Kapteinsvalg for Gameweek 21 i Fantasy Premier League

Anders Fosse

Gündogan og Cancelo viste denne runden at penger ikke er alt når det kommer til kapteinsvalg. Kan de gjenta suksessen, eller må vi se andre steder?

Rundene kommer så kjapt på nå at det nesten minner om juleprogrammet. Lørdag er det ny runde med frist klokken 12, før det kommer enda en midtukerunde førstkommende tirsdag. Vi kikker nærmere på hvem som bør være kapteinen din til helgen.

 

Ilkay Gündogan (Sheffield United H)

Kostnad – 5,7m
Eierandel – 12,7%
Poengform: 9 – 3 – 8 – 10 – 14 (8,8 per kamp)

Ikke siden Mahrez kostet 5,5 i Leicesters gullsesong har det vært spesielt aktuelt å sette kapteinsbindet på en så billig midtbanespiller som Gündogan. Vi lekte litt med tanken i forrige kapteinsartikkel, men slo det fra oss, mest fordi spillere som Antonio og Fernandes hadde bedre underliggende tall, men kanskje også litt fordi vi lot oss skremme av den lave prislappen.

Med informasjonen som man hadde på dette tidspunktet var nok Fernandes fremdeles det riktige valget på forhånd, noe som understrekes av at 8811 av managerne i topp 10.000 valgte det samme. Bare 62 turte å ta sjansen på Gündogan, og bare de 36 som gikk all-in på Cancelo fikk bedre uttelling.

Hvis man sammenligner Gündogan og Fernandes i forrige runde så sier fremdeles tallene at portugiseren burde ha fått flere poeng. Sistnevnte var uheldig, og endte opp uten målpoeng til tross for en xGI («Expected Goal Involvements» fra Opta) på 0,79. Gündogan var langt mer dødelig og treffsikker, noe han måtte være med en xGI på «bare» 0,42.

Det skal samtidig nevnes at tyskeren ble tatt av tidlig, og at han til tider så svært frisk og offensiv ut. Et City-lag i storform, selv uten De Bruyne, bør kunne levere bedre mot Sheffield United enn sine byrivaler, og med kun 51 minutter i beina er Gündogan veldig klar for å gjøre akkurat det.

Cancelo fikk også litt flere målpoeng enn han strengt tatt burde med en xGI på 0,39, men han har til gjengjeld fått underbetalt grovt over tid, så her var det bare spørsmål om tid før eierne fikk igjen med renter.

Sterling var den mest involverte spilleren for City, med 1,02 forventede målpoeng. Han var tidvis langt mer sentralt i banen og involvert enn tidligere, kanskje i fraværet av De Bruyne? 90 minutter tar samtidig på, og eiere har rett til å være smånervøs med tanke på benking her, selv om lynvingen bare har kommet inn to av tjue Premier League-kamper fra benken denne sesongen, og har fått greit med hvile i det siste.


Son Heung-min (Brighton B)

Kostnad – 9,7m
Eierandel – 59,1%
Poengform: 3 – 13 – 2 – 5 – 2 (5,0 per kamp)

Det ble bare to poeng for Son mot Liverpool torsdag kveld, men det kunne blitt mer. Koreaneren var centimetre i offside da han fikk et mål VAR-annullert, og var generelt den sentrale spydspissen i Spurs-laget, mens Kane lå litt dypere i banen – slik de har spilt en stund nå.

Minutter senere var Son på nytt frempå, men det var egentlig hele beholdningen etter en kamp der Spurs måtte gi tapt for et bedre Liverpool-lag.

Spesielt etter at Kane måtte av slet de en del, og det er tvilsomt om han blir klar igjen allerede til helgen. Selv om dette gjør Son enda viktigere, så vil nok Spurs som lag slite mer med å skape sjanser uten sin falske nier.

Med Kane på banen de siste fire rundene har Son ganske gode stats, med en xGI hvert 145. minutt. Dette er dog et lite stykke bak de beste:

Antonio (75 min)
Lacazette (101 min)
Maupay (101 min)
Mane (104 min)
Aubameyang (114 min)
Firmino (117 min)
Bruno Fernandes (131 min)
De Bruyne (107 min)
Saka (120 min)
Watkins (128 min)
Gündogan (138 min)
Sterling (141 min)

Brighton er et noe offensivt lag, noe som bør passe Son bra, men de slipper ikke til så mye som man kanskje skulle tro. De siste fire rundene har laget et forventet baklengsmål (xGC) hvert 85. minutt. Det er 10. best i ligaen, og bedre enn for eksempel Chelsea (hvert 71. min) og Spurs (68. min). Son har heller ingen spesielt god historikk mot laget fra sørkysten, med to målpoeng på seks kamper.


Mohamed Salah (West Ham B)

Kostnad – 12,5m
Eierandel – 37,6%
Poengform – 3 – 2 – 3 – 1 – 2 (2,2 per kamp)

Nest best på denne xGC-statistikken er faktisk Liverpools motstander West Ham, med et forventet baklengsmål hvert 187. minutt, kun slått av City (202. min).

Det skal dog sies at «The Hammers» har møtt Everton, Burnley, West Brom og Crystal Palace i løpet av denne perioden, og hvis Liverpool er like på som de var mot Spurs nå og Man United i FA-cupen så kan dette bli stygt.

Det virker som om de rødkledde har klart å snu en vond trend, og selv om Salah ikke har fått et målpoeng på seks strake kamper så har det vært mye uflaks for egypteren. Mot Spurs fikk han et mål VAR-annullert etter en handssituasjon på midtbanen, mens Mané bommet på en enorm sjanse skapt av Salah i første omgang. Salah har også scoret syv mål på de åtte siste oppgjørene mot West Ham.

Av de to virker likevel Mané som det beste valget akkurat nå. Mané har som nevnt en xGI hvert 104. minutt, mens Salah er helt nede på hvert 171. minutt. Over hele sesongen er det motsatt, med Salah hvert 117. minutt og Mané hvert 136. minutt. Så må man spørre seg om trenden i det siste vil vedvare, eller om det snart snur, men etter tre målpoeng mot Spurs er senegaleseren ganske glodhet om dagen.

En ganske stor ulempe for Liverpools del er at West Ham har to dager lengre hvile enn dem, siden sistnevnte spilte tirsdag, og denne kampen spilles allerede søndag, under tre døgn etter at Liverpool kjempet Spurs i senk.


Rundens kaptein

Denne er tøff. West Hams gode form og Liverpools korte hviletid gjør både Mané og Salah lite attraktive til helgen. Son søndag kveld kan være en fin kandidat, men uten Kane skapte laget svært lite mot Liverpool.

Da gjenstår Man City, mot det som til tross for et par seire i det siste er årets bunnlag. Man City spilte tirsdag nå, har kamp lørdag ettermiddag denne helgen, før det venter kamp onsdag og søndag i neste uke. Det høres tett ut, men det er faktisk fire dager mellom hver kamp, noe som taler for at det ikke blir fryktelig mye rotasjon (relativt sett, med tanke på Pep).

Gündogan har syv mål på åtte kamper, og bør være sikret masse spilletid her etter at han ble tatt av etter 51 minutter nå. For de som har Sterling så er kanskje dette det aller beste alternativet, med tanke på at han var mer sentralt i banen nå enn før De Bruyne-skaden.

Sterling hadde en xGI hvert 88. minutt, mens Gündogan hadde vært 124. minutt. Sistnevntes sikre spilletid, gode avslutningsfot og at han sannsynligvis er på straffer gjør likevel at vi mimrer litt tilbake til Leicester-Mahrez-tiden, og setter kapteinsbindet på en midtbanespiller som koster under 6,0.

Rundens kaptein: Ilkay Gündogan (5.7m)