FPL-dilemma: Selg eller behold Kane og Son?

Anders Fosse

35 prosent av spillets managere eier begge to, nå snur kampprogrammet for Spurs – Hva gjør du med de to brennhete spillerne?

Det er landslagspause i halvannen uke fremover, og mange sitter nå med to bytter. Ikke dumt, med tanke på hvor fort en spiller eller et lag kan være slått ut av koronaviruset, i tillegg til at man fra før av har skader og suspensjoner å forholde seg til.

For dem som sitter uten røde spillere som Ings, Alexander-Arnold og Antonio går nok mye av den nåværende FPL-grublingen ut på hva man gjør med Kane og Son. Tottenham startet glimrende, men etter kollapsen mot West Ham – der de sløste vekk en tremålsledelse – har det gått dårligere.

Fire mål på tre kamper er mindre enn det man forventer, spesielt når det har vært Burnley, Brighton og ikke minst West Brom som har stått på motsatt banehalvdel. Spurs fortjente heller ikke stort bedre, med en xG («Expected Goals» fra Opta) på 4,25 i samme periode (6. best i Premier League), i en tid der de også klarte å tape mot Royal Antwerp i Europa.

Skulle det være noen tvil: Fantasy-managere er tungt, tungt investert her. Hele 35 prosent eier begge to, og blant topp 10.000 er det hele 75 prosent som har både engelskmannen og sørkoreaneren på laget.

På dette tidspunktet i sesongen snur programmet til andre lag, som for eksempel West Ham og Manchester City, mens både Ziyech, Bruno Fernandes og Werner begynner å gjøre seg interessante. Spurs på sin side møter City, Chelsea, Arsenal, Crystal Palace, Liverpool og Leicester i de neste seks kampene. I England får du nesten ikke et verre program offensivt.

Så da melder spørsmålene seg: Hva gjør man med Son? Hva gjør man med Kane? La oss se på dem, og mulige alternativer, en etter en:

Son Heung-min

Kostnad – 9,6m
Eierandel – 58,9%
Poengform: 18 – 13 – 11 – 2 – 3 (9,4 per kamp)

Tenk at denne mannen bare kostet 8,9 i starten av september. Forskjellen på om man hadde Son fra starten av, om man ble «lurt» av Mourinho eller ei angående skaderykter og om man bare valgte å styre helt unna er en forskjell på 60-70 poeng, fordel Son-eiere.

Motstanderne han har levert aller best mot er Southampton (24 poeng) og Manchester United (18 poeng). Det var også her han fikk mest i xGI («Expected Goal Involvement») med henholdsvis 1,33 og 0,76, noe som også kan tyde på en liten overprestering (Son fikk totalt 7 målpoeng her).

Felles for de to kampene er at Spurs møtte lag som ønsker å angripe, og som tradisjonelt etterlater seg mye bakrom. Dette så man spesielt mot Hasenhüttls Southampton-forsvar, men også mot United kom det ene målet før Martials røde kort, da United fremdeles sto høyt i banen.

Samtidig er det dessverre ikke et klart mønster at Son trives mye bedre mot det man regner som topp seks lag enn resten. Her er Premier League-motstanderne han har trivdes aller best mot (motstandere i de kommende kampene uthevet):

14 målpoeng mot Southampton (9 kamper)
12 målpoeng mot West Ham (9 kamper)
9 målpoeng mot Leicester (8 kamper)
7 målpoeng mot Bournemouth (7 kamper)
6 målpoeng mot Everton (6 kamper)
6 målpoeng mot Watford (6 kamper)
6 målpoeng mot Manchester City (8 kamper)
5 målpoeng mot Stoke (3 kamper)
5 målpoeng mot Crystal Palace (7 kamper)
5 målpoeng mot Arsenal (8 kamper)
4 målpoeng mot Burnley (5 kamper)

Resten av «topp seks»:
4 målpoeng mot Manchester United (11 kamper)
2 målpoeng mot Chelsea (9 kamper)
1 målpoeng mot Liverpool (7 kamper)

Med andre ord: Selv om Son er meget glad i bakrom, så kan det hende at Spurs som lag ikke skaper nok mot de aller største til at det lønner seg å ha ham i laget, men hvis du selger kan det være lurt å hente ham tilbake før 19. desember, når laget møter Leicester.

At han har vært utrolig god verdi til nå er det null tvil om, men noe spesielt godt alternativ fremover er vi usikre på om han er. I likhet med Spurs har han også hatt en liten formdupp, noe som også gjenspeiles i en xGI hvert 330. minutt de siste tre rundene, en markant nedgang fra hvert 114. minutt som han hadde i de fem rundene før dette.

Alternativer:

Wilfried Zaha (7,4m) – Har en xGI hvert 103. minutt de siste tre rundene, og har Burnley, Newcastle og West Brom i de tre neste.

Jack Grealish (7,5m) – xGI hvert 125. minutt de siste tre rundene. Grønt program helt frem til romjulen.

Hakim Ziyech (8,1m) – xGI hvert 138. minutt de siste tre rundene. Newcastle, Spurs og Leeds de neste tre.

Bruno Fernandes (10,5m) – Riktignok bare xGI hvert 248. minutt de siste tre rundene, men i kanonform mot Everton i forrige. West Brom i kommende runde.


Harry Kane

Kostnad – 11,0m
Eierandel – 45,4%
Poengform: 16 – 16 – 5 – 6 – 9 (10,4 per kamp)

Den største forskjellen på Kane og Son er at engelskmannen har levert jevnt og trutt også mot de antatt svakere lagene, som stort sett er det Spurs har møtt så langt denne sesongen. Han har faktisk ikke gått av banen uten målpoeng siden Gameweek 1.

Kan man selge en sånn spiss?

Tja. For det første: Kane koster nå 11,0m. For den prisen bør han være et kapteinsalternativ. Det er han ikke i nærheten av i noen av de kommende rundene. De færreste kan mønstre et ok lag med både Salah, Kane og De Bruyne. Om man i tillegg ønsker seg en United-spiller mot West Brom i neste blir det voldsomt vanskelig å finansiere det hele. Med andre ord må en av dem ryke, og da ligger Kane tynnest an, mener vi.

For det andre: Hvem er det Kane egentlig har pleid å score mot i Premier League? La oss ta en kikk (motstandere i de kommende kampene uthevet):

18 målpoeng mot Leicester (10 kamper)
18 målpoeng mot Southampton (13 kamper)
13 målpoeng mot West Ham (13 kamper)
12 målpoeng mot Arsenal (12 kamper)
11 målpoeng mot Burnley (10 kamper)
10 målpoeng mot Stoke (9 kamper)
9 målpoeng mot Everton (11 kamper)
8 målpoeng mot West Brom (8 kamper)
8 målpoeng mot Bournemouth (8 kamper)
8 målpoeng mot Liverpool (11 kamper)
8 målpoeng mot Chelsea (13 kamper)
7 målpoeng mot Aston Villa (6 kamper)
7 målpoeng mot Crystal Palace (13 kamper)
6 målpoeng mot Brighton (7 kamper)
6 målpoeng mot Newcastle (10 kamper)

Resten av topp 6:
6 målpoeng mot Manchester United (13 kamper)
4 målpoeng mot Manchester City (9 kamper)

Som med Son så finner vi ikke mange topplag i toppen, men i større grad midt-på-tabellen-lag som ønsker å angripe.

Det er påfallende at Southampton, Leicester og West Ham utgjør topp tre favorittmotstandere for begge to.

Kane sin formdupp er ikke like markant som Son sin. I de fem første rundene hadde han en forventet målinvolvering hvert 82. minutt. De tre siste rundene har det blitt en hvert 115. minutt, i tillegg til tre store sjanser og 13 skudd mot mål.

Det skal sies at over halvparten av disse skuddene kom mot West Brom, og at han neppe kan forvente like gode arbeidsforhold fremover. Kane er ingen bakromsspiss, men enda mer avhengig av at Spurs som lag klarer å løfte spillet høyt i banen for at han skal komme til målsjanser. Før forrige landslagspause lignet Spurs ut som et lokomotiv uten bremser – nå er toget kommet til en motbakke, og brattere kan det bli.

Alternativer:

Patrick Bamford (6,0m) – Mens han tidligere i sesongen overpresterte i forhold til underliggende tall har han nå tatt fullstendig fyr statistikkmessig. Har en forventet målinvolvering hvert 69. minutt de siste tre rundene – selv uten VAR-annulleringen.

Jamie Vardy (10,1m) – Forventet målinvolvering hvert 58. minutt de siste tre. Småtøff kamp mot et skadepreget Liverpool-forsvar i neste, Fulham, Sheffield United og Brighton etter det.

Ollie Watkins (6,1m) – xGI hvert 105. min de siste tre. Enormt kampprogram, som nevnt i forbindelse med Grealish.

Timo Werner (9,4m) – Blir brukt en del ute til venstre, men har likevel en xGI hvert 156. minutt den siste tiden. Fem målinvolveringer på de siste fem kampene.

Konklusjon

Undertegnede skulle være smart ved å selge Son før et tilsvarende tøft kampprogram i fjor. Sørkoreaneren brydde seg lite om det, og fortsatte å kjøre over motstanderne. Samtidig må det presiseres at verken uttelling eller de underliggende tallene har vært bra den siste tiden.

For å oppsummere historikken mot de kommende seks motstanderne, så har Son 0,59 målpoeng i snitt per kamp mot disse lagene. Kane på sin side har 0,83.

Om man holder den sjette og siste kampen (Leicester) utenom, så har Son 0,48 målpoeng per kamp, mens Kane har 0,67. Med tanke på at dette kan være så lite som en målgivende pasning, så synes vi at det er risikabelt å holde på begge de to Spurs-stjernene med programmet framover. Om du har to bytter, og det ikke er spesielt mye annet du ønsker å gjøre, kan det faktisk være en spennende «differensial» å gå uten begge to fremover.

Hadde formen til Spurs vært like god som i starten av oktober kunne det vært aktuelt å beholdt i hvert fall en av dem, men nå blir det litt for tynt.