Kapteinsvalg for Gameweek 12 i Fantasy Premier League 20/21

Anders Fosse

De Bruyne leverte bra med mål og målgivende og hele 28 poeng. Fulham var dog gjerrige, og slapp bare inn to mål mot Man City. Er det bedre kapteinsalternativer enn Salah denne runden?

Kapteinsvalg de siste syv rundene: 28p – 10p – 22p – 18p – 16p – 16p – 32p

 

Mohamed Salah (Fulham B)

Kostnad – 12,2m
Eierandel – 31,5%
Poengform: 8 – 9 – x – 6 – 14 (9,25 per kamp)

Det ble stygge sifre for Wolverhampton sist, som måtte se fire mål suse inn bak Rui Patricio. Spillemessig var det likevel en del å hente. Utover målene hadde ikke Liverpool all verdens med sjanser, noe som også gjenspeiles i en xG («Expected Goals») fra Opta på bare 1,2. Til sammenligning hadde Man City 2,86 mot Fulham i forrige runde.

Så kanskje det er motstanden det står på? Wolves har over tid vært et defensivt solid lag, og gavepakkene fra Coady og Semedo i forrige runde er ikke dagligdags, så 1,2 i xG trenger ikke være fullstendig krise med tanke på Liverpools offensive spill. Nå møter også de rødkledde nettopp Fulham, som både mot Everton og City de siste par rundene har vist at de ikke henger sammen bakover når det går unna.

Salah var direkte involvert i hele 1,0 av de 1,2 forventede målene til laget. Det skal sies at Opta regner ut forventede mål kun basert på sjanser som ender med skudd på mål, så verken Salah eller Mane fikk registrert noe xG da Semedo endte opp med å takle den siste sjansen til et baklengsmål.

Egypteren har over tid denne sesongen vist at han er den klart mest målfarlige på laget. De siste fire rundene har han en forventet målinvolvering hvert 123. minutt han er på banen. Resten av de offensive spillerne følger et stykke bak: Firmino (139. min), Jota (189. min) og Mane (286. min).

Sammenlignet med andre lags underliggende tall er Liverpool-guttene likevel et stykke unna toppformen, med spillere som Bruno Fernandes (76. min), Watkins (87. min), Pulisic (92. min), De Bruyne (92. min), Werner (92. min), Calvert-Lewin (107. min), Vardy (109. min) og Rashford (112. min) langt mer målfarlige i samme tidsperiode.

Fellestrekkene for mange av disse er at de enten ikke har Europa-spill, eller at de blir hvilt der. Dette har ikke i like stor grad vært tilfelle for Liverpool-spillerne.

Også i Premier League begynner programmet å tette seg til nå, men Salah er tradisjonelt sett en spiller som leverer bra i denne perioden, så det bør ikke forårsake for mange våkenetter for dem som setter sin lit til ham.

Han får nå sin hvil i onsdagens ubetydelige Champions League-kamp, og da trenger man ikke bekymre seg for Europa igjen før i midten av februar.

Kort om Fulham: De har 7,4 forventede baklengsmål (xGC) de siste fire rundene, tredje verst av alle. Kun West Brom (9,1) og Everton (7,5) er verre.


 

Differensial: Christian Pulisic (Everton B)

Kostnad – 8,2m
Eierandel – 1,9%
Poengform: – x – x – x – 1 – 8 (4,5 per kamp)

Apropos sistnevnte: Med så svake tall defensivt for Everton er det fristende å ta en sjanse på Pulisic. Amerikaneren startet på benken sist etter et lite skadeopphold, men kom inn tidlig for Ziyech. Herfra og ut viste han at han er tilbake for fullt, og var svært delaktig før han satte en scoring på overtid.

Og han var ikke den eneste blåtrøyen som var målfarlig. Mens Liverpool ikke skapte all verden mot Wolves, så kjørte Chelsea over Leeds etter den tidlige scoringen til Bamford. Hele 4,2 i xG samlet laget sammen, noe som forteller at selv om de vant 3-1 så fikk de ganske dårlig betalt fremover.

Pulisic gjorde seg bemerket med 0,8 i xG på bare en times spilletid.

Her skal det nevnes at Werner også var svært delaktig fra en litt uvant høyrevingrolle etter at Ziyech gikk av. Hele 1,9 endte tyskeren opp med i xG, selv om han kun måtte nøye seg med en målgivende pasning.

Hvordan han ikke fikk satt ballen i mål, for eksempel tidlig i første omgang, da han omtrent trikset ballen bort fra streken, er ikke godt å si, men det var tydelig at han var ivrig på å vise seg frem.

Om Werner fortsetter på høyrekanten nå er ikke godt å si på forhånd, men om han gjør det så møter han et Everton-lag med omtrent alt av venstrebacker ute, noe som kan gi gode arbeidsforhold. Både han og Pulisic er noen å se opp for denne runden mot et formsvakt Everton.


Jamie Vardy (Brighton H)

Kostnad – 10,3m
Eierandel – 30,0%
Poengform: 14 – 4 – 2 – 5 – 8 (6,6 per kamp)

Vardy er som nevnt en annen spiller i form, selv om nesten halvparten av de forventede målpoengene hans de siste fire rundene har vært straffer.

Samtidig er jo Leicester et lag som stadig får sjansen fra krittmerket, og på de nevnte rundene er Vardy helt i toppen på xG-statistikken, med 3,1 forventede mål i denne perioden, foran Calvert-Lewin (3,1) og De Bruyne (2,7).

Nå møter han et Brighton som tidvis har vært solide defensivt, men som gang på gang nekter å holde nullen. Mot Southampton mandag slapp de også til en del sjanser, med 1,4 i xGC.

Mange sitter fremdeles på engelskmannen, og må kanskje ta fire minuspoeng for å få inn Salah til denne. Det kan fort hende at det lønner seg å stole på dem man allerede har.

Vardy har åpnet sesongen fenomenalt, og har 12 målpoeng på 10 kamper. Egypteren har akkurat det samme. Er dette sesongen der alle de dyre leverer jevnt og trutt, og man havner i bakleksen hvis man tar for mange minuspoeng ved å bytte mellom dem?


 

Rundens kaptein

Av dem vi ikke har diskutert her kan Ings nevnes. Han kom inn fra benken sist etter et skadeopphold og scoret – nå møter han Sheffield United hjemme, som tidvis har vært veldig svake denne sesongen. Formsterke Spurs og Kane møter et Crystal Palace-lag som også sliter unormalt mye med å tette igjen bak, og Kane bør absolutt være en kapteinskandidat mot et lag som nok vil forsøke å ligge dypt i banen.

I tillegg har man Manchester-duellen mellom City og United. Flere av toppkampene i Premier League de siste årene har hatt en tendens til å bli to lag som skal forsøke å utligne hverandre – oppgjør som dermed ender opp med å bli ganske målfattige og kjedelige. United og City har ikke vært verst i klassen, men i fjor endte det med 2-1 og 2-0 til United. Dermed frister ikke De Bruyne, samtidig som en kjempeeksplosjon fra Fernandes heller ikke virker spesielt sannsynlig.

Dermed står vi igjen med det åpenbare valget: Salah. Som diskutert: Det er ikke helt sikkert at fire minuspoeng for å få ham inn lønner seg, men akkurat i denne runden kan det virke sånn, hvis du må. Fulham er den klart letteste motstanderen for topplagene denne runden, og hvis du ikke har Salah, men kan få ham inn, så bør det være førsteprioritet inn mot kommende runde.

Kaptein for Gameweek 12: Mohamed Salah (12.3m)