Velg denne kapteinen til Gameweek 28

Anders Fosse

Frist førstkommende fredag gjør at vi allerede før Manchester City møter Southampton er nødt til å se nærmere på hvem som er de beste kapteinsemnene for kommende runde.

Bruno Fernandes (WHU)

Kostnad – 11,5m
Eierandel – 57,0%
Poengform – 9 – 12 – 3 – 3 – 10 (7,4 per kamp)

Dias, Zinchenko, Stones, Rodri og Daniel James. Det er bare fem av 15 spillere som var nærmere et målpoeng i Manchester-derbyet enn Bruno Fernandes, hvis man kun ser på xGI («Expected Goal Involvements» fra Opta) og trekker fra straffesparket som Fernandes satte i mål via hansken til Ederson.

Selv om portugiseren stort sett så veldig anonym ut i denne kampen, og det var ganske tilfeldig at han stakk av med 10 poeng, så er det på ingen måte like tilfeldig at han topper Fantasy-poengtabellen over hele sesongen, med 19,7 forventede målinvolveringer. Det er nemlig best av alle, foran Salah (18,3) og Kane (16,4).

De siste seks rundene har han ikke vært like dominerende, men også her er han i toppsjiktet, med sine 4,6 forventede målinvolveringer, kun bak Diagne (5,0), Kane (4,9), Sterling (4,7), Gündogan (4,7) og Raphinha (4,6).

Nå møter Manchester United West Ham, som på ingen måte er en lett motstander. Laget har levert gjennom hele sesongen, og også de siste seks rundene er laget blant de beste defensivt, med et forventet baklengsmål hvert 98. minutt. Kun Chelsea (hvert 193. min), Brighton (117. min), Man City (108. min), Fulham (106. min) og nettopp Manchester United (100. min) slipper til sjanser sjeldnere.


 

Jamie Vardy (SHU)

Kostnad – 10,2m
Eierandel – 19,7%
Poengform – 6 – 5 – 2 – 2 – 2 (3,4 per kamp)

Langt lettere motstand har Jamie Vardy. Sheffield United har et forventet baklengsmål hvert 51. minutt den siste tiden. Det er verst av samtlige Premier League-lag.

Vardy er på sin side rett bak den overnevnte supertrioen når det gjelder xGI over hele sesongen, med 15,4 forventede målinvolveringer.

Det må samtidig nevnes at straffene hans utgjør en tredjedel av dette, og at han ikke er like målfarlig ellers, med «bare» 9,0 i xG om man stryker straffesparkene. Det er 9. best i ligaen, og bak for eksempel både Firmino (9,6) og Werner (9,3).

Laget sliter også stort uten Maddison og Barnes. Dette så man mot Brighton sist, og er også noe som gjenspeiles gjennom at Vardy kun har en forventet målinvolvering hvert 277. minutt de siste seks rundene. Sannsynligvis vil han få litt flere sjanser mot Sheffield United, men Leicester er ikke i form.


Mohamed Salah (wol)

Kostnad – 12,5m
Eierandel – 36,1%
Poengform – 7 – 2 – 3 – 2 – 2 (3,2 per kamp)

Det er mange av storkanonene i Fantasy de siste årene som sliter om dagen. Liverpool står med seks tap på de siste syv kampene sine, og Salah står uten målpoeng de siste fire.

Det skal nevnes at Liverpools problemer først og fremst er bakover i banen, der de er tredje verst når det gjelder minutter mellom hvert forventede baklengsmål de siste seks rundene, men usikkerheten virker å forplante seg også fremover i banen. 72. minutter mellom hvert forventede mål den siste tiden er bare niende best i ligaen.

Salahs tall er i det minste ganske gjenkjennelig, med en xGI hvert 149. minutt de siste seks rundene, noe som plasserer ham i toppen sammen med blant andre Kane (108. min), Gündogan (112. min) og Bruno Fernandes (137. min). Faren med ham nå er at han kan bli rotert, med Jota tilbake. Salah har startet alle kamper helt siden Burnley 21. januar, og trenger nok en liten hvil etter hvert, hvis han ikke mot formodning får den i Champions League torsdag.


Kevin De Bruyne (ful)

Kostnad – 11,8m
Eierandel – 16,8%
Poengform – 1 – 3 – 8 – 2 – 2 (3,2 per kamp)

De Bruyne er tilbake! Det vil si, han begynner i alle fall å ligne på seg selv igjen på banen. Før United-kampen hadde han en xGI bare hvert 294. minutt etter å ha returnert fra skade, og selv om det ikke ble noen målpoeng i Manchester-derbyet, så nærmet belgieren virkelig seg noe, med flere skudd og farlige pasninger. Dette gjenspeiles også i en xGI hvert 134. minutt, og i skrivende stund, før Southampton-kampen onsdag, så virker han å være Fantasy-aktuell igjen.

Eier man Gündogan, og vurderer å sette kapteinsbindet på ham, så skal det nevnes at trenden hans foreløpig fortsetter: Etter at De Bruyne kom tilbake, og City gikk over til å spille med en midtspiss igjen, så har Gündogan gått fra å være ett av de heteste kapteinsobjektene på spillet til å bli en gjennomsnittlig midtbanespiller, med en forventet målinvolvering kun hvert 478. minutt(!).

Selv om han mot Manchester United lå tidvis høyt i banen, spesielt mot slutten da Manchester City presset som verst, så ble det aldri noen farlige sjanser ut av det. Dette kan så klart snu, spesielt om City dropper 4-3-3 og går tilbake til sin nye 4-2-4-formasjon, men enn så lenge ødelegger nok Jesus og Agüero litt for tyskeren.

Fulham er på ingen måte den walkover-motstanderen som de var tidligere i sesongen. De siste seks kampene har laget som tidligere nevnt klart å holde motstanderne unna såpass godt at de har et forventet baklengsmål bare hvert 106. minutt. Det er altså fjerde best i ligaen.


Kaptein for Gameweek 28

På dette tidspunktet, når vi nærmer oss slutten på et enormt tett kampprogram for flere lag, er det viktig å velge en trygg kaptein. Man Citys kamp mot Southampton og Champions League-oppgjøret til Liverpool vil fortelle oss en del om lagoppstillingene man kan forvente til helgen, men ikke alt.

Har man Bruno Fernandes virker dette som et åpenbart og trygt valg inn i runden, selv om det må nevnes at Manchester United så svake ut før City-kampen. Jeg ville nok også kapteinet Vardy over City- og Liverpool-spillerne, og selv om han ikke er nevnt her så er ikke Kane langt unna denne kapteinsdiskusjonen heller.

Rundens kaptein: Bruno Fernandes (11.5m)