like gode underliggende tall som Salah, med 4,8 i xGI til nå (best av alle i Premier League), 14 skudd i boks og 11 skapte sjanser.

Laget er virkelig i form, og har 9,7 til sammen i xG etter de fire første rundene. Det er best av alle, foran Liverpool (9,4) og Everton (8,7).

Mange sitter nok med Son i tillegg til (eller i stedet for) Kane, men sørkoreaneren har litt svakere tall enn engelskmannen. Kane har to flere målinvolveringer (9 mot 7), høyere xGI (4,8 mot 2,6) og dobbelt så mange skudd i boks (14 mot 7) som Son.

Kane har tidligere, med rette, fått kritikk av Fantasy-managere for å ligge for dypt i banen. Til nå denne sesongen virker dette å ha endret seg noe, både når man ser på kampene og ut ifra heatmaps. Spurs har oftere ballen i farlige posisjoner, og da er Kane der vi elsker å se ham: Tilgjengelig i boksen.

I likhet med Liverpool møter Tottenham også et lag som har vært overraskende gjerrig bakover, nemlig West Ham. De har et forventet baklengsmål hvert 102. minutt. Det er nest best i hele ligaen (bak Everton), selv etter å ha møtt antatt gode lag som Arsenal, Wolves, Newcastle og Leicester.


Jamie Vardy (Aston Villa H)

Kostnad – 10.1m
Eierandel – 25,9%
Poengform: 13 – 2 – 17 – 2 (8,5 per kamp)

Vardy utgjør resten av xGI-pallen før denne runden, etter de to allerede nevnte kapteinskandidatene. Han er ikke langt bak med 4,1 i xGI. Samtidig har han litt færre skudd (7) og langt færre sjanser skapt (2).

Han er med i denne diskusjonen fordi han har lavest odds for å score denne runden og høyest xG av samtlige på spillet (4,0), men her er det viktig å se litt bak tallene. Fire av de fem målene hans har kommet fra straffemerket – uten dem ville han hatt en xG på bare 0,86 – altså litt over 0,2 forventede scoringer per kamp.

Leicester har fått fire straffespark på fire kamper, og hvis det fortsetter så er det jo all grunn til å hente Vardy og sette kapteinsbindet på ham, men en slik straffefrekvens fremstår som svært lite bærekraftig.

 

Villa hadde som nevnt ligaens beste defensive tall før Liverpool-kampen, og bør ta med seg masse selvtillit derfra inn i denne.


 

Differensial: Christian Pulisic (Soton H)

Kostnad – 8.3m
Eierandel – 3.0%
Poengform: 1

Hvis du virkelig vil gå mot strømmen i denne runden kan vi anbefale Pulisic. Chelsea har til tider sett svake ut fremover i banen, men med amerikaneren (og Ziyech) tilbake kan det snu veldig fort.

Pulisic fikk syv minutter mot Crystal Palace før landslagspausen uten å markere seg, men dette tyder på at han fort starter mot Southampton.

Han og Chilwell på venstresiden kan bli en dødelig duo, og Pulisic har en svært god sesong å se tilbake på. Han slet tidvis med skader i fjor, men en forventet målinvolvering hvert 148. minutt er svært bra (til sammenligning hadde Mane en xGI hvert 142. minutt).

Chelsea skal være styrket offensivt, og med fullt mannskap nå er det sannsynligvis bare et tidsspørsmål før det eksploderer, slik det gjorde da Pulisic scoret hat trick mot Burnley i Gameweek 10 i fjor.


 

Rundens kaptein

Det er fryktelig jevnt mellom Salah, Kane og Son før denne. For vår del står det mellom Spurs-duoen, på grunn av at det historisk har vært målfattig i Merseyside-derbyet.

Apropos historie: Son har en langt bedre statistikk mot West Ham enn Kane. Sørkoreaneren har ti målinvolveringer på like mange kamper, mens Kane også står med ti målinvolveringer, men på 15 kamper.

Samtidig har Kane vist en strålende form så langt denne sesongen. Han er på straffer, kommer til massevis av sjanser og koster 1,6m mer av en grunn. Begge er fine alternativer, men om du eier begge ville vi gått for Harry Kane.

Kapteinsvalg for GW5 – Harry Kane (10.6m)