Hvor mange forsvarsspillere bør du ha på ditt FPL-lag fremover?

Anders Fosse

«Kjøp dyrt, og vær tålmodig.» – Det har føltes som fasiten for forsvarsspillere de siste 2-3 årene. Navn som Alexander-Arnold, Robertson og Doherty har levert så mange poeng at det nærmest har vært galskap å gå uten, og da førstnevnte ble prissatt til «bare» 7,5 siklet omtrent en hel Fantasy-verden etter dødball- og innleggsfoten i det som skulle være Premier Leagues beste forsvar før sesongen.

Så kom syv baklengs mot Aston Villa og skadene suste inn på løpende bånd, men Liverpool-backene er ikke alene om å ikke leve opp til prislappen. 11 forsvarere startet sesongen med å være verdsatt til 6,0 eller høyere. Bare to av dem er å finne blant de 25 forsvarerne med mest poeng så langt, noe som er rimelig spinnvilt.

En pågående landslagspause gir oss tid til å se tilbake på sesongens åtte første runder. Hvem gir best verdi? Er ting i ferd med å snu eller vil vi se denne tendensen hele sesongen? Og hvor mange forsvarere bør man starte? Alt dette skal vi se nærmere på i denne artikkelen.

Verdi

Faste lesere av FantasyFans vil ha plukket opp at det er en del nye lag som hevder seg i toppen av xGC-tabellen («Expected Goals Conceded» fra Opta) denne sesongen. Oversikten gir en solid indikasjon på hvor mange og hvor store sjanser lagene slipper til bakover i banen. Siden fire lag har en kamp mindre spilt velger vi å sortere etter hvor mange minutter det går mellom hvert forventede baklengsmål.

De ti beste lagene nå er som følger (Expected Goals Conceded per min):

102min – Chelsea
93min – Brighton
92min – Southampton
89min – Burnley
83min – Leicester
82min – Spurs
81min – Arsenal
78min – Liverpool
78min – West Ham
76min – Man City

Her er det med andre ord flere lag som har gode muligheter til å holde buret rent i løpet av 90 minutter. Chelsea har en del dyre alternativer, men utover dem er det svært mye billig å hente.

Fremover i banen er det som forventet flere av de dyreste alternativene som topper xGI-statistikken («Expected Goal Involvements»), men det finnes også rimeligere alternativer. Igjen sorterer vi etter minutter:

220min – Van Aanholt*
240min – Aurier
324min – João Cancelo
369min – Chilwell
396min – Ayling
405min – Alexander-Arnold
407min – Robertson
429min – Reguilón
435min – Masuaku
506min – Semedo
514min – Davinson Sanchez
522min –  Reece James
525min – Furlong
525min – Cresswell
540min – Castagne
545min – Lamptey

Chilwell peker seg ut som en man må ha. Chelsea dominerer xGC-statistikken, og han er meget offensiv i tillegg.

Van Aanholt anbefalte vi før forrige runde, og han leverte med en målgivende pasning etter et absurd selvmål. Litt urovekkende at laget har et forventet baklengsmål hvert 66. minutt, men han kom også til flere sjanser selv sist. *Kun spilt 198min

Lamptey koster fremdeles bare 4,7m, og er vingback i et meget solid Brighton-lag som har fått ufortjent dårlig betalt bakover. Laget har 14 baklengsmål, til tross for en xGC på bare 8,23 (!), og man vil nok se en bedring her etter hvert som ting jevner seg ut.

Cancelo kan være et godt alternativ på kort sikt, men vil nok roteres når Mendy er tilbake.

Cresswell og Masuaku er to interessante navn. Begge har tradisjonelt vært venstrebacker, men begge to har fått plass i en femmer bak hos West Ham. Masuaku ligger litt høyere i banen, mens Cresswell er på dødballer. At de ligger så høyt både når det gjelder xGI og xGC er oppsiktsvekkende med tanke på at West Ham har hatt et knalltøft program så langt. Coufal er et annet navn fra dette forsvaret som nevnes ofte, men han har bare en xGI hvert 938. minutt.

Ayling og Dallas (xGI hvert 677. min) kunne vært interessante, men laget lekker som en sil bakover, med nest verst minutt per xGC (hvert 60. min).

Tradisjonen tro er Spurs sine forsvarsspillere ofte med fremover, men de roteres altfor mye til å være aktuelle.

Liverpool-duoen er det dessverre svært lite håp for. Laget har ett rent bur så langt, og torsdag sprakk nyheten om at midtstopper Gomez har blitt operert, og mest sannsynlig ikke er å se igjen før til våren. Dette gjør at det er syltynt på stopperplass hos de røde denne sesongen. Med mindre de forsterker i vinter er det nesten bare å holde seg helt unna, når de langt billigere alternativene leverer bedre både offensivt og defensivt.


Les også: Bør du selge eller beholde Kane og Son?

Har det snudd?

At sesongstarten var rimelig absurd, er de fleste enige om. Men har ting landet litt nå, og er det flere tradisjonelt topp seks-lag blant de beste xGC-kandidatene? La oss ta en titt på hvem som har sluppet til færrest forventede baklengsmål siden forrige landslagspause:

153min – Man United
132min – Man City
115min – Brighton
108min – Chelsea
99min – Burnley
97min – Wolves
95min – Spurs
90min – Arsenal
87min – Leicester
87min – Southampton

Som vi ser har United virkelig fått strammet ting til. De har bare sluppet inn tre mål de siste fire kampene, og har en xGC på bare 2,51. Et enormt steg opp fra før den første landslagspausen, som åpenbart ble ødelagt en del av 1-6-kampen mot Spurs etter Martials røde kort.

Alex Telles har slitt med koronavirus, og ble også benket til fordel for Shaw i Premier League, men kan være en mann å se opp for senere i sesongen.

Wolves med Semedo og Kilman som de heteste objektene har også involvert seg den siste tiden, men de har et meget tøft program fremover.

Ellers er alle de åtte andre lagene også representert i xGC-tabellen lengre opp i saken, noe som tyder på at ting ikke har snudd spesielt den siste tiden. City, Chelsea og Brighton er lagene du bør satse på defensivt fremover.


Tre, fire eller fem forsvarere?

Til nå denne sesongen har lagene sanket 40 rene bur. På samme tidspunkt i fjor hadde de skrapt sammen 41. Med andre ord: Selv om det har vært en litt snål start på sesongen er det ingenting som tyder på at dette er et spesielt godt egnet tidspunkt å starte flere forsvarere enn de tre man må.

Når Liverpools midtstopperskader har gjort Robertson og Alexander-Arnold mer eller mindre uaktuelle er det heller ikke noe poeng å spekulere i om man skal droppe en midtbane- eller spissplass eller to for å kjøre topptungt bak.

Jeg mener at det er tre åpenbare valg som stikker seg ut nå, basert på det vi har diskutert i denne artikkelen, og det er Lamptey, Chilwell og João Cancelo.

Man kan omtrent starte Lamptey i alt (noe han viste med sesongens beste notering på 9 poeng borte mot Spurs), men om du ønsker å ha noen å rotere med i runde 10 (Liverpool H) og runde 12 (Leicester B) så kan Coufal, Cresswell eller Masuaku også være fine å ha. De har et brillefint program fremover, har vist at de kan hevde seg både offensivt og defensivt, og møter henholdsvis Aston Villa (H) og Leeds (B) i de to nevnte rundene.

Om du virkelig ønsker å starte fire bak ville jeg gått for Van Aanholt som sistemann. Han så meget frisk ut sist, og Crystal Palace er tradisjonelt gode bakover, selv om de har hatt en litt røff start på sesongen.