Kapteinsanalyse til Gameweek 23 i Fantasy Premier League

Anders Fosse

Fantasy-favorittene Man City og Liverpool møtes denne helgen, noe som sjeldent blir målrikt. Hvor finner man kapteinen sin da?

Om du valgte å stole på Mohamed Salah med kapteinsbindet forrige runde så var du ikke alene. Hele 8084 av managerne i topp 10.000 gikk for å doble poengene egypteren skulle sanke, og endte opp med to, ett for oppmøte og ett for mer enn 60 spilte minutter. Etter Salah var det Sterling, Fernandes, Cancelo, Gündogan, Calvert-Lewin og Maddison som var de mest populære valgene, og alle disse fikk langt bedre uttelling.

Noen ganger jobber odds og sannsynlighet imot oss, men det er bare å akseptere at man av og til har uflaks, trekke pusten og se frem mot neste runde.

Michail Antonio (ful)

Kostnad – 6,6m
Eierandel – 20,5%
Poengform – 9 – 9 – 5 – 2 – 8 (6,6 per kamp)

West Ham har lenge vært en av Premier League-klubbene med best økonomi og fasiliteter, men har slitt med å gjøre det hele om til suksess på banen. Nå er de oppe og lukter på en Champions League-plass, kun to poeng bak Liverpool.

Det er heller ikke ufortjent, hvis vi ser på de underliggende tallene. De siste seks rundene har de ikke bare vært nest best defensivt etter Man City med et forventet baklengsmål hvert 120. minutt, men de har også vært tredje best offensivt med en xG (forventede mål fra Opta) hvert 54. minutt. Kun Man City (hvert 46. min) og Man United (49. min) har prestert bedre.

Antonio har vært direkte involvert i 4,7 av de 10,6 forventede målene, og sånn sett er de fem målpoengene han faktisk har samlet i løpet av denne perioden helt greit betalt, selv om han omtrent kunne hatt fem scoringer mot Crystal Palace alene.

Han har også fyrt av 14 skudd i boks, kun slått av Martial (16) og Watkins (18), og kommet til fem store sjanser, kun slått av Martial, Son og Lacazette (alle 6).

Det er likevel først og fremst motstander Fulham som gjør dette interessant. Laget har fått et rykte på seg for å ha strammet litt igjen de siste 8-10 rundene, men de har et xGC (forventet baklengsmål) hvert 56. minutt de siste seks rundene – noe som er fjerde verst, bak Leeds (53. min), West Brom (48. min) og Southampton (43. min).

Southampton er forresten en nykommer i dette selskapet, og et lite statistisk avvik. Laget hadde en xGC hvert 62. min før de fikk Jenkawitz utvist mot Man United, der de endte opp med hele 4,7 forventede baklengsmål. Martial endte også opp med tre store sjanser, altså halvparten av de som ble nevnt noen avsnitt over her.


Bruno Fernandes (EVE)

Kostnad – 11,4m
Eierandel – 57,2%
Poengform – 3 – 5 – 2 – 3 – 17 (6,0 per kamp)

Vi lot oss fascinere av den magre poengfangsten til Fernandes i forrige kapteinsartikkel. «Fernandes sin uttelling minner litt om Salah sin før det plutselig eksploderte mot West Ham», skrev vi, og landet på Salah som kaptein, før vi fikk fasiten om at det faktisk var Fernandes sin tur til å eksplodere.

Det skal sies at han neppe hadde landet en 17-poenger om det ikke var for at Bednarek lagde straffe noen minutter før fulltid og Mike Dean reduserte Southampton til ni mann – to av tre målpoeng kom etter dette.

Man kan likevel argumentere for at portugiseren kunne hatt flere poeng når United først scorer ni mål. Han var spilleren på banen med høyest xGI (1,6), foran Martial (1,4) og Wan-Bissaka (0,9).

Ikke noe nytt dette. I løpet av de siste seks rundene har han en xGI hvert 119. minutt. Kun De Bruyne (107. min), Mané (104. min) og Antonio (98. min) har bedre tall.

Enkelte snakker om at Fernandes er langt bedre uten Pogba på banen, men med unntak av forrige kamp så har franskmannen spilt 90 minutter helt siden GW16, altså i en periode der Fernandes likevel har gode underliggende tall.

Han har riktignok hatt få målpoeng fra GW16-GW21 (en scoring og to målgivende), men med en xGI på 4,5 (klart best av alle i Premier League) i samme periode så er det i større grad snakk om uflaks og svake avslutninger enn at Pogba stjeler showet.


 

Son Heung-min (WBA)

Kostnad – 9,7m

Eierandel – 56,5%

Poengform – 2 – 5 – 2 – 2 – 2 ( per kamp)

«Man bør hente Son, for han er det eneste kapteinsalternativet i GW23».

Akkurat denne setningen er noe de fleste FPL-interesserte nordmenn enten har hørt, sagt eller tenkt de siste par ukene. Nå står vi foran helgen der Son skulle få lov til å herje for oss alle sammen, men han og Spurs har virket å skru av helt uten Kane.

I skrivende stund rundes Spurs mot Chelsea av, og Son går nok en gang av banen uten målpoeng. Fra GW16-21 hadde koreaneren en xGI hvert 173. minutt, og nå ser det enda verre ut. Mot Chelsea var han ofte langt ute på kanten, slik vi ikke ønsker å se ham, og han kom ikke nærmere mål enn skuddet på overtid, som for øvrig bare fikk 0,04 i xG.

Han har som regel levert greit uten Kane, men samarbeidet denne sesongen har vært eksepsjonelt bra, og da er det også naturlig at uttellingen svekkes tilsvarende når Kane er skadet. Uten Kane i de to forrige kampene har Son en forventet målinvolvering hvert 581. minutt.

Det skal sies at denne rundens motstander, West Brom, har ligaens svakeste forsvar om dagen (bortsett fra Southamptons avvik), og selv om Spurs har gått målløse av banen i to kamper på rad, så er det nærliggende å tro at de putter her. Da pleier Son å være involvert.


Rundens kaptein

Selv om oddsmarkedet mest sannsynlig vil peke på at Son er det beste valget denne runden, så føles det helt feil å stole på et lag som er så totalt ute av form som det Spurs er.

I motsatt ende av formtabellen finner vi West Ham, og kanskje den utløsende faktoren for at laget fra London nå gjør det bedre enn på svært lenge, nemlig Antonio.

Han har siden gjenopptakelsen av Premier League i sommer vist i kamp etter kamp hvor god han er som spiss, og det er egentlig bare et par skader som hindrer ham fra å ha en lang sammenhengede poengfangst. Nå er han skadefri, og han møter ett av ligaens verste forsvar. Da er det lov å gå bort fra Son-planen, og krysse fingrene for at Antonio og West Ham fortsetter å levere.

Rundens kaptein: Michail Antonio (6.7m)