Velg denne kapteinen til Gameweek 9 i Fantasy Premier League

For et mareritt av en Gameweek å plukke kaptein fra. Vi ser på de beste mulighetene foran Gameweek 9

Et Manchester United med varierende form, topplag som møter hverandre og covid-19 sørger for at denne ukens kapteinsvalg er et av de aller tøffeste. Vi hopper rett i det, og ser på rundens beste kandidater.

De 4 heteste kapteinsvalgene

Timo Werner (Newcastle B)

Kostnad – 9,4m
Eierandel – 24,3%
Poengform: 2 – 16 – 2 – 7 – 7 (6,8 per kamp)

Tyskeren har så smått begynt å levere etter hvert, og 6,8 poeng i snitt på de siste fem kampene er godkjent, men man møter på samme problemstilling som man hadde med Aubameyang og Rashford i fjor: Er det verdt å ha en Fantasy-spiss som stort sett befinner seg på venstrekanten? Og er han kapteinsmateriale?

Werner har en xGI («Expected Goal Involvements» fra Opta) på 3,35 de siste seks kampene. Det er bare 14. best i ligaen, i selskap med spillere som Mitrovic og Zaha.

Det finnes to hovedgrunner til at han nevnes i denne artikkelen.

Den første er at han møter Newcastle, som har vært blant de fem lagene som har sluppet til flest sjanser de siste seks rundene, med en xGC («Expected Goals Conceded») på 8,6. De eneste verre er Fulham med 8,7, Sheffield United 9,4, Crystal Palace 9,6 og Everton 9,6. Newcastle slipper også til veldig mye på sin høyre side (i samme periode har de sluppet til 30 sjanser på egen høyreside i forhold til bare 16 på venstre), som jo er den siden Werner stort sett angriper på.

For det andre: Werner er bookmakernes klare favoritt til å score mål denne runden, og de pleier sjeldent å bomme grovt.


 

Bruno Fernandes (West Brom H)

Kostnad – 10,6m
Eierandel – 25,4%
Poengform – 6 – 11 – 3 – 2 – 17 (7,8 per kamp)

En annen som er høyt oppe på oddsstatistikken, og som også har begynt å få sving på sakene, er Bruno Fernandes. I vår var han uunnværlig på Fantasy etter at han kom inn, men årets prislapp har skremt folk litt unna. Med Salahs covid-smitte, De Bruynes svake form, og Sons tøffe program er det kanskje likevel plass til Fernandes på laget, spesielt i runden som kommer nå.

West Brom er laget som har sluppet til flest forventede baklengsmål til nå denne sesongen, til tross for at de ikke var med på oversikten nevnt i forbindelse med Werner og de forrige seks rundene.

Det er fordi de slapp til hele 6,8 i xGC på de to aller første kampene, mot Everton og Leicester.

De siste seks kampene har de strammet inn litt (8,2 i xGC), selv om blant andre Spurs og Chelsea har vært på motsatt banehalvdel.

De dårlige nyhetene for West Brom er at Fernandes også har skjerpet seg, med 4,2 i xGI i den samme perioden. Her skal det sies at om man ser bort ifra de tre straffene han har tatt, så har midtbanestjernen bare kommet til 0,3 forventede målinvolveringer per kamp.

17-poengeren sist bør likevel være en selvtillitsboost, og om han finner vårformen i tide til West Brom-kampen kan det være svært skummelt å sitte uten.

Han kan også være en fin differensial og hjelpe deg inn i toppsjiktet, i den forstand at selv om 20,6 prosent av alle Fantasy-managere eide ham før forrige runde, så var eierskapet blant topp 10.000 bare 9,7 prosent.


 

Dominic Calvert-Lewin (Fulham B)

Kostnad – 7,8m
Eierandel – 57,1%
Poengform: 6 – 6 – 1 – 8 – 5 (5,2 per kamp)

Leverer jevnt og trutt, og på xG-statistikken (utenom straffer) er han likt med Werner (2,6), og kun slått av Maupay (2,7), Antonio (3,1), Watkins (3,4), Mane (3,8), Kane (4,0) og Bamford (5,4).

Som nevnt i forbindelse med Werner er Fulham ett av de svakeste lagene defensivt i ligaen om dagen; Med andre ord en perfekt anledning for Everton å finne tilbake igjen til klasseformen sin.

Litt av grunnen til at vi tror det kan skje nå er at Richarlison er tilbake, i tillegg til at Rodriguez forhåpentligvis har klart å riste av seg småskadene han har slitt med den siste tiden.

PS: Richarlison er markert gul etter at han fikk seg en trøkk fra Cavani på landslagsoppdrag, men det virker som at det ikke er alvorlig. Følg med på nyheter fra pressekonferansen før runden!

Forskjellen til og fra er ganske stor. Med Richarlison i laget skapte Everton en xG hvert 48. minutt (kun slått av Liverpool og Spurs). Uten brasilianeren, og med Rodriguez litt småskadet, har det de siste tre rundene gått 130 minutter mellom hvert forventede mål – kun Southampton (134. min), Burnley (143. min), West Ham (156. min) og West Brom (171. min) har vært mindre skapende i samme periode.

Mange tenker kanskje på Rodriguez som en med høyere tak til nå denne sesongen, men det er verdt å notere seg at han kommer til sjeldnere til en xGI (hvert 164. min) enn Calvert-Lewin (124. min).

Uansett: Om Everton noen gang skal finne tilbake til formen sin fra starten av sesongen så er det nå, i en kamp de bør dominere.


Les mer: Så mange forsvarsspillere bør du ha på ditt FPL-lag fremover!

Differensial: Sadio Mane (Leicester H)

Kostnad – 12,0m
Eierandel – 10,0%
Poengform: x – 6 – 8 – 2 – 5 (5,25 per kamp)

En annen ørliten differensial på tampen her. Som nevnt i forbindelse med Calvert-Lewin så er det kun Kane og Bamford som har høyere xG (uten straffer) de siste seks rundene, og det er til tross for at Mane sto over runde 4.

Liverpool er helt i toppen når det gjelder xG over sesongen, selv om de har blitt forbigått av Spurs over de siste seks rundene. Nå kommer en tøff, tøff test.

Uten van Dijk og Gomez er det helt avgjørende for de rødkledde at de får satt et fungerende midtforsvar denne høsten, ellers må de score mange mål. Men selv om man kan argumentere for at Liverpool må fram i banen hvis Vardy dunker inn et mål etter fem minutter, så mangler de etter alt å dømme både Salah, Robertson og Alexander-Arnold til denne, og da må det velsmurte maskineriet knekke angrepskoden helt på nytt.

Vi er småskeptiske til om de klarer det allerede nå, men Mane er et spennende og relativt trygt valg i en kapteinsrunde med mange uvante alternativer.


Kaptein for Gameweek 9

Blant navn som nesten nådde opp til denne artikkelen har vi for eksempel Jamie Vardy mot et skadeskutt Liverpool, men til tross for nest flest poeng av spissene så har han en fryktelig lav xG hvis man ikke regner med straffer (0,3 NPxG per kamp). Vi tror også at Matip og Fabinho er et ok stopperpar, og at Liverpool i litt større grad vil bli svekket offensivt enn defensivt uten Alexander-Arnold.

Grealish spiller hjemme mot Brighton, men motstanderlaget har vært gode mtp xGC (blant topp fem de siste seks rundene) og Grealish er heller ikke å finne i toppsjiktet på målscoreroddsen. Kane og Son møter også tøff motstand i det som etter hvert har blitt et meget solid forsvar i City, mens De Bruyne og kompani ikke har imponert noen offensivt.

For vår del står valget mellom to spillere som begge kan finne på å eksplodere denne runden, nemlig Calvert-Lewin og Bruno Fernandes. Mange eier kun førstnevnte, og om det brenner andre steder i laget ditt, så ville vi ikke prioritert Bruno Fernandes inn, men heller kjørt Everton-spissen som kaptein, nå som Richarlison og Rodriguez er tilbake for fullt.

Hvis du derimot har portugiseren på laget, eller kan få ham inn uten at det svekker laget ditt på kort sikt, så ville vi gått for denne løsningen.

Rundens kaptein: Bruno Fernandes (10.6m)


 

Les mer: Dette bør du gjøre med Kane og Son