Kapteinsanalyse for Gameweek 13 i Fantasy Premier League

Anders Fosse

Salah gjorde jobben for alle som fulgte vår kapteinsanbefaling i helgen og sanket 16 poeng. Allerede i morgen er det ny runde, og vi har analysert fire gode kandidater.

To midtbanefønikser skal reise seg fra asken etter et skuffende Manchester-derby. Blir en av dem rundens kaptein?

Våre kapteinsvalg de siste åtte rundene: 16p – 28p – 10p – 22p – 18p – 16p – 16p – 32p

 

Bruno Fernandes (Sheffield United B)

Kostnad – 10,9m
Eierandel – 41,2%
Poengform: 17 – 11 – 10 – 6 – 3 (9,4 per kamp)

Oppgjøret mellom Manchester-lagene ble akkurat like kjedelig som mange andre toppkamper i Premier League den siste tiden.

Fernandes var den av United-spillerne som var farligst frempå, med usedvanlig beskjedne 0,3 i xGI («Expected Goal Involvements» fra Opta), som likevel utgjør nesten halvparten av lagets samlede xGI på 0,64.

Selv om poengfangsten i seg selv har vært dalende siden Gameweek 8 så er portugiseren helt i toppen av Premier League når det gjelder underliggende tall.

Hvis vi ser på de siste seks rundene så har han en forventet målinvolvering hvert 106. minutt. Dette er helt på nivå med spillere som Vardy (95. min), Salah (103. min), Watkins (108. min), Bamford (111. min), De Bruyne (112. min), Werner (118. min) og Calvert-Lewin (119. min). Det er også et godt stykke foran populære spillere som Kane (198. min) og Son (419. min) i samme tidsperiode.

Nesten halvparten av Fernandes samlede xGI på 4,5 i perioden er forventede målgivende pasninger – ikke helt unaturlig når han har skapt 19 sjanser – fleste av alle i Premier League foran De Bruyne (16). Det er samtidig ikke helt ideelt, da man helst vil ha mål fra kapteinen sin. Utenom straffer har han bare 0,27 forventede mål per kamp, et stykke bak spillere som Bamford (0,78) og Calvert-Lewin (0,67).

Mange tror kanskje at det er City som har den letteste motstanden denne runden, men det er ikke helt sikkert. Det er Leeds som «leder» statistikken over flest forventede baklengsmål (xGC) de siste seks rundene med 11,36, marginalt foran West Brom med 11,35. Deretter følger Everton (11,12) og Sheffield United (10,72).

Det skal nevnes at Sander Berge og kompani har møtt både City, Chelsea, Leicester og Southampton i denne perioden – alle lag som leverer offensivt. Fire tap i de nevnte kampene viser likevel at laget sliter mot de beste, selv om de bare tapte 0-1 mot City for eksempel.

Solskjær har ikke råd til å tape denne, og Bruno Fernandes vil neppe bli spart.


Kevin De Bruyne (West Brom H)

Kostnad – 11,8m
Eierandel – 25,8%
Poengform: 3 – 2 – 10 – 14 – 3 (6,4 per kamp)

6,4 poeng per kamp er ikke Fernandes-tall fra De Bruyne, og det kunne vært så mye penere. Mot Fulham sanket han ett mål og en målgivende pasning, men misbrukte også to enorme sjanser til å virkelig belønne de som stolte på ham med kapteinsbindet sitt.

I likhet med Fernandes så er han veldig skapende, og ikke alltid like målfarlig selv (1,7 i xG ekskludert straffer vs. Fernandes sine 1,65 de siste seks kampene).

Det man likevel får fra belgieren er en god del flere skudd, spesielt i boksen. Dette så man for eksempel da de møttes denne helgen. I løpet av de siste seks rundene har De Bruyne 14 skudd i boks (mot Fernandes sine 8), som nesten er på nivå med ligaens heteste spisser om dagen, i Bamford (21), Calvert-Lewin (15) og Vardy (15).

Motstander West Brom er som nevnt blant de svakeste lagene defensivt i det siste, og over hele sesongen er det de som slipper til klart mest, med 23,0 i xGC til nå, mer enn Leeds (20,3) og Fulham (19,9).

Mot et redusert Newcastle-mannskap i forrige runde tok det bare sekunder før ballen lå i nettet, og West Brom kan ikke tillate seg å være like sløve mot City, skal de ha håp om å unngå totalslakt.


Mohamed Salah (Tottenham H)

Kostnad – 12,2m
Eierandel – 31,5%
Poengform: 9 – x – 6 – 14 – 8 (9,25 per kamp)

Liverpool så utrolig svake ut mot Fulham, som på sin side kjempet tappert og oppildnet foran 2000 hjemmesupportere. Salah-eiere hadde likevel Fru Fortuna på sin side da frisparket fra Wijnaldum fant veien innom et par hender i muren, mens straffesparket til egypteren fulgte i frisparkets fotspor da det traff hansken til Areola på vei inn i nettmaskene.

Solid poengfangst til tross, Salah har faktisk en svakere xG (0,86 ekskludert straffer) enn både Fernandes og De Bruyne de siste seks rundene. Hvis man ser bort ifra sparkene fra 11 meter så har han bare 1,71 i xGI de siste seks rundene, altså rundt 0,34 forventede målinvolveringer per kamp.

Om du ikke har noen City- eller United-spillere så kan kanskje Salah hjemme mot Spurs virke som et ok kapteinsalternativ, men London-laget er blant de bedre defensivt, med bare 5,7 forventede baklengsmål i løpet av de siste seks rundene – da de tidvis har møtt svært tøff motstand, med lag som Arsenal, Chelsea og City på motsatt banehalvdel.

Det skal nevnes at Liverpool tradisjonelt har et godt tak på de hvitkledde, med 2-1 og 1-0-seire i forrige sesong. Her var Salah involvert med ett mål (også det fra straffemerket), i tillegg til en målgivende pasning.


 

Differensial: Raheem Sterling (West Brom H)

Kostnad – 11,4m
Eierandel – 4,1%
Poengform: 1 – 1 – x – 13 – 3 (4,5 per kamp)

Om du vil forsøke deg på en differensialspiller denne runden kan Sterling vært et alternativ. Han har litt svakere underliggende tall enn lagkamerat De Bruyne, med en forventet målinvolvering hvert 178. minutt.

Samtidig vet vi hvor eksplosiv han tidvis kan være fra tidligere sesonger. Han er også spilleren som Fantasy Football Scouts «Rate My Team»-modell tror kommer til å score mest poeng den kommende runden.

Også Mahrez har sett fin ut den siste tiden, og han var i tillegg spilleren som stakk av med flest forventede målinvolveringer i 0-0-kampen lørdag, med 0,63 i xGI. Det går også kortere tid mellom hvert xGI for hans del enn for Sterling (155. min).


Rundens kaptein

For noen runder siden var De Bruyne det åpenlyse valget denne runden, men med tanke på Fernandes og Sheffield Uniteds form denne sesongen har sistnevnte gjort seg langt mer aktuell enn mange kanskje hadde sett for seg. Om du må ta minuspoeng for å få inn belgieren ville jeg heller gått for ham denne runden.

For De Bruyne-eiere bør det likevel ikke være særlig med tvil før denne runden. Motstand og skuddvilligheten hans i boks gjør at valget vårt faller på ham.

Kaptein for Gameweek 13: Kevin De Bruyne (11.8m)