Kapteinsvalg for Gameweek 17 i Fantasy PL

Anders Fosse

Rundens kapteinsvalg er et av de tøffeste på lang tid. Vi kikker på to kjente navn, og flørter med en gammel flamme i rundens analyse.

Bruno Fernandes (Aston Villa H)

Kostnad – 11,1m
Eierandel – 47,8%
Poengform: 3 – 2 – 17 – 12 – 6 (8 per kamp)

Hele 8824 av managerne i topp 10.000 eide Fernandes i den forrige runden. Eierskapet hans, spesielt i toppen, nærmer seg et punkt der du taper terreng til teten dersom han scorer og du ikke har ham som kaptein.

Neste runde vil definitivt være en slik runde. Aston Villa har riktignok vært svært imponerende i år, men i en runde med få klare kapteinsalternativer vil nok mange stole på portugiseren som har levert i tre kamper på rad.

Mot Wolverhampton tok det riktignok veldig lang tid før det løsnet, etter at både United og Fernandes sløste en del med sjansene sine. 1,5 i xG («Expected Goals» fra Opta) tyder på at det fort kunne blitt mer enn det ene målet på overtid.

Bruno utgjorde selv en tredjedel av dette, i tillegg til at han hadde 0,3 i xA («Expected Assists»), noe som resulterte i 0,8 samlede, forventede målinvolveringer (xGI).

På sesongbasis nærmer han seg nå Vardy her. Engelskmannen topper fremdeles med 13,4 xGI, deretter følger Fernandes (11,5), Bamford (10,9), Salah (10,7), Calvert-Lewin (10,4) og De Bruyne (9,3).

De siste seks kampene går halvparten av de nevnte navnene igjen mot toppen av xGI-tabellen: El Ghazi (4,4), De Bruyne (4,3), Fernandes (3,8), Sterling (3,7), Wood (3,7) og Bamford (3,4).

Portugiseren er også nest øverst når det gjelder antall sjanser skapt (20), kun slått av Grealish (25). Fernandes er likevel farligere med tanke på store sjanser, ettersom han både har skapt, og selv fått, fire store sjanser (altså åtte totalt). Grealish på sin side har «bare» skapt tre store sjanser og fått én selv.

Det skal likevel nevnes at Fernandes må se seg slått av De Bruyne, som har kommet til fire store sjanser selv, og skapt enda flere – seks – for andre.

Det blir likevel neppe noen enorm poengfangst for Fernandes her. Villa er tredje best på xGC-tabellen (kun sluppet til 4,2 forventede mål imot de siste seks kampene), og at de kun slapp inn ett mål mot Chelsea, selv uten forsvarssjef Mings, sier sitt.


Mohamed Salah (Southampton B)

Kostnad – 12,5m
Eierandel – 42,0%
Poengform – 14 – 8 – 7 – 16 – 2 (9,4 per kamp)

Når denne artikkelen skrives har Salah enda ikke entret gresset mot Newcastle, men vi kan likevel se tilbake på de forrige rundene, og på hvordan Salah har gjort det. For å oppsummere kort: Enormt god uttelling, men bare middels farlig når man ser på underliggende tall.

Heller ikke mot West Brom var egypteren spesielt imponerende. Både Mane, Alexander-Arnold og Firmino hadde en høyere xGI enn Salah (0,35) i det mange forventet skulle bli tosifret uttelling for eiere av «Mo».

Salah er fremdeles inne i en liten formdupp, med 137 minutter mellom hvert xGI, sammenlignet med 110 minutter i løpet av hele sesongen. Som nevnt i de siste par analyser kan det nok sees i sammenheng med at Liverpool som lag ikke skaper like mye som de gjorde i starten. Selv om skadene på midtstopperplass først og fremst burde svekke dem bakover i banen, så kan det virke som at det også fører til at laget presterer dårligere fremover.

Heller ikke Liverpool får spesielt enkel motstand i den kommende runden. Southampton er på 6. plass hvis man ser på xGC-tabellen de siste seks rundene, og har vært forventet å slippe inn under ett mål i snitt (5,6 xGC) i disse kampene.

Fordelen med Salah er at sjansen for rotasjon er tilnærmet null, med tanke på at han har fått sin hvile, samtidig som det mest nærliggende alternativet i Jota fremdeles er ute med skade.

Laget bør likevel løfte seg litt når de møter Newcastle, som i skrivende stund er om noen timer. 1,5 i xG er helt ok for et middels lag, men ikke for den regjerende seriemesteren når de møter et bunnlag ledet av Sam Allardyce.


Son Heung-min (Leeds H)

Kostnad – 9,7m
Eierandel – 62,8%
Poengform – 13 – 5 – 9 – 2 – 3 (6,4 per kamp)

En mann vi ikke har diskutert på en stund er plutselig høyaktuell nå fordi han nå møter et lag som hater å forsvare seg. I tillegg er Son fullstendig uthvilt, etter at kampen mot Fulham lille nyttårsaften ble utsatt som følge av covid-smitte hos sistnevnte.

Ulempen med at denne kampen ble utsatt er at vi ikke får noe svar på om Spurs har skjerpet seg etter Wolves-kampen, for her var de rekordsvake. 0,4 i xG skapte Tottenham mot et Wolves-mannskap som ikke har lignet på seg selv etter at Jimenéz ble satt ut av spill. Til sammenligning skapte altså Bruno Fernandes alene 0,8 xGI mot Wolves – dobbelt så mye som hele Spurs til sammen.

Vi spådde at både Kane og Son kom til å gjøre det skarpt i kampen før, mot Leicester, litt på grunn av historikk, men også på grunn av at de hadde klart å opprettholde formen i det tøffe programmet, men der tok vi grundig feil.

Selv om Kane, for eksempel, tidligere har samlet 18 målpoeng på 10 kamper mot Vardy sitt lag, og Son hadde omtrent ett målpoeng per kamp, så tapte Spurs så det sang her – 0-2, og med bare 0,7 i total xG.

Vår spådom var basert på en Kane-og-Son-analyse fra tidligere i høst, som viste at de trivdes aller best mot midt-på-treet-lag som våget seg litt frem i banen (West Ham og Southampton, i tillegg til Leicester).

I så måte er Leeds en passende motstander nå, og selv om Bielsa sitt mannskap har imponert i mange kamper den siste tiden, så har de sluppet inn 2,8 mål i snitt mot antatt topp seks-lag denne sesongen. Aller verst gikk det da de møtte Manchester United i runde 14, da Fernandes og lagkompisene arrangerte målfest og vant suverent 6-2.

For å finne Son på xGI-tabellen måtte vi bruke Ctrl+F. Her var vi innom både Harrison (2,1), Sigurdsson (2,1), Wilson (1,6), Maddison (1,6) før vi fant Son nede på en 53. plass, med 1,5 forventede målinvolveringer de siste seks rundene, noe som tilsvarer en xGI hvert 301. minutt. At han i det hele tatt vurderes er kun basert på det vi vet han og Spurs kan, og på at Leeds virker som en drømmemotstander for topplagene i Premier League om dagen, spesielt etter at Fulham og West Brom i det siste har lært seg å mure igjen på ypperlig Burnley-vis.


Rundens kaptein

Dette kapteinsvalget er steintøft. Son virker som en spennende vei å gå (det MÅ da løsne mot Leeds for høstens formlag?!), men de siste par kampene gjør likevel at vi ser mest på Salah og Fernandes. Hvis egypteren eksploderer mot Newcastle onsdag kveld så er han meget aktuell, men slik det står nå, noen timer før avspark, så ser Fernandes mest aktuell ut.

Det som vipper oss i retning ham er at Manchester United er i form, med 11,1 i xG de siste seks rundene, kun slått av Chelsea (12,4). Liverpool er på sin side nede på en åttendeplass på samme statistikk, med bare 8,1 forventede mål i samme periode.

Kaptein for Gameweek 17 – Bruno Fernandes (11.2m)