Den beste kapteinen til Gameweek 30

Anders Fosse

Vi er tilbake, og vi har tenkt oss gjennom taket. Landslagspausen er straks over, og vi kan se frem mot ni deilige, uavbrutte runder med Premier League-fotball før vi tar sommerferie. Denne runden er det flere spennende alternativer.

Harry Kane (new)

Kostnad – 11,6m
Eierandel – 45,7%
Poengform – 6 – 2 – 19 – 2 – 7 (7,2 per kamp)

En uventet startplass for Carlos Vinicius i forrige runde spiste en del av Kane sitt potensiale mot Aston Villa, men engelskmannen klarte likevel å rote til seg en straffe som han ekspederte trygt i mål.

I landslagspausen fikk han hvile mot San Marino, før han var direkte involvert i begge målene mot Albania. Denne artikkelen skrives før Polen-kampen onsdag kveld, så hva som skjer der vites foreløpig ikke.

Hvordan skadesituasjonen rundt Son har utviklet seg, og hvor høyt i kurs Bale står etter diverse uttalelser den siste tiden gjenstår også å se, men det er liten tvil om at Kanes partnerskap med Son denne sesongen har vært fantastisk. Hvis man på pressekonferansene før denne runden får et signal på at sørkoreaneren er klar, vil det løfte Kanes kapteinspotensial betraktelig.

Motstander Newcastle har ikke levert den siste tiden, og er de siste seks rundene tredje verst når det gjelder minutter mellom hvert forventede baklengsmål tillatt (xGC fra Opta). Kun Crystal Palace (xGC hvert 59. min) og Sheffield United (hvert 41. min) slipper til farligheter oftere enn Newcastle (hvert 64. min).

Samtidig er ikke Spurs helt i toppen på xG-statistikken i øyeblikket, med et forventet mål hvert 67. min, som bare er 7. best i ligaen.


Bruno Fernandes (BHA)

Kostnad – 11,5m
Eierandel – 56,6%
Poengform – 12 – 3 – 3 – 10 – 3 (6,2 per kamp)

Spurs sine tall er likevel bedre enn Man United sine, som kun har skapt en xG hvert 83. minutt de siste seks rundene, bare 11. best i ligaen. Dette er svake tall, spesielt med tanke på at de har møtt blant andre West Brom, Newcastle og Crystal Palace på de seks rundene.

Både laget og Bruno Fernandes har likevel klart å sanke greit med poeng, til tross for at portugiseren (selv medregnet straffer) bare har kunnet regne med et målpoeng (xGI) hvert 168. min i den samme perioden.

Dette er langt svakere enn teten, som består av Iheanacho (hvert 87. min), Lacazette (93. min), Antonio (98. min), Welbeck (108. min), Kane (116. min) og Aubameyang (117. min).

Brighton høres kanskje ut som en enkel motstander på papiret, men det er faktisk bare Chelsea som slipper til forventede baklengsmål sjeldnere om dagen. Hele 210. minutter har det gått mellom hvert forventede baklengsmål for Dunk og kompani de siste seks rundene, og de har bare sluppet til fire store målsjanser i samme periode. Man City, Arsenal og Liverpool har til sammenligning sluppet til henholdsvis 10, 11 og 14.

Det bør samtidig nevnes at den verst motstanden Brighton har møtt på disse rundene er Aston Villa og Leicester. Nullen ryker nok på Old Trafford, men det blir neppe noe målkalas for Solskjær her.


Raphinha (SHU)

Kostnad – 5,7m
Eierandel – 16,3%
Poengform – 8 – 2 – 2 – 3 – 8 (4,6 per kamp)

Raphinha har vært lenket til Liverpool i det siste, og det er ikke spesielt rart. Som vi skrev i forrige artikkel var det ganske uforståelig at Raphinha hadde fått så dårlig betalt i det siste, og mot Fulham ble det endelig nok en velfortjent scoring.

En xGI hvert 149. minutt gjør at han har bedre underliggende tall enn for eksempel Bruno Fernandes, og ikke minst: Han har langt bedre motstander. Sheffield United lekker stadig defensivt, og har som nevnt lenger opp i artikkelen ligaens desidert svakeste forsvar om dagen.

Raphinha er også god og uthvilt etter landslagspausen, og blir en liten differensial denne runden. Han kan fint overgå kapteinsfavoritten Kane, på samme måte som Trossard gjorde det forrige runde


Differensial: Mason Mount (WBA)

Kostnad – 7,0m
Eierandel – 14,8%
Poengform – 10 – 3 – 11 – 1 – 3 (5,6 per kamp)

En med enda større differensialpotensial er Mason Mount. Mens Raphinha er eid av hele 7630 managere blant topp 10.000 er det bare 380 i samme selskap som har engelskmannen på sitt lag – med andre ord en god anledning til å hente poeng på teten.

Det er likevel liten tvil om at dette er en sjanse å ta, da Mount bare har en xGI hvert 196. minutt, og ble benket så sent som i runde 27. Han har likevel fått en sentral rolle i Tuchels lag, og før benkingen scoret han i annenhver ligakamp.

Slik Chelsea ser ut om dagen er Mount også omtrent garantert et poeng for rent bur, og med et par målpoeng på toppen av det mot et av ligaens svakeste lag kan FPL-eierne bli godt belønnet her.

Det må dog nevnes at West Brom har skjerpet seg den siste tiden. Selv om de ikke akkurat topper xG-tabellen (forventet mål hvert 79. min), så ser de desto bedre defensivt ut (xGC hvert 86. min – 8. best i ligaen).


Rundens kaptein

Harry Kane har i 2021 sett ut som Bruno Fernandes, i den forstand at han sanker FPL-poeng selv i kamper der han stort sett er usynlig. Mot Crystal Palace i runde 27 ble det 19 poeng, og vi tror at han fort kan få en lignende uttelling nå.

Raphinha når nesten opp her, men Leeds har begynt å se litt slitne ut, slik de fleste Bielsa-lag har hatt en tendens til mot slutten av sesongen. De har bare en xG hvert 84. minutt de siste seks rundene, noe som er verre enn Spurs (hvert 67. min). En landslagspause kan ha gjort dem godt, men Raphinha-kaptein er først og fremst noe som bør vurderes dersom du vil ta en sjanse.

Rundens kaptein: Harry Kane (11,6m)