Hvem bør du velge som kaptein i Gameweek 22?

Anders Fosse

Både Fernandes og Salah har greie hjemmekamper denne midtuken, mens City møter Burnley. Hvem blir rundens kaptein?

Salah og Bamford sto plutselig opp fra de døde i helgen, og betalte tilbake alle de som har beholdt troen på dem i perioden de ikke leverte.

Over halvparten av alle managerne i topp 10.000 valgte å stole på enten Sterling eller Gündogan med kapteinsbindet i forrige runde. Lynvingen kom aldri innpå, mens undertegnede var mest bekymret for én ting i lagoppstillingen før kampen, nemlig at Gabriel Jesus startet. Dette gjorde nemlig at jeg fryktet at Man City ville gå bort fra sin nye 4-2-4-formasjon, der de ikke har spilt med en ren spiss, til å gå tilbake til sin mer vante 4-3-3.

Kampen gjenspeilet også dette. Gündogan var fremdeles offensiv som indreløper, men ikke i nærheten av like målfarlig som vi har sett ham de siste rundene, der han ofte har operert som falsk nier.

Så lenge Man City spiller med Agüero eller Jesus fra start er dermed ikke tyskeren et kapteinsalternativ lengre, selv om han fremdeles kan være en fin billigløsning, i hvert fall så lenge De Bruyne er ute.

Over til den kommende rundens kapteinsemner:

 

Mohamed Salah (Brighton H)

Kostnad – 12,6m
Eierandel – 41,5%
Poengform – 2 – 3 – 1 – 2 – 15 (4,6 per kamp)

Endelig løsnet det for egypteren, som scoret to mål etter å ha gått poengløs av banen i en lang rekke Premier League-kamper, kun avbrutt av målene mot Man United i FA-cupen.

De underliggende tallene mot West Ham var en liten bedring sammenlignet med tidligere. Fra runde 16 til 20 hadde egypteren en xGI (forventet målinvolvering) hvert 145. minutt. Mot «The Hammers», som vi nevnte hadde solide defensive tall i forrige artikkel, ble det en xGI hvert 103. minutt.

Det som kanskje vippet det hele litt i Salahs favør, og som var vanskelig å spå før kampen, var at både Mane og Firmino var borte fra startelleveren. Selv om dette på papiret svekket Liverpool-angrepet noe, så gjorde det Salah til en nøkkelspiller hver gang de rødkledde stormet i angrep.

Kampen har nok gitt både Liverpool og ikke minst Salah et lite momentum, og vi tror at sjansen for at Salah blir hvilt mot Brighton er liten, basert på at han fikk hvile så sent som mot Burnley i runde 19.

Kommende motstander Brighton klarte seg godt mot et Kane-løst Spurs-lag, som bare klarte å skrape sammen 0,38 forventede mål mot Dunk og lagkompisene. Om sistnevnte er like gode defensivt mot Liverpool gjenstår å se, men som nevnt brydde de rødkledde seg lite om West Hams gode defensive tall i forrige runde.

Brighton har for øvrig et forventet baklengsmål hvert 96. minutt de siste seks rundene, åttende best i ligaen.


 

Bruno Fernandes (Southampton H)

Kostnad – 11,4m
Eierandel – 56,1%
Poengform – 2 – 3 – 5 – 2 – 3 (3,0 per kamp)

Fernandes sin uttelling minner litt om Salah sin før det plutselig eksploderte mot West Ham. De underliggende tallene er heller ikke helt ulike, hvis man sammenligner de to. Over de siste seks rundene har Fernandes en xGI hvert 139. minutt han er på banen. Salah er marginalt bedre med hvert 135. minutt.

De som i det siste har levert bedre enn poengkongene er:

Antonio (96. min)
De Bruyne (107. min)
Cavani (115. min)
Firmino (119. min)
Maupay (121. min)
Aubameyang (121. min)
Saka (122. min)
Mane (122. min)
Lacazette (126. min)

Av Salah og Fernandes har sistnevnte færre minutter både mellom hvert skudd og mellom hver skapte sjanse, mens Salah har flere skudd i boks (13 vs 8).

Begge to har underprestert litt den siste tiden, med tanke på underliggende tall. Salah har hatt 3,6 forventede målpoeng de siste seks rundene, men står bare igjen med de to målene har fikk mot West Ham nå. Bruno Fernandes har litt flere minutter på banen, og skulle ifølge Opta hatt 4,5 målpoeng, men sitter igjen med ett mål og to målgivende pasninger.

Fernandes møter nå Southampton, som endte opp med 0 poeng mot Aston Villa i helgen etter at Martinez var i det umulige hjørnet.

62 minutter har det gått mellom hver gang «The Saints» har vært forventet å slippe inn et mål den siste tiden. Det er 5. verst i ligaen, kun «slått» av Leeds (61 min), Aston Villa (55 min), Fulham (54 min) og West Brom (48 min).


 

Differensial: Raheem Sterling (Burnley B)

Kostnad – 11,6m
Eierandel – 12,2%
Poengform – (-1) – 8 – 3 – 11 – x (5,25 per kamp)

Sterling ble hvilt i forrige kamp, og bør dermed være klar for å starte mot Burnley. Med et forventet baklengsmål hvert 141. minutt er han ikke langt bak duoen som er diskutert over.

Enten City spiller 4-3-3 eller 4-2-4 så forventer vi at Sterling er mer involvert mot Burnley enn hva han har vært tidligere denne sesongen. Da De Bruyne manglet mot West Brom inntok Sterling en langt mer sentral posisjon foran målet, og historien har vist at han også kan levere enorme poengsummer hvis han spiller ving i Man Citys tradisjonelle 4-3-3 med en ordentlig spiss.

Burnley er best kjent for å mure igjen, men de siste seks rundene har laget sluppet til et forventet baklengsmål hvert 66. minutt, noe som er åttende verst i ligaen.

På xG-fronten offensivt er de ikke overraskende tredje verst, med et forventet mål så sjeldent som hvert 137. minutt, så kanskje dette er runden for å sette kapteinsbindet på en annen spiller som ble hvilt sist, nemlig Cancelo? Man City har nå 10 rene bur på 12 kamper, men baklengsmålet mot West Brom i runde 13 viser at de kan slippe inn mot hvem som helst.

Likevel: De syv siste gangene Man City har møtt Burnley har de bare sluppet inn ett mål, og fire av disse kampene har endt 5-0, så en ny tosifret poengsum fra en uthvilt Cancelo er langt fra umulig.

Hans minutter-per-xGI-statistikk for de siste seks rundene er helt ok, med en forventet målinvolvering hvert 364. minutt.


Rundens kaptein

Det er nesten så vi skriver oss selv inn i et Cancelo-hjørne her, men basert på de gode tallene til Salah mot West Ham, at han endelig har fått uttelling i ligaen og det faktum at Salah tross alt er spilleren med flest Fantasy-poeng de siste sesongene, gjør at vi lander på egypteren etter et litt utradisjonelt valg sist. Alle de fire som er diskutert her er likevel gode valg for den kommende runden.

Rundens kaptein: Mohamed Salah (12.6m)