Velg denne kapteinen til Gameweek 20 i Fantasy PL

Anders Fosse

Dobbel Gameweek 19 er over etter mange dager med kamper. Nå ser vi frem mot Gameweek 20 som er midtukerunde. Her er våre kapteinsanalyser og kapteinsvalg.

Bruno Fernandes (Sheffield United H)

Kostnad – 11,3m
Eierandel – 54,8%
Poengform: 6 – 10 – 2 – 3 – 5 (5,2 per kamp)

Samtidig som denne artikkelen blir skrevet spiller Manchester United og Liverpool kamp mot hverandre i FA-cupen. Fernandes startet på benken, men kom etter hvert inn i det 67. minutt for å sette et frispark i mål. Dermed er han både uthvilt og selvsikker før den kommende Premier League-runden.

Det siste fra Old Trafford er at Solskjær har begynt å gi Pogba full tillit i laget, også offensivt i banen. Etter franskmannens inntreden fra og med runde 11 kan det virke på poengsummene som at han har «stjålet» til seg en del av det offensive, og at det har begynt å gå litt lengre tid mellom hvert målpoeng for Bruno Fernandes.

Dette er først og fremst tilfeldig, tror vi. Fra runde 14 til runde 17 dro Fernandes med seg 45 poeng (11,75 per kamp), selv om Pogba stort sett også var på banen i denne perioden.

Samtidig er det er kanskje først og fremst de fire siste rundene at Pogba virkelig har begynt å markere seg i laget, hvis man ser på de underliggende tallene, men selv her ligger han et godt stykke bak Fernandes. Sistnevnte har en forventet målinvolvering (xGI fra Opta) hvert 130. minutt i denne perioden, kun slått av De Bruyne (107. min), Antonio (119. min), Son (114. min), Kane (120. min), Aubameyang (121. min) og Cavani (127. min).

Pogba, til tross for at han har 5 poeng mer enn Fernandes i denne perioden (31 vs 26), ligger langt bak denne gjengen når det gjelder xGI, med 283 minutter mellom hvert forventede målpoeng.

Motstander Sheffield United er over hele sesongen blant de fem lagene som slipper til flest forventede baklengsmål (xGC), men de siste rundene har de strammet litt inn, med hele 119. minutter mellom hvert xGC (kun Man City, West Ham, Leicester, Arsenal og Liverpool har bedre tall).

Mot Spurs i forrige runde ble det likevel tre baklengs, og vi ser for oss noe lignende her. Da er Fernandes direkte involvert i minst ett av målene.


Mohamed Salah (Spurs B)

Kostnad – 12,5m
Eierandel – 42,0%
Poengform: 2 – 3 – 2 – 3 – 1 (2,2 per kamp)

Både Liverpools og Salahs begredelige form fortsetter, selv om underpresteringshistorien ser litt ut til å gjenta seg, med tanke på det vi skrev på vår Facebook-gruppe før dobbeltrunden: Liverpool skaper fremdeles en del sjanser, men de 1,6 målene (ifølge Opta) de skulle hatt mot Burnley ble det aldri noe av. I stedet var det Dyches menn som stakk av med de tre poengene, selv med en xG på bare 1,1.

Salahs tall er det heller ikke så mye å utsette på. Han er bare rett bak Fernandes med tanke på antall minutter mellom hvert forventede målpoeng den siste tiden (hvert 136. min), og han kommer også til like mange store sjanser som de aller beste, men sliter altså med uttellingen om dagen.

Mot Man United i FA-cupen ble det likevel egypteren som sendte laget i ledelsen, og akkurat mens jeg skriver akkurat dette så satte han sitt andre for kvelden (jinx?).

Det kan hende det er dette som skal til for å snu formen og selvtilliten hans fremover, og Spurs har bare et midt-på-treet-forsvar om dagen, med en forventet baklengs hvert 92. minutt.


Michail Antonio (Crystal Palace B)

Kostnad – 6,3m
Eierandel – 11,9%
Poengform: x – 1 – 1 – 9 – 9 (5,0 per kamp)

En mann vi anbefalte før dobbeltrunden var Antonio, med bakgrunn i både uttelling og underliggende tall fra slutten av fjorårets sesong, vel vitende om at hamstringen hans nå kunne ryke bare av at han så på taktikktavlen, hvis han i det hele tatt var tiltenkt en startplass.

Det var han, og som han leverte. Som nevnt i forbindelse med Fernandes så har Antonio det nest beste xGI-snittet de siste fire rundene, og kun De Bruyne har levert bedre.

I dobbeltrunden nå kunne bare Matheus Pereira hos West Brom slå seg på brystet med en bedre xGI enn engelskmannen (1,88 vs 1,78), men om vi utelukker de to straffene som førstnevnte fikk ta var Antonio milevis foran. På xG utenom straffer hadde Antonio 1,5 forventede mål, foran Vardy (1,2), Aubameyang (1,2) og Harvey Barnes (1,1).

Som spiss får man verken det ekstra poenget for rent bur eller scoring (sammenlignet med midtbanespillere), men man har fordelen med at ett mål ofte er nok til tre bonuspoeng. Det fikk Antonio oppleve både mot West Brom og Burnley nå.

I kommende runde venter Crystal Palace. I likhet med Sheffield United har de slitt litt bakover denne sesongen, før de nå har strammet litt inn nå (relativt sett), med 109 minutter mellom hvert xGC.


Differensial: Ilkay Gündogan (West Bromwich B)

Kostnad – 5,5m
Eierandel – 6,9%
Poengform: 11 – 9 – 3 – 8 – 10 (8,2 per kamp)

2017 ringte, og vil ha de FPL-aktuelle spillerne sine tilbake.

I starten av inneværende sesong slet Man City med å score, og har siden prøvd å finne ut hva som er den raskeste veien til Rom.

Løsningen de siste rundene har vært å spille uten en ordentlig spydspiss (som man har i 4-3-3 for eksempel), men heller spille i en dynamisk 4-2-4-formasjon. Det har lyktes, og ført til at City nå topper xG-tabellen klart de siste fire rundene (8,9), foran Man United og Arsenal (begge 7,7).

Den nye formasjonen gjør at vingene blir spillende ekstra bredt, mens sentrale midtbanespillere som De Bruyne, Foden og Gündogan blir mer involvert når sjansene skal settes i mål. Nå er belgieren borte, noe som gjør at Gündogan blir enda viktigere i angrepsspillet til City fremover.

Noen tenker kanskje at det naturlige valget fremover er Sterling, men slik som City spiller nå så er han ofte ganske isolert på kanten, noe som også gjenspeiles i xGI-statistikken, der Gündogan oftere har havnet i målpoengsituasjoner den siste tiden (141 min. vs 178. min).

Man skal likevel ikke se bort ifra at begge er involvert i et mål eller to mot West Brom, som de fire siste rundene har sluppet til et forventet baklengsmål hvert 44. minutt, verst av samtlige i ligaen. Spørsmålet er om tapet av De Bruyne vil prege dem for mye.


Rundens kaptein

Vi er ikke i tvil om at du bør hente Gündogan, som har scoret 5 mål på 7 kamper, og som nå sannsynligvis er på straffer, men i en runde der Manchester United har Sheffield United hjemme så bør Fernandes være det aller klareste kapteinsvalget.

Den lille boosten «The Blades» fikk av å slå Newcastle ble nok fort utslettet av den påfølgende Spurs-kampen, og vi setter vår lit til at Bruno Fernandes slår tilbake etter noen litt småtørre runder poengmessig.

Kaptein for Gameweek 20: Bruno Fernandes (11.3m)