Slik klatrer du mot slutten av sesongen i Eliteserien Fantasy

Johannes Nessa

To tredjedeler av sesongen er unnagjort. Mange av oss er sultne på å klatre ytterligere i siste tredjedelen av sesongen, men det er lettere sagt enn gjort når en stor andel av oss sitter med relativt like lag. I denne artikkelen vil jeg se på hvem som er mest eid i topp 5000, hvem du må ha med videre og noen lavt eide differensialer.

Først ønsker jeg å se på de mest eide spillerne. Jeg tar utgangspunkt i topp 5000, da det vil gi et større antall aktive spillere og færre «døde» lag. Tallene har jeg hentet selv.

Mest eide spillere i topp 5000

Makani – 40.7%
Myhra – 22.6%

Ruud – 58.8%
Hanche-Olsen – 50.2%
Daland – 48.3%
Heggheim 30.8%
Borchgrevink 30.3%

Zinckernagel – 99.7%
Pellegrino – 96.9%
Bytyqi – 76.1%
Saltnes – 67.9%
Zachariassen – 32.2%

Berisha – 78.2%
Kjartansson – 66.7%
Junker – 62%

 

Hvem «må» man ha?

I mine øyne vil det være fryktelig dumt å gå uten Zinckernagel og Pellegrino. De har plukket flest poeng så langt i sesongen, de er eid av nesten samtlige spillere i topp 5000 og har klart best underliggende tall av midtbanespillerne siste seks kamper. Bytyqi peker seg også ut med flest skudd bak Zinckernagel og Pellegrino, samt 11 nøkkelpasninger siste seks kamper.

Saltnes og Zachariassen har begge gode underliggende tall, men de skiller seg ikke ut i like stor grad som de tre førstnevnte. Det er mulig å gå uten de to, men man må samtidig være klar over at man risikerer røde piler spesielt ved å gå uten Saltnes.

På topp skiller Kjartansson seg ut med meget gode tall etter han kom til Eliteserien, med 17 avslutninger på de fire første kampene. Junker er også en attraktiv mann, men her bør man følge med på hvor mye spilletid Boniface eventuelt stjeler og hvordan Bodø/Glimt ser ut i fraværet av Hauge.

Berisha har ikke fullt så imponerende underliggende tall som Kjartansson, med 11 skudd på de seks siste rundene. Til gjengjeld har åtte av dem gått på mål, og fire har endt i mål. Berisha leverer også flest nøkkelpasninger blant angrepsspillerne, og tar straffer. På den andre siden har Viking vært gjennom et veldig fint kampprogram i det siste, og har et lite hakk tøffere program resten av sesongen.

Det kan argumenteres for å droppe noen av de tre mest populære spissvalgene, samtidig fremstår de som kanskje som de tre beste valgene akkurat nå. Samtlige er også eid av over 60%, dermed er det stor fare for røde piler om noen leverer uten at du eier.

I forsvar er det størst muligheter for å gå sine egne veier. Ruud skiller seg ut som den man bør ha, og han er også valgt av flest spillere i topp 5000. De resterende valgene er preget av billigspillere både på keeperplass og forsvarsplass, samt Hanche-Olsen som har forlatt ligaen og en underpresterende Borchgrevink. Borchgrevink har vært meget uheldig som ikke har dratt med seg offensive poeng den siste tiden, og fremstår fortsatt som et bra valg med bra kampprogram resten av sesongen.

Hvilke differensialer bør man hente?

Det finnes et par spennende valg med lav eierandel i topp 5000. Jeg vil her nevne et par av de jeg synes er mest attraktive.

Dino Islamovic (10.1m)2.2%

Islamovic har etablert seg som det klare førstevalget i Rosenborg etter salget av Børven. Svensken har puttet syv mål på de syv siste kampene i Eliteserien som han har vært involvert i. Har kommet til et bra antall skudd de siste kampene, og tar også straffer.

Daouda Bamba (8.9m) – 3.0%

En spiller det er fryktelig vanskelig å bli klok på. Har kommet til mange sjanser hele sesongen, men står likevel med få mål. Bamba har bommet på flest store sjanser i Eliteserien med 13, og har klart flest skudd de siste seks kampene med 27. Han har også flest skudd på mål med ti. Nå står ivorianeren med to mål på de siste to kampene, og har vært litt uheldig som ikke har fått med seg flere. Programmet til Brann er fint resten av sesongen. Skal det endelig løsne?

Johan Hove (5.7m) – 17.3%

Hove har plukket jevnt med poeng hele sesongen, og er kun slått av de fem mest populære midtbanespillerne + Hauge i antall poeng på midtbanen. Midtbanespilleren har fått en del nye eiere den siste tiden, men er fortsatt eid av betydelig færre enn de fem mest populære. Veldig fin pris også! Kun Bytyqi, Zinckernagel og Pellegrino står med flere skudd siste seks kamper.

Carlo Holse (6.3m) – 6.2%

Dansken har spilt seg til fast plass på høyrekanten til Rosenborg, og står bak det aller meste Rosenborg foretar seg offensivt på banen for tiden. De siste 13 kampene står han med 11 målpoeng (inkludert Europa), og er kanskje litt uheldig som ikke har fått med seg mer. Holse tar en stor andel av dødballene i Rosenborg. En veldig rimelig vei inn i Rosenborg-angrepet, og kanskje også den beste?

Aron Dønnum (8.5m) – 0.4%

Dønnum har levert bra den siste tiden, og har blant annet plukket hele ti av 15 mulige bonuspoeng de siste 5 hjemmekampene han har spilt. Vingen er både målfarlig og skaper sjanser, og har dratt nytte av at det har løsnet mer offensivt den siste tiden. Kampprogrammet resten av sesongen er fint, og med kun 0.4% eierandel i topp 5000 er han den største differensialen på listen.

Sarpsborg-forsvar –35.8% samlet eierskap

Sarpsborg har holdt nullen hele ni ganger på de siste 15 kampene. Det er soleklart best i Eliteserien. Dessverre er programmet ut sesongen hakket tøffere, men jeg tror fortsatt de holder noen nuller til. Mitov-Nilsson er den mest populære med 13.6% eierskap. I mine øyne er Utvik det beste valget. Han er valgt av kun 6.5%, plukker mye bonuspoeng og kan dra med seg et målpoeng eller to. Thomassen er muligens tilbake til neste runde, og vil da være et meget spennende valg som kun er eid av 0.4%. Merk at Ødegaard (eid av 6.2%) står i fare for å bli droppet etter signeringen av Saletros.

Rosenborg-forsvar – 21.1% samlet eierskap

Rosenborg er fortsatt laget med færrest baklengsmål i Eliteserien, og står med seks rene bur så langt denne sesongen. Etter at de røk ut av Europa har de kun Eliteserien å fokusere på, dermed er det ikke utenkelig at vi får noen flere nuller i de resterende ti kampene.

Hedenstad er den klart mest valgte forsvarsspilleren med 12.7%, men er kanskje den som er det mest usikre valget med tanke på spilletid også. For øyeblikket ser det nemlig ut som at Reitan foretrekkes. Uten Hedenstad er det kun 8.4% samlet eierskap på de faste forsvarsspillerne i Rosenborg, der Eyjolfsson er lavest med kun 0.2% eierskap.