Kapteinsanalyse til Gameweek 10 i Fantasy Premier League

Anders Fosse

Janteloven får ha oss unnskyldt: Vi i FantasyFans er inne i en meget god kapteinsflyt. Ikke siden før den første landslagspausen har vi bommet på vår kapteinsanbefaling:

Gameweek 5 – Harry Kane (32 poeng)
Gameweek 6 – Sadio Mané (16 poeng)
Gameweek 7 – Mohamed Salah (16 poeng)
Gameweek 8 – Harry Kane (18 poeng)
Gameweek 9 – Bruno Fernandes (22 poeng)

Selvsagt kunne vi truffet enda bedre i enkelte tilfeller, som hvis vi hadde gått for Vardy i runde 7 (28 poeng) eller Calvert-Lewin sist (26 poeng), men fellene, som Vardy/Grealish/Mané sist, eller Son i runden før der igjen, har vært mange.

Er dette tidenes jinx, eller treffer vi bra denne runden også? Denne artikkelen og den kommende helgen vil gi oss fasit. Her er rundens kandidater:

Jamie Vardy (Fulham H)

Kostnad – 10,2m
Eierandel – 25,1%
Poengform: x – 7 – 14 – 4 – 2 (6,75 per kamp)

Vardy fikk ingen målpoeng mot reservestopperne til Liverpool i forrige runde, men sanket likevel en xGI på 0,8 («Expected Goal Involvements» fra Opta), og burde nok sånn sett fått med seg noe herfra, spesielt med tanke på sjansen han fikk etter en time spilt, som alene kvalifiserte til en xG på 0,6.

Om ikke annet så pyntet den i alle fall litt på de underliggende tallene til engelskmannen, som har vært litt blandet drops.

Vardy har en samlet xGI på 8,5. Det er best av alle, foran Kane (7,8), Salah (7,8) og Calvert-Lewin (7,0), men det skal sies at halvparten av xGen til Vardy har kommet fra straffemerket. Uten straffer medregnet så er han et stykke bak teten, som består av Calvert-Lewin (6,5), Bamford (6,4), Kane (4,9). Vardy har «bare» 3,3 fra åpent spill.

Det er dog bedring å spore i det siste. På de fire forrige rundene er Vardy igjen inne blant topp tre på xG-statistikken, til og med hvis man ser bort fra de to straffene han har tatt i den samme perioden.

Hovedgrunnen til at Vardy er interessant denne runden er motstanden. Fulham viste mot Everton forrige helg hvor svake de er å håndtere en bakromsspiss i form, og dette var ikke noe enkelttilfelle.

Over hele sesongen er det bare West Brom som har sluppet til et forventet baklengsmål (xGC) oftere enn Fulham. Førstnevnte har en xGC hvert 49. minutt, mens Fulham følger bak med hvert 61. minutt (likt med Sheffield United for øvrig).


Kevin De Bruyne (Burnley H)

Kostnad – 11,6m
Eierandel – 17,8%
Poengform: x – 1 – 6 – 3 – 2 (3 per kamp)

Manchester City ligner fremdeles ikke helt på seg selv om dagen. Med forrige sesong friskt i minne er det ganske sprøtt å tenke på at De Bruyne snitter på tre poeng per kamp den siste tiden.

Det som bare har resultert i én målinvolvering kunne likevel vært så mye lystigere lesning. De Bruyne har på de samme fire kampene en xGI på 2,3, som er et stykke bak Bamford (4,8) og Vardy (4,3), men som likevel er nok til å hevde seg blant de beste i ligaen.

Det som er ekstra spesielt med at han har underprestert med 1,3 målinvolveringer i forhold til xGI er at det pleier å være motsatt. I forrige sesong hadde han 22 forventede målinvolveringer totalt. Han endte opp med å sanke 36.

Noen vil kanskje si at årets sesong dermed er en slags utjevning for belgierens del, men faktum er at gode spillere overpresterer over tid med tanke på xG. En De Bruyne i form kan enkelt lime en ball opp i vinkelen med venstrefoten fra 20 meter, selv om det skulle stå to mann i veien – en sjanse som jeg vil tippe havner på 0,05 i xG.

Mange henter nok ham nå, før det særdeles lekre programmet de kommende rundene, men det spørs om Burnley er en ideell motstander å snu en trend mot. Så sent som mandag beviste de hvor gode de er til å mure igjen da de holdt nullen mot Crystal Palace.

To ting er likevel verdt å ta med seg fra den kampen.

1 – Crystal Palace spilte seg fram til 1,60 i xG.

2 – Det er et bitte, bittelitt annet nivå på Sterling og De Bruyne sammenlignet med Riedewald og Ayew.

City så også bedre ut mot Spurs enn hva de har gjort til nå denne sesongen, og med 1,5 – 0,7 fordel City xG-messig i den kampen var de ganske uheldige som tapte 0-2.


Mohamed Salah (Brighton B)

Kostnad – 12,2m
Eierandel – 27,6%
Poengform: 7 – 2 – 8 – 9 – x (6,5 per kamp)

En annen mann som nok mange sikter seg inn på å hente til den kommende runden er Mohamed Salah.

Alt tyder på at det kun var én Premier League-kamp han måtte stå over (følg med på pressekonferanser og nyheter inn mot deadline!), og Brighton er på papiret en fin motstander.

Likevel har laget fra Sør-England, som diskutert i tidligere artikler, imponert defensivt denne sesongen. 87 minutter mellom hvert forventede baklengsmål er nest best (likt med Southampton), og kun slått av Chelsea (hvert 110. min).

Mot Aston Villa i forrige runde slet Brighton riktignok en god del. 1,7 – 1,4 i xG tyder på at bortelaget var svært heldig som forlot Birmingham med seier. All denne xGCen samlet de også inn før Lampteys røde kort, og var dermed ikke et resultat av det.

Salah på sin side har startet denne sesongen meget bra. Som nevnt i forbindelse med Vardy har han sanket nest flest xGI av alle til nå, og har i tillegg levert stabilt helt frem til koronaviruset satte ham ut av spill.

Vi fryktet litt hvordan Liverpool ville klare seg uten Alexander-Arnold og egypteren, men med 3-0 over Leicester og 3,3 i xG var det lite som tydet på at de røde var klare for å ta foten av gasspedalen.

Salah har også svært gode minner fra sommerens kamp mot Brighton. Da lagene møttes 8. juli vant Liverpool 3-1, og Salah noterte seg for to mål og en målgivende.


 

Kaptein for Gameweek 10

Mens man i forrige runde måtte lete med lys og lykter etter ordentlige kapteinsalternativer er det nesten for mange denne runden. Her har vi ikke funnet plass til å diskutere verken Calvert-Lewin (13 poeng sist, møter Leeds hjemme) eller Bruno Fernandes (11 poeng sist, møter Southampton nå), rett og slett fordi vi vurderer de tre nevnte som bedre alternativer. Hvis du virkelig vil gå en egen vei kan til og med Sterling være en mulighet denne runden. Han er eid av 4,6 prosent og vi vet hva han er i stand til, om det snur for de lyseblå.

Basert på alt som har blitt diskutert i denne artikkelen så lander vi på Jamie Vardy som rundens kaptein. Formpilen peker oppover, og med mindre Fulham har oppdaget hvordan man forsvarer seg den siste uken så kan det fort bli tosifret antall poeng for engelskmannen.

Kaptein – Jamie Vardy (10.2m)