Trygt og godt kapteinsvalg for Gameweek 29

Anders Fosse

Kun 40 prosent av Premier League-spillerne har kamp i den kommende runden, noe som gjør at vi blir tvunget til å ta en kikk på et par nye navn i denne kapteinspalten.

Harry Kane (avl)

Kostnad – 11,4m
Eierandel – 41,5%
Poengform – 2 – 6 – 2 – 19 – 2 (6,2 per kamp)

Likevel starter vi med et gammelt og kjent navn, nemlig Harry Kane. Engelskmannen var det mest populære kapteinsalternativet blant topp 10.000 i runden som var, med 2708 håpefulle.

Det ble en frustrerende avslutning på Nord-London-derbyet for alle disse, etter både stolpetreff, påfølgende retur reddet på streken (der Harry ville fått registrert målgivende på Fantasy) og et annullert offsidemål i sluttminuttene av kampen. Før dette var derimot Spurs og Kane satt fullstendig på sidelinjen av et friskt Arsenal-lag, og de fremstod nokså ugjenkjennelig med tanke på formen som ble vist i kampene før dette.

Kane har 5,07 i xGI (Expected Goal Involvements fra Opta) de siste seks rundene. Det er best av samtlige i Premier League, og betyr at eierne hans har kunnet forvente en målinvolvering hvert 122. minutt den siste tiden.

Det skal sies at Bale har omtrent like gode tall, med en xGI hvert 124. minutt i samme periode, men selv om waliseren ofte er å finne i boksen sammen med Kane, så har han en tendens til å være en litt enten-eller-spiller, noe som også gjenspeiles i de siste fem kampene (4 – 19 – 2 – 14 – 1).

Kort oppsummert så virker Kane som et trygt og godt valg, mens Bale er litt mer risikabelt, men også med et bittelitt høyere tak, også fordi midtbanespillere får et ekstra poeng for mål og rent bur.

Apropos rene bur: Motstander Aston Villa og keeper Martínez er det mange som har hatt mye glede av denne sesongen. Dette er i stor grad keeperen sin fortjeneste, for på xGC-tabellen (forventede baklengsmål) ligger Villa bare på en niendeplass, langt bak lag som for eksempel Brighton, Arsenal og West Ham. Motstanderne har med andre ord hatt greit med sjanser, men ofte blitt forhindret av en god keeper.

Nullen ryker nok i denne kampen, men det spørs om ikke Martínez kan gjøre livet litt surt for Kane-, Bale- og Son-eiere til helgen.


Pierre-Emerick Aubameyang (whu)

Kostnad – 11,4m
Eierandel – 9,8%
Poengform – 20 – 2 – 1 – 8 – 0 (7,75 per kamp)

En som ikke deltok i Nord-London-derbyet var Aubameyang, som ifølge The Athletic dukket opp sent til den viktige kampen, og ble plassert på benken som følge av dette. Samtidig tyder Artetas uttalelser etter kampen («Vi håndterte situasjonen i dag, og nå går vi videre») på at Aubameyang vil være tilbake til den kommende runden – dette får vi forhåpentligvis enda tydeligere signaler på i mediene før helgen.

For hvis gaboneren er klar er det bare å få ham på, ferdig uthvilt som han er. Han har nemlig en xGI-frekvens som er enda råere enn Kane og Bale sin om dagen, med en forventet målinvolvering hvert 99. minutt (selv om det skal nevnes at et straffespark drar dette snittet litt opp – i realiteten er de tre cirka like målfarlige om dagen).

Motstander West Ham har uansett vært blant de bedre Premier League-lagene defensivt denne sesongen, og viste seg relativt solide også mot Manchester United i forrige runde, selv om de klarte å rote inn et selvmål.

Også i det siste har de vært bedre defensivt enn Spurs-motstander Aston Villa – som det er naturlig å måle dem opp mot før den kommende runden. West Ham har bare tillatt et xGC hvert 86. minutt de siste seks rundene, mens Villa har hatt et forventet baklengsmål hvert 73. minutt i samme periode.


Raphinha (ful)

Kostnad – 5,6m
Eierandel – 12,9%
Poengform – 4 – 8 – 2 – 2 – 3 (3,8 per kamp)

Har man sett en Leeds-kamp i det siste så virker det ganske så uforståelig at Raphinha kun står igjen med ett mål og to målgivende på de siste seks rundene.

På de samme kampene har brasilianeren samlet opp 4,13 forventede målinvolveringer, fjerde best bak Kane, Gündogan og Diagne.

Hans råeste og rareste kamp var nok mot Wolverhampton i dobbelrunde 25. Leeds gikk målløse av banen, og Wolves vant kampen, men Raphinha stakk likevel av med to bonuspoeng. Hvorfor? Han skapte tre store sjanser, og ble dermed belønnet av bonussystemet selv om lagkameratene hans ikke klarte å omsette de store sjansene i mål.

Fulham ser på papiret ut som en fin-fin motstander, men faste lesere av disse kapteinsartiklene har plukket opp at de hvit- og svartkledde ikke er den kasteballen de tidvis var tidligere i sesongen. Kun hvert 95. minutt har de hatt et forventet baklengsmål de siste seks rundene – kun Manchester City, Manchester United, Arsenal, Brighton og Chelsea har bedre tall.

Fulham er også midt-på-treet offensivt sett de siste rundene, til tross for å ha møtt både Man City, Liverpool og Spurs. Med andre ord er Dallas, selv om han spilte midtbane og holdt buret rent mot Chelsea denne runden, et litt vel risikabelt kapteinsvalg til helgen.


Rundens kaptein

Selv om Spurs til tider ble rundspilt av Arsenal sist, så vil kampbildet mot Aston Villa være et helt annet ett for deres del, og vi mener det klart tryggeste kapteinsvalget denne runden vil være en offensiv Spurs-spiller. Som nevnt: Bale er det smårisikable valget som tidvis er like involvert i boksen som Kane, mens sistnevnte er den spilleren som nesten alltid får 90 minutter, som er på straffer og som bare var marginer unna å hente hjem flere Fantasy-poeng i forrige runde, mens Bale tuslet av banen mens laget hans fremdeles ikke hadde skapt noe som helst omtrent. Valget vårt faller derfor på Kane.

Rundens kaptein: Harry Kane (11.2m)