Kjøp disse 3 spillerne til Gameweek 8 i Fantasy Premier League

Anders Fosse

Denne runden virker kapteinsvalget så åpenbart at det føltes litt rart å skrive en hel artikkel om det, slik vi vanligvis gjør. Spurs møter West Bromwich, Kane er spilleren med nest høyest xGI (kun slått av Salah som møter City) og hvis du setter kapteinsbindet på noen andre så tar du en sjanse.

For mer dyptgående analyse om hvorfor Kane stort sett er et bedre kapteinsvalg enn Son, se tidligere artikler før for eksempel Gameweek 5, Gameweek 6 eller Gameweek 7.

Siden en kapteinsartikkel føles overflødig velger vi heller å vie den ukentlige Premier League-artikkelen vår til å kikke nærmere på tre spillere som vi har stor tro på både i kommende runde, men også en stund fremover.

Og her er det rom for å klatre hvis du treffer: Trioen vi skal presentere har en eierandel på bare 16,5 prosent til sammen. Hvorfor det er altfor lavt, skal vi gå gjennom nå.


Patrick van Aanholt (Leeds H, Burnley B og Newcastle H)

Kostnad – 5,4m

Eierandel – 0,3%

Poengform: x – x – x – 1 – 0 (0,5 per kamp)

En FPL-legende, som mange eide fra start av denne sesongen – uvisst hvorfor siden det var opplest og vedtatt at han var skadet. Over 11.000 salg har gjort at han har sunket til 5,4 på spillet.

Nederlenderen har nå blitt faset tilbake inn i Crystal Palace-laget, med et innhopp etterfulgt av et comeback i førsteelleveren sist, og de offensive tallene er gode.

Datamessig snakker vi om et lite utvalg her så klart, men i forrige runde mot Wolves hadde backen én avslutning, tre touch i boks og en sjanse skapt. Det resulterte i en xGI («Expected Goal Involvements») på 0,49, altså en forventet målinvolvering hvert 183. minutt.

Til sammenligning har følgende forsvarere prestert slik over hele sesongen: João Cancelo xGI hvert 346. minutt, Robertson (360. min), Reguilón (386. min), Alexander-Arnold (414. min), Semedo (501. min), Chilwell (514. min), Digne (527. min), Castagne (540. min), Dallas (621. min) og Bellerin (724. min).

Så klart, van Aanholt sin xGI er regnet ut fra ett skudd og en skapt sjanse på en kamp, og at han vil bli forbipassert av minst halvparten av gjengen ovenfor er vi ikke i tvil om, men han har tidligere vist at han er stabil over en lang, lang periode, med fem målpoeng eller mer hver eneste sesong siden til og med 2014/15-sesongen.

Han har også et meget fint kampprogram. Leeds H, Burnley B, Newcastle H og West Brom B er de fire neste. Et fint bytte for dem som for eksempel sitter med en Wolves-forsvarer, som får tilsvarende tøffe kamper fremover, med Leicester B, Southampton H, Arsenal B og Liverpool B. Vi blir overrasket hvis Wolves holder nullen i en av disse.

Crystal Palace som lag må heve seg litt, om vi skal kjenne igjen de defensive tallene deres. De har en xGC (forventet baklengsmål) hvert 72. minutt de siste tre kampene, det er 12. best i ligaen. Ikke forferdelig, men heller ikke fantastisk. Det skal sies at de også har hatt ganske overkommelig motstand, i Brighton, Fulham og Wolves.


Jarrod Bowen (Fulham H, Sheffield United B og Aston Villa H)

Kostnad – 6,3m
Eierandel – 2,2%
Poengform: 15 – 8 – 2 – 2 – 2 (5,8 per kamp)

Tillat meg å bli bittelitt personlig her, bare for at du skal forstå hvor utrolig langt inne det sitter for meg å anbefale Bowen.

Jeg hadde ham selv de to første rundene, mot Newcastle og Arsenal. 2 x 2 poeng. Greit, det var en liten sjanse å ta, selv om jeg også hadde anbefalt ham i en artikkel før sesongen, som følge av god form i Project Restart og fire mål på 198 minutter i sesongoppkjøringen.

Men etter en tung sesongstart så løsnet det noe voldsomt, med tre mål i to antatte tøffe oppgjør mot Wolves og Leicester i de to neste, men da var han allerede borte fra mitt, og veldig mange andre sine, lag.

Poenget er: Han var eid av en liten håndfull managere i starten, men ble solgt unna i det som var et veldig tøft kampprogram. Dermed sank prisen til 6,3, og nå har kampprogrammet snudd:

Fulham, Sheffield United og Aston Villa er alle på nederste halvdel av xGC-tabellen, noe som lover bra for West Ham som med et forferdelig kampprogram til tross, ligger på 6. plass på xG-tabellen. Bare Liverpool, Spurs, Everton, Leicester og Leeds har skapt mer offensivt.

Tre mål på syv runder er omtrent det en midtbanespiller til denne prisen bør levere, og med kampene fremover bør han bli enda farligere og et navn vi oftere vil se i målprotokollen.

Til tross for å ha møtt fire av topp seks-lagene, i tillegg til Leicester og Wolves, har Bowen en forventet målinvolvering hvert 227. minutt. Det er bedre enn både Jimenez (hvert 262. minutt), Aubameyang (262. min), Harvey Barnes (278. min) og Rashford (305. min).

Og her telles da for eksempel ikke sjansen han ikke fikk mot Liverpool med, da han var i en glimrende skuddposisjon, men Fornals heller valgte å sende ballen i Robertsons blokkering i stedet for å sentre til Bowen.

På West Ham er det bare Antonio (hvert 151. min) som har bedre tall, men han er ute med skade fremover. Så gjenstår det å se hva det gjør med Bowen og resten av West Ham å spille uten ham, og hvordan det vil påvirke dem at de er forventet å styre kampene framover.


Callum Wilson (Southampton B, Chelsea H og Crystal Palace B)

Kostnad – 6,5m
Eierandel – 14,0%
Poengform: 8 – 16 – 2 – 5 – 12 (8,6 per kamp)

Dette var egentlig ikke en spiller vi hadde vurdert så voldsomt før denne artikkelen var påtenkt, men du verden som Wilson har levert denne sesongen.

Den faktiske uttellingen har sikkert mange fått med seg allerede: 8 målpoeng på 7 kamper, noe som gir 53 poeng og sjette best totalsum til nå.

Men det noe oppsiktsvekkende er at dette egentlig ikke er en overprestasjon heller, noe vi oppdaget da vi så på de underliggende tallene.

Som gjentatt utallige ganger: Kane og Salah topper xGI-tabellen, med henholdsvis 6,9 og 6,8 forventede målinvolveringer. Wilson følger nå rett bak, med 6,7.

Newcastle som lag har også overraskende gode tall, med 9 forventede mål så langt denne sesongen, som er bedre enn både Southampton (8,2), Man City (7,9) og Arsenal (7,6).

At Wilson dermed så langt er direkte involvert i 74% av alt Newcastle foretar seg offensivt er også helt spinnvilt. Til sammenligning har Kane vært direkte involvert i 50,3 prosent av Spurs sin xG på 13,7, mens Salah er direkte involvert i 42,5 prosent av all Liverpools xG på 16,0.

Newcastle sitt program er også i ferd med å snu, etter flere tøffe kamper. Southampton, Chelsea og Crystal Palace de neste tre er kanskje midt-på-treet, men etter dette følger Aston Villa, West Brom, Leeds og Fulham. Kanskje sesongens fire deiligste kamper på rekke og rad. Wilson er et naturlig valg for Ings-, Maupay-, Jimenez- eller Antonio-eiere.