Kapteinsvalg for Gameweek 6 i Fantasy Premier League

Anders Fosse

I Gameweek 5 anbefalte vi Harry Kane som kaptein, og det ga herlige 32 poeng. Nå har vår FPL-ekspert Anders analysert den kommende runden og gir deg sine tips til kapteinsvalg.

Mohamed Salah (Sheffield United H)

Kostnad – 12,3m
Eierandel – 47,0%
Poengform: 20 – 3 – 5 – 13 – 7 (9,6 per kamp)

Bare en viss Tottenham-duo har plukket mer poeng enn Salah så langt denne Fantasy-sesongen. Et poengsnitt på 9,6 per kamp er ganske spinnvilt – det er til og med bedre enn poengsnittet hans fra den legendariske 17/18-sesongen, da han hadde 8,4 per spilte kamp.

De underliggende tallene er enda mer imponerende. Som nevnt i forrige kapteinsartikkel så er Salahs xGI («Expected Goal Involvements» fra Opta) nest best i ligaen – kun slått av Harry Kane.

Slik er det fremdeles, og Kane svarte på kapteinsanbefalingen vår sist med å ikke bare levere mest poeng av samtlige (16 – likt med Werner), men han leverte også gode underliggende tall. Hans 0,63 i xGI var så vidt foran Salahs 0,58.

Det er med andre ord jevnt mellom de to spillerne (og lagene), og da er det relevant å se på motstander. Liverpool møter Sheffield United, og «The Blades» har til gode å holde nullen en eneste kamp så langt denne sesongen.

Det første rene buret kommer neppe her, men det er verdt å nevne at lagets underliggende tall ikke er helt borti natten. Til tross for syv baklengs har bare klubben vært forventet å slippe inn 5,6 mål. Med andre ord: De har enten hatt uflaks, eller så har de en litt dårligere keeper i år enn da de lånte Dean Henderson i fjor. Som diskutert i vår laganalyse av Sheffield United: Mye tyder på sistnevnte, og at de kommer til å slippe inn mye mer enn i fjor.

Likevel gjør forsvaret foran ham en god jobb. For å sette 5,63 i xGC («Expected Goals Conceded») i perspektiv så er det bare Leicester (5,4), West Ham (5,4), Burnley (4,5) og Aston Villa (4,0) som har gjort det bedre.

Og bare så det er sagt: Nei, vi har ikke blingset og trykket feil på sorteringen her. Det er ingen av lagene som normalt regnes for å være topp seks som har blandet seg inn i xGC-topp seks. Nærmest er Chelsea på en 8. plass (5,8).

Harry Kane (Burnley B)

Kostnad – 10,7m
Eierandel – 34,6%
Poengform: 2 – 21 – 5 – 16 – 16 (12 per kamp)

Etter at det i ett år eller to var slutt på prat om august-spøkelset for Kane så er jo årets sesong nødt til å så smått sette i gang spekulasjonene igjen. I år hoppet hele Premier League over august, og Kane har startet sesongen med et poengsnitt som er helt spinnvilt.

Enkelte FPL-podcaster spekulerte før forrige runde at Kane ville trives bedre mot et noe lavtliggende West Ham enn Son, og det viste seg å stemme, i hvert fall hvis vi ser på poengfangsten.

Og om du trodde West Ham var lavtliggende, så kan du sette hus og hytte på at Burnley kommer til å være enda verre i denne. Laget har som nevnt over nest best xGC til nå.

Så kan man jo spørre seg om dette er et kampbilde som passer engelskmannen. Heldigvis kan man se litt på historikken, siden Burnley ikke har endret sin tilnærming til fotball siden Dyche ble manager der, og svaret er ja. På de fire siste PL-oppgjørene mot klubben har Kane sanket til sammen åtte målpoeng. I fjor ble det to mål og en målgivende da lagene møttes på Tottenham Hotspur Stadium, mens Kane var skadet da laget dro til Turf Moor – en kamp som endte 1-1.

Om Spurs går like hardt ut av startblokkene som de gjorde mot West Ham så spørs det om det i det hele tatt er noe poeng for Burnley å ligge bakpå særlig lenge. «The Hammers» måtte tidlig frem i banen, og klarte på dramatisk vis å utligne helt til slutt etter å ha vært under med tre mål. Et resultat som garantert provoserer Mourinho, og som bør minne de hvitkledde om at man må utnytte samtlige sjanser og fortsette å jage scoringer, selv om man ligger tre mål foran.

Differensial: Sadio Mane (Sheffield United H)

Kostnad – 11,9m
Eierandel – 8,0%
Poengform: 2 – 16 – 7 – x – 6 (7,75 per kamp)

Mange sitter nå med en rød De Bruyne, og hvis skaden viser seg å være langvarig kan det være en meget fin sjanse å gjøre ham til Mane. Salah har som nevnt høyest xGI, men det kan være på grunn av at Mane var ute én kamp etter å ha fått påvist covid-19. Per spilte minutt har Mane nemlig bedre tall, med en xGI hvert 79. minutt, mens Salah har en forventet målinvolvering hvert 91. minutt. Normalt sett har Salah vært kneppet foran her, men ikke så langt i år.

Spesielt på ett punkt er det litt oppsiktsvekkende at Mane er foran. Vanligvis er det nemlig Salah som er den med høyest xG av de to, men de har ofte endt relativt likt med tanke på antall Fantasy-poeng – mye på grunn av at senegaleseren er vel så sjanseskapende, og vanligvis en bedre avslutter.

I år er det Mane som har stått for xG-en av de to. Til tross for at han har 101 færre minutter på banen så har Mane sanket til sammen 3,7 i xG – mot Salahs 3,2. Han har også kommet til syv store sjanser, mot Salahs fire.

Egypteren er riktignok langt mer skapende, men det hjelper ikke fullt så mye når midtbanespillere tross alt får fem poeng for scoring, og «bare» tre for en målgivende.

Rundens kaptein

For en gangs skyld har vi ikke diskutert noen Manchester City-spillere i denne artikkelserien. Laget som vanligvis er helt suverene på xG-tabellen får det bare ikke til å stemme i år – selv om vi tar høyde for at de har en kamp mindre spilt. Det har gått 72 minutter mellom hver xG, noe som kvalifiserer til en 11. plass – blant annet bak Southampton (hvert 70. minutt), Aston Villa (63. min), Leicester (58. min), Brighton (57. min) og West Ham (50. min). Det blir heller ikke bedre om De Bruyne er ute.

Helt øverst på denne xG-per-minutt-tabellen finner vi Liverpool, med hvert 39. minutt. Derfor er det heller ingen overraskelse at vi går for en mann herfra. Uten van Dijk er laget sannsynligvis nødt til å ligge høyere i banen, og score enda flere mål enn de vanligvis gjør.

Basert på tall og observasjoner kommer vi for en gangs skyld til å gå for differensialkapteinen vår. Koronaviruset så ikke ut til å ha hatt noen som helst innvirkning på Mane, som også knuste Salah på xGI mot Everton, med 1,63 mot 0,58.

Rundens kaptein: Sadio Mané (11.9m)