Dette er den beste kapteinen til Gameweek 14

Anders Fosse

Etter å ha fått målpoeng på kapteinen vår i åtte runder på rad ble dessverre rekken omsider brutt, av det kanskje aller klareste valget av dem alle: De Bruyne hjemme mot West Brom.

Våre kapteinsvalg de siste åtte rundene: 8p – 16p – 28p – 10p – 22p – 18p – 16p – 16p – 32p

Med tanke på at belgieren vanligvis ligger et godt stykke over sin xGI («Expected Goal Involvements») så kan man trygt si at han fortjente en målinvolvering eller to med 0,9 på det underliggende tallet – høyest av alle i kampen.

Frisparket hans i det 85. minutt fortjente kanskje ikke en veldig mye bedre skjebne, men det gjorde definitivt innleggene hans til Gündogan og Sterling. De to sistnevnte pasningene bidro uansett sterkt til å forsyne alle De Bruyne-eiere med to fortjente bonuspoeng.

I skrivende stund (torsdag ettermiddag) har Bruno Fernandes enda ikke entret Bramall Lane, så vi får se om vi bommet grovt her eller ei, eller om De Bruynes bonuspoeng faktisk ga mer i sekken. Uansett, allerede til helgen venter en ny runde. Her er våre beste kapteinskandidater.

Mohamed Salah (Crystal Palace B)

Kostnad – 12,3m
Eierandel – 35,6%
Poengform: x – 6 – 14 – 8 – 7 (8,75 per kamp)

Fem målpoeng på fire kamper har det blitt for Salah etter covid-sykefraværet. Som nevnt i forbindelse med De Bruyne er det ikke uvanlig at de beste spillerne overpresterer litt med tanke på de underliggende tallene, og det har definitivt egypteren gjort, med en xGI på 2,4 i samme periode, altså halvparten av den faktiske uttellingen.

2,4 gir en xGI hvert 136. minutt for Salah. Slett ikke ueffent, men det er likevel svakere enn alle disse:

De Bruyne (101. min)
Mahrez (109. min)
Giroud (114. min)
Ings (118. min)
Benteke (119. min)
Rashford (126. min)
Gross (130. min)
Bruno Fernandes (132. min)
Calvert-Lewin (132. min)
Sterling (136. min)

(I tillegg kommer en rekke andre spillere med innhopp/mindre spilletid, som ikke er så relevante i Fantasy-sammenheng)

Med andre ord: Salah kommer seg ikke til så altfor mye om dagen, men han har veldig god uttelling. Når det gjelder relativt få sjanser er spørsmålet man må stille seg følgende: Er Salah problemet?

At Liverpool sliter med skader er det nemlig liten tvil om, selv om Mourinho la kanskje litt vel mye vekt på dette før Spurs-kampen.

Faktum er likevel at fra runde 1 til 9 så toppet Liverpool alt av underliggende statistikk, og de hadde et forventet mål hvert 42. minutt. I de fire kampene som har vært siden har dette tallet mer enn fordoblet seg. Nå går det nesten nøyaktig 90 minutter mellom hvert forventede mål for Klopp og kompani.

Det holder bare til en 15. plass på xG-tabellen. Så selv om Salah er mye involvert for Liverpool (han utgjør 2,4 av lagets samlede xG på 4,2), så skaper ikke laget i seg selv nok fremover, selv om skadene i stor grad finnes i bakerste ledd. Motstanden i de fire rundene, Brighton, Wolves, Fulham og Spurs er ikke noe Liverpool burde hatt altfor store problemer med heller, så man kan spørre seg om det løsner fremover. Det må likevel understrekes at Liverpool har plukket poeng i det siste, selv med lav xG (2 seire og 2 uavgjort).

Crystal Palace er tradisjonelt et vanskelig lag å møte, men de fungerte omtrent som en sil i starten av sesongen, med bare 66 minutter mellom hvert xGC («Expected Goals Conceded»). Kun West Brom, Fulham, Sheffield United og Leeds var verre i samme periode.

I det siste har det dog snudd helt, med 113 minutter mellom hvert xGC. Bare Aston Villa, Chelsea og Manchester City har bedre tall.

Altså: Et lag som underpresterer med en spiller som overpresterer med tanke på underliggende tall, som nå møter et lag som har strammet igjen bak? Her finnes det fort bedre alternativer.


 

Bruno Fernandes (Leeds H)

Kostnad – 11,0m
Eierandel – 42,6%
Poengform: 11 – 10 – 6 – 3 – ? (7,5 per kamp)

Bruno Fernandes kan være ett av dem. Som nevnt i forbindelse med Salah så har han marginalt bedre underliggende tall enn egypteren, og laget som en helhet er også mye mer skapende, med 65 minutter mellom hvert xG (25 minutter oftere per xG enn Liverpool de siste fire).

Som nevnt i starten av artikkelen så har Fernandes i skrivende stund enda ikke vist seg frem mot Sheffield United, men vi kan likevel ta en nærmere titt på motstanderen til helgen.

Leeds startet sesongen omtrent som Norwich gjorde i fjor, med alle mann i angrep og syv baklengs bak Meslier etter bare to kamper spilt. De er rett og slett et veldig underholdende lag, understreket av deres vilje til å angripe og ta kontringer helhjertet, selv når de leder etter 80+ spilte minutter.

De har nok godt av den ekstra dagen med hvile (sammenlignet med Manchester United), for selv Bamford så noe kjørt ut mot slutten av Newcastle-kampen.

Selv om de vant det oppgjøret så slapp Leeds fremdeles inn to mål, og på xGC-tabellen over hele sesongen er de nest verst med 22 forventede baklengsmål. Kun West Bromwich (25,2) har verre tall.

En annen fordel for Fernandes-eiere her er at Leeds virkelig sliter på defensive dødballer, og at de gang på gang blir slått i luften på frispark og cornere.

Det kan også bli målrikt her, med to lag som har sin styrke i, og som elsker, å kontre.

0,22 i xGI for Fernandes mot Sheffield United er ikke et altfor lovende tall, men når laget scorer tre mål er det stort sett bare tilfeldig at portugiseren ikke er involvert. Var også tredje sist på ett av målene, selv om han kanskje ikke var like fremtredende som vanlig.


Harry Kane (Leicester H)

Kostnad – 10,9m
Eierandel – 41,6%
Poengform: 4 – 2 – 12 – 9 – 2 (5,8 per kamp)

«Hvis du selger kan det være lurt å hente tilbake før 19. desember, når laget møter Leicester».

Høres det kjent ut? Sitatet er hentet fra vår «Selg eller behold Kane og Son»-artikkel i starten av november, og omhandler egentlig Son, men kunne vel så godt ha dreiet seg om engelskmannen. Argumentasjonen bak sitatet er at både Kane og Son historisk har de samme tre favorittmotstanderne: West Ham, Southampton og, du gjettet riktig, Leicester.

Felles for de tre er at de ikke er lag som murer igjen, men heller midt-på-treet-lag som liker å forsøke å angripe når muligheten byr seg – noe Kane og Son tradisjonelt sett tydeligvis har trivdes mot de siste årene.

Mens Son har sanket 9 målpoeng mot Leicester på åtte forsøk, så er Kane sin historikk faktisk enda drøyere. Hele 18 målpoeng på 10 oppgjør mot de blå har det blitt – altså nesten to målpoeng per kamp. Om Kane hadde hatt et like bra poengsnitt over en hel sesong ville han endt opp med 68,4 mål og målgivende til sammen.

Enkeltkamper som 6-1-seieren i 2017 (Kane med fire mål og en målgivende) drar selvsagt sin del av lasset, men bare i fjor fikk Kane tre mål på to kamper mot helgens motstander.

Engelskmannen var ikke blant dem som lå over Salah når det gjelder statistikken vi tok opp i sted – minutter per xGI – han er faktisk et ganske godt stykke bak. Ifølge de underliggende tallene burde Kane bare hatt en målinvolvering hvert 429. minutt de siste fire rundene, med en samlet xGI på bare 0,8. Likevel har han altså samlet opp to mål og en målgivende, nok til å gi ham et snitt på 5,8 FPL-poeng per kamp.

Nå snur riktignok det knalltøffe programmet igjen for Spurs, og om de finner tilbake igjen til formen de hadde før denne perioden kan det bli riktig fint.

Før City-kampen hadde nemlig Kane en xGI hvert 92. minutt. Den statistikken, sammen med Leicester-historikken, bør få alle som har solgt ham til å skjelve i buksene.

Rundens kaptein

Før vi fikk sett Sheffield United – Manchester United slo vi fast at Bruno Fernandes virket som det tryggeste kapteinsvalget i den kommende runden. Etter kampen er vi ikke like sikre, med tanke på hvor lite Fernandes var involvert, men laget så bra ut, og 1,7 i samlet xG er akseptabelt før Leeds-oppgjøret, som vi altså tror blir målrikt. Litt urovekkende kort hvile for Manchester United kontra Leeds, men Fernandes ble i det minste tatt av etter 79 minutter. Han er fortsatt vår kaptein.

Har du Kane ville vi dog nesten slått kron og mynt, for så jevnt er det mellom de to i vår bok. Sterling og De Bruyne når ikke helt opp her, mot et solid Southampton-lag, men spesielt Sterling er en spennende differensial om «The Saints» står like høyt som de gjorde mot for eksempel Spurs. Lynvingen nyter stor tillit, og kunne fort hatt et mål i tillegg til den målgivende pasningen han fikk sist..

Kaptein for Gameweek 14: Bruno Fernandes (11.0m)