Velg denne kapteinen til Gameweek 15

Anders Fosse

Vår kaptein i forrige runde ga oss hele 17 poeng (34 med bindet) da Bruno herjet med Leeds. Mens mange tenker på ribbe, pinnekjøtt eller hva de skal gjøre med Chilwell, ser vi i FantasyFans frem mot 2. juledag. Hvem av premiumspillerne presterer aller best om dagen, og fortjener kapteinsbindet i den kommende runden?

Våre kapteinsvalg de siste ni rundene: 34p – 8p – 16p – 28p – 10p – 22p – 18p – 16p – 16p – 32p

Her er våre kandidater til kapteinsbindet i Gameweek 15:

Mohamed Salah (West Bromwich H)

Kostnad – 12,5m
Eierandel – 42,0%
Poengform: 6 – 14 – 8 – 7 – 16 (10,2 per kamp)

Benkerykter bare timer før forrige rundes frist fikk nok enkelte til å sette kapteinsbindet på noen andre enn Salah, men langt ifra alle. 19,4 prosent stolte på egypteren, noe som gjorde ham til den aller flest hadde valgt som kaptein i runden som var.

Disse FPL-managerne fikk for så vidt godt betalt, med tanke på at han kom inn fra benken, men det skal sies at de som lyttet til oss – og kjørte Fernandes – fikk ett poeng mer, siden han utover å kopiere Salahs prestasjoner spilte i mer enn 60 minutter.

Med tanke på hvilen nå tyder absolutt alt på at Salah starter her, og da er han åpenbart hyperaktuell som kaptein for de aller fleste.

Først litt underliggende tall for ham: Salah har en forventet målinvolvering (xGI fra Opta) hvert 141. minutt de siste seks rundene. Som vi var inne på i forrige artikkel: Dette er et lite stykke bak de beste, som El Ghazi (77. min), Trezeguet (86. min), Bruno Fernandes (91. min), Benteke (93. min), Martial (98. min), Maupay (112. min), Giroud (115. min), De Bruyne (116. min), Mahrez (118. min), Vardy (120. min) og Calvert-Lewin (123. min) for å nevne noen få.

At han overpresterer litt med tanke på de underliggende tallene er det ingen tvil om. Ifølge Opta burde Salah hatt 2,6 målinvolveringer i løpet av de siste seks rundene – han har i stedet endt opp med åtte. Egypteren har ikke til vane for å overgå statistikken så voldsomt. I forrige sesong endte han opp med en xGI på 26 (best av alle), og 29 faktiske målinvolveringer, altså ganske greit samsvar.

xGI er i våre øyne det beste parameteret for å se på hvor ofte en spiller havner i farlige situasjoner, og han gjør det ikke særlig bra på andre statistikker heller. Åtte skudd i boks på seks kamper (Bamford har 21) og tre store sjanser skapt (både Wood og Calvert-Lewin har syv) tyder på at Salah og Liverpool er et stykke unna den absolutte toppformen.

Hvem bør du erstatte Chilwell med? Les våre 4 anbefalinger her

I forrige artikkel skyldte vi på laget – som samlet sett lå på 15. plass på xG-formtabellen. At de fikk en liten oppsving sist, med 7-0-seieren over Crystal Palace, er det liten tvil om, men en xG på 2,6 i denne kampen tyder likevel på et par ting. Først og fremst at Guaita ikke hadde verdens beste dag på jobben, og at Liverpool var dødelig effektive, men også at man ikke kan forvente en ny 7-0-seier nå. Både Brighton (2,9) og Manchester United (3,7) hadde grunnlaget til å score mer enn Liverpool i runden som var – ifølge xG-tallene.

Ellers har motstander West Brom (12,6) så vidt blitt passert av Leeds (12,9) på xGC-tabellen de siste seks kampene, tabellen som viser hvor mye mål et lag er forventet å slippe inn. Over sesongen som en helhet er de fremdeles verst, så her kan det bli stygt for nyansatte Sam Allardyce.


 

Kevin De Bruyne (Newcastle H)

Kostnad – 11,8m
Eierandel – 25,2%
Poengform: 10 – 14 – 3 – 4 – 5 (7,2 per kamp)

Noen forventer kanskje å høre at Newcastle ligger rett i nærheten av de to verstinglagene, men «The Magpies» er faktisk laget som har fjerde færrest forventede baklengsmål de siste seks rundene (6,4). De sto riktignok over runde 11, men selv sortert etter antall minutter er de midt på baklengstabellen.

I samme periode har Manchester City begynt å ligne litt mer på seg selv, med tredje flest forventede mål, selv om det igjen lugget sist mot Southampton, der De Bruyne og hans lagkamerater kun kom til 0,9 i xG.

De Bruyne var direkte involvert i omtrent en tredjedel av dette, og er som nevnt i forbindelse med Salah farligere om dagen hvis man kun ser på de underliggende tallene. Mot nettopp West Brom var han direkte uheldig som ikke fikk flere målgivende pasninger, og mot Fulham var han også svært nære på flere ganger.

Både Newcastle og Manchester City stilte med, om ikke toppet, så i alle fall sterke lag i ligacupen tirsdag, og førstnevnte imponerte ingen da de ble slått ut av Brentford 1-0. De Bruyne ble på sin side hvilt, og er klar til dyst her.

Belgieren vil mye om dagen, og har fyrt av 23 skudd på de siste seks rundene. Det er likt flest med Bamford, og et lite stykke foran for eksempel Bruno Fernandes med 20. Belgieren skyter også oftere innenfor boksen enn portugiseren (14 vs 9).


 

Bruno Fernandes (Leicester B)

Kostnad: 11,0m
Eierandel: 43,1%
Poengform: 10 – 6 – 3 – 2 – 17 (7,6 per kamp)

Fernandes er på sin side marginalt mer skapende (21 skapte sjanser vs De Bruynes 20) selv om sjansene belgieren skaper ofte er større (8 vs Fernandes’ 5).

Ifølge xGI-tallene som vi nevnte i forbindelse med Salah er portugiseren likevel mer farlig totalt sett, men i praksis er det egentlig bare ett ekstra straffespark til United de siste rundene som skiller de to Manchester-stjernene.

Det som er litt uggent for Solskjær og kompani er at de nå møter et Leicester-lag som kommer rett fra en meget god opplevelse mot Spurs. Å angripe mot Rodgers er noe helt annet enn å angripe mot Bielsa, selv om også Leicester (8,8 i xGC, åttende verst) har sluppet til en del de siste seks rundene.

Det skal likevel nevnes at Solskjær har hatt et godt tak på dette oppgjøret, med tre seire på tre forsøk, selv om det bare står 4-0 i samlet målforskjell. Bruno Fernandes scoret ett av målene på straffe da lagene møttes i slutten av juli. Et helt greit kapteinsalternativ om du ikke har mannen vi havner på.


Differensial: Sadio Mané (11.9m)

Kostnad – 11,9m
Eierandel – 7,6%
Poengform: 1 – 6 – 2 – 2 – 9 (4 per kamp)

Kort om en ørliten differensial til slutt. Mange trodde Mane virkelig skulle skinne i forrige runde med Salah på benken, men det ble med «bare» ett mål og en målgivende.

Han ble ikke nevnt i starten i forbindelse med minutter per xGI de siste seks rundene, og det er fordi han er oppe i hvert 208. minutt, noe som er unormalt høyt for hans del.

Det er likevel svært lite som skiller ham og Salah bortsett fra straffer. Hvis man holder de utenom har egypteren en forventet målinvolvering hvert 203. minutt, altså bare fem minutter bedre.


Rundens kaptein

Valget faller selvsagt på en Liverpool-kaptein, men West Bromwich er ikke så fullstendig håpløse som mange skal ha det til. De holdt nylig Manchester City til 1-1, og selv om de hadde to stygge tap rett før og etter dette (1-5 mot Crystal Palace og 0-3 mot Aston Villa), så har disse to kampene ett fellestrekk, nemlig at West Brom fikk et tidlig rødt kort.

Samtidig er Liverpool et lag som ikke er avhengig av at motstanderen skal få en utvisning for at de skal kunne putte syv mål mot dem, som vi så sist. En uthvilt Salah i en sesong der det dømmes veldig mange straffer (Liverpool har allerede fått fem – like mange som de fikk i hele fjor!), blir for fristende å styre unna.

Om du ikke har egypteren, men for eksempel De Bruyne og Bruno Fernandes så er det veldig tett, men vi holder nok De Bruyne over. Han blir vår visekaptein.

Kaptein for Gameweek 15: Mohamed Salah (12.5m)