Den beste kapteinen til Gameweek 11 i Fantasy Premier League

Anders Fosse

Det endte med 10 poeng på vår kaptein Jamie Vardy forrige gameweek og vi fortsetter å levere kapteiner med målpoeng. Flere store navn har brukbare kamper denne runden. Vi har plukket ut de fire vi synes ser mest attraktive ut, og går i dybden på de ulike alternativene.

Kapteinsvalg de siste seks rundene: 10p – 22p – 18p – 16p – 16p – 32p

Kevin De Bruyne (Fulham H)

Kostnad – 11,7m
Eierandel – 20,6%
Poengform: 1 – 6 – 3 – 2 – 10 (4,4 per kamp)

Endelig løsnet det for Manchester City denne sesongen, da de kjørte over det som normalt sett er et kompakt og gjerrig Burnley med 5-0 som resultat.

10 poeng for De Bruyne var helt greit betalt. Han lå tidvis et lite stykke bak de tre fremste spillerne, og hadde en xGI («Expected Goal Involvements» fra Opta) på bare 0,3, men var klart mest offensiv av midtbanetrioen, og hadde også et skudd i stolpen mot slutten.

Utover scoringene så var ikke forskjellen på City som lag før og nå så fryktelig stor. 1,7 i xG («Expected Goals») er bare 0,2 mer enn hva de samlet mot Spurs i runden før – da tapte de 0-2.

De Bruyne er over sesongen den klart mest interessante City-spilleren. Han står med en forventet målinvolvering hvert 134. minutt han er på banen. Bak ham følger mannen Mahrez (211. min), Sterling (216. min), Torres (220. min), Jesus (238. min) og Cancelo (289. min).

Motstander i denne er Fulham. Vi skrev sist at «med mindre Fulham har oppdaget hvordan man forsvarer seg den siste uken så kan det fort bli tosifret antall poeng for Vardy», men det var dessverre akkurat det de hadde lært seg. Kun 1,2 ble det i xG for Leicester, mens Fulham stort sett lå med hele laget i forsvar, og var giftige når kontringene bød seg.

Her trengs det en motstander med boksåpner, og det er akkurat det et City-lag i storslag er. De viste lovende takter mot Burnley, og selv om de ikke er helt i mål med de underliggende tallene, så kan fem mål i protokollen gi dem den selvtillitsboosten de trenger.

De Bruyne spilte ikke i Champions League-kampen mot Porto, og er dermed klar og uthvilt til denne.

 

Bruno Fernandes (West Ham B)

Kostnad – 10,9m
Eierandel – 39,4%
Poengform: 3 – 2 – 17 – 11 – 10 (8,6 per kamp)

Tosifret uttelling tre runder på rad; Bruno Fernandes har virkelig funnet tilbake til poengformen han hadde rett etter overgangen til United. Og det mest oppsiktsvekkende er at det er svært få tilfeldigheter inne i bildet. Han fikk riktignok ta straffen mot West Brom om igjen, men selv uten straffen har han en xG på 1,44 de siste tre kampene, i tillegg til en xA («Expected Assists») på 1,67. Samlet sett har han en xGI hvert 69. minutt de siste tre kampene, noe som er klart best i ligaen, og langt foran resten av teten, som er Watkins (87. min), Vardy (94. min) og Maupay (101. min).

Nå venter West Ham, et lag som først og fremst har gjort det godt mot de beste lagene (3-0 over Leicester, 3-3 mot Spurs, 1-1 mot Man City), og tilsvarende skuffende mot de svakere lagene, som 0-2-tapet mot Newcastle i første runde for eksempel.

Mellom runde 2 og 7, da de møtte lag på United sitt nivå, slapp de bare inn 8 mål (1,3 mål per kamp), og hadde potensiale til å gjøre det enda bedre, med bare 6,5 i xGC («Expected Goals Conceded»). Kun Burnley (6,0) og Chelsea (5,9) slapp til færre forventede baklengsmål i samme periode.

Man United har tidvis slitt å bryte ned og låse opp motstand som ligger dypt, men dette var først og fremst et problem før Fernandes sitt inntog. Her blir det veldig interessant å se hva som gir etter – West Hams prestasjoner mot topplag eller portugiserens superform.

PS: Denne artikkelen blir skrevet før midtukekampen til United mot PSG.

 

Mohamed Salah (Wolverhampton H)

Kostnad – 12,2m
Eierandel – 29,9%
Poengform: 2 – 8 – 9 – x – 6 (6,25 per kamp)

Et greit kapteinsalternativ for dem som ikke har Fernandes eller De Bruyne. Returnerte fra covidsykdom med en målgivende sist, men var svært på tidlig i kampen, og kunne nesten stått med to mål etter tre minutter, hadde marginene vært med egypteren. Fikk også en VAR-annullering mot seg en drøy halvtime senere.

Sammenlignet med Fernandes så har han en xGI hvert 151. minutt på banen de siste tre, men han har vært suveren hele sesongen sett over ett, med en forventet målinvolvering hvert 117. minutt (Fernandes har hvert 125. min og De Bruyne hvert 134. min).

Salah fikk 90 minutter mot Ajax, noe som gjør ham litt mindre interessant enn De Bruyne.

Motstanden er heller ikke helt ideel her for Liverpool. Det går 75. minutter mellom hvert forventede baklengsmål hos ulvene. Det er topp 10 i ligaen, og ikke langt unna de beste lagene: Chelsea har hvert 118. minutt, Brighton hvert 95. min og Man City hvert 86. min.

Verst er West Brom (46. min), Everton (59. min), Vardy-motstander Sheffield United (62. min) og Fulham (63. min).

 

Differensial: Riyad Mahrez (Fulham H)

Kostnad – 8,3m
Eierandel – 4,9%
Poengform: 2 – 3 – x – 2 – 21 (7.0 per kamp)

Mannen med den rareste poengformen i denne artikkelen heter Riyad Mahrez. Han har spilt 7 kamper denne sesongen, og bare sanket målpoeng i to av dem. Dette har likevel ført til 45 poeng – noe som gjør ham til City-spilleren med høyest score så langt.

Ingen på laget var i nærheten av å matche ham med tanke på underliggende tall i forrige kamp. 1,3 i xGI var langt foran Foden (0,5), Jesus (0,4) og De Bruyne (0,3).

Han har også styrt ganske greit unna Guardiola sin rotasjon denne sesongen. Mahrez har kun stått over Liverpool-kampen, og aldri kommet inn fra benken. Skader på både Jesus og Agüero må selvsagt ta sin del av skylden her, men vi tror han starter til helgen også, etter å ha fått hvile i midtuken, mens hans to hovedkonkurrenter, Torres og Bernardo Silva, spilte henholdsvis 71 og 90 minutter. Det gjorde også Sterling.

Som nevnt i forbindelse med De Bruyne så har han nest best xGI-per-minutt-snitt på City-laget, men det må sies at forrige kamp pynter svært mye på dette tallet. Fra runde 1 til 9 hadde til og med Cancelo en forventet målinvolvering oftere. En frekk differensial er Mahrez uansett, om han fortsetter der han slapp mot Burnley.

Rundens kaptein

Det kommer neppe som noen stor overraskelse, men De Bruyne blir vår kaptein denne runden. Hadde stolpeskuddet sneket seg inn ville han hatt 16 poeng mot Burnley, og det er ingen grunn til at han og laget ikke skal kunne kjøre over Fulham på samme måte.

Om du mangler belgieren, men sitter med spillere som Son eller Rodriguez, og har mulighet til å gjøre en av disse til ham, så vil vi anbefale det. City har også West Brom hjemme om to uker.

Ellers er også både Fernandes og Salah helt greie kapteinsalternativer, i den rekkefølgen.

Kaptein for Gameweek 11 – Kevin De Bruyne (11.7m)