Velg denne kapteinen til Gameweek 7 i Fantasy Premier League

Anders Fosse

Kapteinsvalget ditt er viktigere enn noen gang, rett og slett fordi det nå er tre spillere som leverer så bra, og som har så høyt eierskap (spesielt i toppen av FPL) at hvis du velger feil så er det omtrent mer sannsynlig at du taper rangering enn at du klatrer ved målpoeng – Vi har analysert hvem av disse tre som er den beste kapteinen for Gameweek 7.

I Gameweek 6 anbefalte vi å gå for Sadio Mané (16 poeng) over Mohamed Salah (4 poeng), og det ga oss hele 12 poeng mer!

Mohamed Salah (West Ham H)

Kostnad – 12,4m
Eierandel – 47,7%
Poengform: 3 – 5 – 13 – 7 – 2 (6,0 per kamp)

I tillegg til den offensive Liverpool-trioen som vi har blitt vant med de siste årene så startet Klopp også Diogo Jota på midtbanen mot Sheffield United sist. Offensivt laguttak til tross; Det tok litt tid før det løsnet fremover. Firmino og den nevnte portugiseren sikret likevel tre poeng til slutt.

Salah var involvert i mye, med både stolpeskudd, VAR-annullering og en xGI («Expected Goal Involvements» fra Opta) på 0,8, men forlot likevel banen uten målpoeng. Til sammenligning hadde Mane en xGI på 0,5, men endte likevel opp med to målgivende pasninger. Uflaks for dem som stolte på Salah med andre ord, men nå er det nye muligheter.

Egypteren har nå passert Kane på xGI-tabellen, og troner øverst av alle Premier League-spillere med 5,8 i xGI etter de første seks rundene. Bak følger Kane (5,6), Zaha (5,1), Maupay (5,0) og Mane (4,9).

Sammen med Mitrovic har han også flest avslutninger i boksen (22), og er bare bak Bruno Fernandes (18) når det gjelder sjanser skapt (17, likt med James Rodriguez). Heatmaps viser også at Salah er den av Liverpool-spillerne som ligger høyest i banen.

Så en titt på rundens motstander, West Ham. Når det gjelder xGC («Expected Goals Conceded») så er det nesten som at man må gni seg litt i øynene.

Brighton, Southampton, Leicester, Burnley og nevnte West Ham. Om du før starten på årets Premier League hadde tippet at disse fem lagene skulle være de med flest minutter mellom hvert forventede baklengsmål, da hadde du fått rimelig grei odds, men det er altså tilfelle.

West Ham har også hatt et helt forferdelig åpningsprogram. Arsenal, Spurs og Leicester var bare oppvarmingen før Manchester City i forrige runde. Likevel er laget altså inne på topp fem defensive lag så langt. Selv «The Cityzens» skapte svært lite offensivt, med en samlet xG på bare 0,98. Her skal det dog nevnes at City har startet sesongen utrolig svakt, med bare 1,25 i xG per kamp.

Aston Villa hadde en defensiv form som minnet om West Ham sin før Liverpool-kampen i Gameweek 4, men til tross for 7-2-seieren så slapp de til 1,8 i forventede baklengsmål.

Nå gjenstår det å se om Liverpool finner nøkkelen mot West Ham. De er i alle fall suverene når det gjelder xG offensivt i Premier League, med 14,3 forventede scoringer så langt (2,38 per kamp).


Harry Kane (Brighton H)

Kostnad – 10,9m
Eierandel – 40,8%
Poengform: 21 – 5 – 16 – 16 – 5 (12,6 per kamp)

På plassen bak Liverpool finner vi Tottenham, med 12,0 i xG så langt (2 per kamp). De slet lenge med å bryte gjennom Burnley-forsvaret mandag kveld, men klarte til slutt å vippe kampen i sitt favør, selv om de tapte xG-statistikken med 0,6 mot 1,0.

En ekstremt gjespepreget prestasjon lover ikke særlig bra før de møter det som ifølge statistikken er Premier Leagues beste forsvar.

For å konkretisere det litt mer: Brighton har et forventet baklengsmål hvert 96. minutt denne sesongen, mens West Ham har et forventet baklengsmål hvert 89. minutt. Southampton, Leicester og Burnley ligger alle mellom her et sted.

Spurs har møtt tre av disse lagene: Southampton og West Ham, i tillegg til nevnte Burnley. Mot Saints ble den høye forsvarslinjen brutalt avkledd og avslørt av firemålsscorer Son. 2,1 av Southamptons totale xGC på 6,0 kom i denne kampen.

Son brukte også bare noen få sekunder på å score mot West Ham. I 3-3-kampen, der Kane sto for de to andre målene, samlet Spurs til sammen 1,7 i xG, noe som er en stor del av West Hams totale xGC på bare 5,1.

Med andre ord: Selv om lag har hatt gode defensive tall i andre kamper enn mot Spurs har de blitt til tider overkjørt av Mourinhos mannskap. Unntaket er den litt urovekkende Burnley-kampen i forrige runde.

TIl sammen har Kane tre scoringer og seks målgivende i de tre nevnte kampene. Son har seks mål og en målgivende. Duoen er i en helt vill form, og Kane herjer aller mest med en xGI hvert 95. minutt (Son hvert 131. minutt) og en samlet xG på 4,6 (Son med 2,7).

Det man må spørre seg selv etter Burnley-kampen er om det var et arbeidsuhell eller starten på en formdupp fra Spurs som lag.


 

 

Differensial: Sadio Mane (West Ham H)

Kostnad – 12,0m
Eierandel – 9,4%
Poengform: 16 – 7 – x – 6 – 8 (9,25 per kamp)

Vi anbefalte Mane som kaptein over Salah sist. Marginene vippet senegaleseren sin vei, selv om egypteren kom seg til flere sjanser og muligheter for målpoeng.

Han er fremdeles en glimrende differensial – spesielt i en tid der Liverpool-forsvar ser mindre og mindre fristende ut, og man har mulighet for å doble på midten så lenge City har gjort seg relativt lite aktuelle.

Samtidig må det nevnes at Mane på heatsmaps har vært marginalt dypere i banen i de to siste rundene enn i de tre første. Han har tidligere også hatt bedre underliggende tall enn Salah (noe av grunnen til at vi anbefalte ham over Salah), men forrige helg var det omvendt.


 

Rundens kaptein

Fotball er ferskvare, og det luktet bittelitt råttent av Spurs sist. Nå møter de Brighton, som de tapte 0-3 for så sent som i fjor, før de riktignok vant 2-1 hjemme andre juledag.

Liverpool møter på sin side et West Ham-lag som de slo 2-0 og 3-2 i henholdsvis januar og februar.

Spurs har åpnet denne sesongen svært solid, men har over et lengre perspektiv vist at de svinger mye mer i prestasjonene. Liverpool har levert jevnt og trutt i mange sesonger under Klopps ledelse. Derfor går vi for en Liverpool-kaptein, og med tanke på forrige kamp så er det en litt uheldig Salah som banker hardest på poengdøren. Slipp ham inn!

Rundes kaptein: Mohamed Salah (12.3m)