Kapteinsanalyse til Gameweek 18 i Fantasy Premier League

Anders Fosse

«Blank»-runder pleier noen ganger å gi litt morsomme og annerledes kapteinsalternativer, men ikke denne gangen. Omtrent alle som er verdt å nevne i en vanlig kapteinsdiskusjon har kamp denne runden, og det er kjente navn vi nå skal vurdere – navn som du mest sannsynlig eier enten du er på «Free Hit» eller ei.

Bruno Fernandes (Burnley B)

Kostnad – 11,3m
Eierandel – 53,1%
Poengform: 2 – 17 – 12 – 6 – 10 (9,4 per kamp)

For mange sto valget mellom Bruno eller Kane før perioden vi nå gikk inn i. De som valgte sistnevnte har blitt knallhardt straffet, for Bruno Fernandes har virkelig levert poengmessig. De underliggende tallene forteller samme historie: 4,5 i xGI («Expected Goal Involvements» fra Opta) er best av alle i Premier League de siste seks rundene (likt med El Ghazi).

Til sammenligning har Kane 2,33, altså omtrent halvparten.

Ikke bare er portugiseren skapende (17 sjanser skapt i samme tidsperiode, nest best av alle), men han har kommet til fem store sjanser i den samme perioden. Kun El Ghazi, Lacazette og Wood har kommet til flere (seks).

Fordelen med at Fernandes er så involvert og skapende er at når han først får seg et målpoeng, så ramler fort alle bonuspoengene hans vei, slik som mot Aston Villa første nyttårsdag. Her viste også Fernandes det vi diskuterte i DGW-artikkelen vår, nemlig at det er tilfeldig at han har plukket så fryktelig mange flere poeng borte kontra hjemme i år.

Denne kampen er uansett borte, for de som måtte fokusere på det, og motstander er Burnley. Laget har som vanlig mest fokus på å ikke slippe inn så fryktelig mye, og lykkes også greit med det denne sesongen. De siste seks rundene har laget riktignok sluppet til en del, med 66 minutter mellom hvert forventede baklengsmål (xGC). Det er bare 15. best i ligaen. Verst er West Brom (hvert 48. min), Leeds (50. min) og Crystal Palace (54. min).


Kevin De Bruyne (Brighton H)

Kostnad – 11,7m
Eierandel – 26,2%
Poengform: 3 – 4 – 5 – 3 – 13 (5,6 per kamp)

Pep Guardiola har til vane for å overraske litt, men De Bruyne som spiss, den så vi ikke komme. Om han fortsetter i den rollen fremover er ikke godt å si, men han lå ganske høyt i banen også mot Manchester United i ligacupen.

3,9 i xGI har det blitt på de siste seks rundene (tredje best, kun bak Fernandes og El Ghazi), og ettersom Everton-kampen ble koronautsatt så betyr det at De Bruyne har hatt en kamp mindre å samle inn forventede målinvolveringer på. Per minutt er tallene hans omtrent identisk med Fernandes sine, slik de har vært en liten stund allerede.

Belgieren har en høyere xG hvis man ser bort fra straffer (2,4 vs 1,7), og spesielt som spiss mot Chelsea hadde De Bruyne spinnville tall (xGI hvert 65. min mot Chelsea vs hvert 142. min i de fem rundene før dette).

Det virker samtidig som at han sliter med en tvangstanke om at han må bomme alene med keeper én gang i løpet av en kamp – FPL-eiere kunne hatt flere poeng her.

Motstander Brighton har langt bedre defensive tall enn Burnley. Hele 80 minutter har det gått mellom hvert forventede baklengsmål de siste seks kampene (9. best i ligaen).

I starten av sesongen hadde de også kjempegode tall defensivt, men fikk ikke uttelling for det. 13 forventede baklengsmål (4. best) de første tolv rundene førte til hele 21 faktiske scoringer mot. Når et lag underpresterer slik med tanke på xGC, så betyr det som regel at keeperen er problemet. Ryan ble dermed byttet ut med Sanchez, og i de fem kampene siden har det vært en ørliten bedring å spore, med 5,5 forventede baklengsmål som har ført til 7 faktiske mål imot, men det er fremdeles ikke mye som tyder på at det blir rent bur mot Manchester City.


Differensial: Raheem Sterling (Brighton H)

Kostnad – 11,4m
Eierandel – 5,6%
Poengform: 3 – 7 – 8 – 6 – 5 (5,8 per kamp)

Så er spørsmålet om det blir Kevin-spiss, eller om han heller skal ligge på midten og slå baller gjennom til Sterling. Sistnevnte har ikke helt tallene til de to andre vi har diskutert her, med 159 minutter mellom hver xGI (2,8 totalt) de siste seks rundene.

Likevel har det løsnet en del for Sterling den siste tiden, med seks målinvolveringer på sine seks siste ligakamper. Litt overprestering er det altså inne i bildet, spesielt i Chelsea-kampen sist da han klarte å rote med seg en målgivende til tross for en xGI på bare 0,16.

Prislappen på 11,4 forteller likevel en historie om hvor høyt taket til lynvingen er, så får vi se om han klarer å samle målpoengene i én runde i stedet for å spre dem utover – da kommer bonuspoengene også. En mann som er aktuell for mange på Free Hit.

PS: Greit å ha med seg at Sterling ikke er «fullstendig skadefri» per 10.januar:


Rundens kaptein

En forventet målinvolvering hvert 65. minutt sier sitt. Hvis pressekonferanser og nyheter frem mot deadline tyder på at De Bruyne fortsetter i spissrollen sin er det bare å satse alt på ham. Holder man den kampen utenom så har Bruno Fernandes den beste formen, både når det gjelder poeng og underliggende tall, samt møter det som i utgangspunktet er lettere motstand.

Det er fryktelig jevnt mellom de to, men vi satser på at De Bruyne fortsetter å være høyt i banen, og går for belgieren.

Kaptein for Gameweek 18 – Kevin De Bruyne (11.7m)