Velg denne kapteinen til Gameweek 32

Anders Fosse

Ny dobbelrunde – hvem bør være kapteinen din? Og hvem er det verdt å ta minus fire for?

Harry Kane (eve, SOU)

Kostnad – 11,7m
Eierandel – 49,8%
Poengform: 19 – 2 – 7 – 13 – 2 (8,6 per kamp)

Få har bedre poengsnitt enn Harry Kane de siste fem rundene, og engelskmannen får sammen med resten av Spurs-laget nå en fin-fin dobbelrunde, mot Everton og Southampton.

Det er kun de hvitkledde fra Nord-London som har to kamper denne runden, og dermed er Kane en av de store kapteinsfavorittene før fredagens frist. Han har ikke bare en solid poengfangst i det siste, også de underliggende tallene til spissen er gode.

De siste seks rundene har Kane 7,2 xGI («Expected Goal Involvements» fra Opta). Det tilsvarer en forventet målinvolvering hvert 86. minutt, noe som er i særklasse best i Premier League. Lacazette (4,4 – hvert 106. min) og Iheanacho (4,4 – hvert 113. min) er nesten i nærheten, men begge er nok bare midlertidig i form – Kane har vist at han kan levere på dette nivået over lang, lang tid.

Kane har også 30 skudd de siste seks runden, som også er klart best av alle, foran Salah (22), Iheanacho (21), Richarlison og Mount (begge 18). Også med tanke på skudd innenfor boksen er Kane best (16, likt med Salah), og han har i tillegg kommet seg til flest store sjanser (8, en foran Iheanacho).

Dette er da til tross for at Kane til tider har spilt litt dypere og bredere i banen i noen av disse kampene, nemlig i de Carlos Vinicius har fått tillit. Nå er Son tilbake og i slag, noe som bør bety mange poeng til både ham og Kane.

7. mars slo de rekorden for flest kombinerte scoringer på en sesong i Premier League – altså nettkjenninger der de to har vært nest sist og sist på ballen – med 14 i tallet, og det er ingen grunn til at det ikke skal fortsette nå.


Son Heung-min (eve, SOU)

Kostnad – 9,4m
Eierandel – 44,7%
Poengform: 5 – 1 – x – 1 – 7 (3,5 per kamp)

Så er spørsmålet: Er Son, med sitt potensiale for ekstra poeng for scoring og rene bur, et bedre kapteinsalternativ denne runden? Han scoret jo tross alt forrige runde, mens Kane gikk av banen uten målpoeng?

La oss se på de underliggende tallene først. Son har ikke fått spille like mye som Kane den siste tiden, blant annet som følge av en skade, men heller ikke per minutt på banen er tallene spesielt imponerende.

Son har en xGI hvert 150. min, altså ganske mye sjeldnere enn Kane, men fremdeles ganske bra. Når det gjelder det ekstra poenget for scoringer så har ikke potensialet vært der helt. Av Sons xGI på 2,8 de siste seks rundene har bare 1,0 vært forventede mål. De resterende 1,8 har vært forventede målgivende pasninger, altså situasjoner der Son har lagt til rette for noen andre sin xG. Målgivende pasninger gir som kjent mye mindre poeng enn scoring, og dermed er kanskje ikke potensialet til sørkoreaneren like stort.

La oss kikke kjapt på et litt lengre perspektiv. Over hele sesongen har Kane 16,6 i xG, og scoret 19 mål.

Son har 8,0 i xG over hele sesongen, og scoret 14 mål. Ut ifra dette kan vi lese at selv om de har nesten like mange mål, så har Son vært langt mer effektiv på de sjansene han har fått. Om det er flaks eller god avslutningsteknikk finnes det nok ikke noe fasitsvar på, men Son har ikke hatt til vane for å overgå sin egen xG så voldsomt.

I fjor hadde han for eksempel 11 mål med en xG på 9,2. Den sesongen var det Kane som overpresterte, med 18 mål til tross for en xG på bare 12,5.

Det er uansett liten tvil om at de begge to er gode avsluttere, og at over en så kort periode som de to kommende kampene kan Son glimte til og levere best, men at Kane over tid er det beste og sikreste kapteinsvalget er det liten tvil om, ellers hadde de heller ikke hatt en prisdifferanse på 2,3m.


Er det verdt å bruke minuspoeng?

At Kane kommer til å ha rundt 200 prosent effektivt eierskap (eierskap + dem som har kapteinet – de som har benket) er det liten tvil om. Kanskje vil det til og med vil være over 200 prosent blant topp 10.000, fordi 27,8 prosent av dem ennå ikke har brukt Triple Captain-chipen sin.

Med andre ord: Det er veldig risikabelt å ikke sette kapteinsbindet på Kane, hvis han plukker i nærheten av så mye poeng som matten skulle tilsi.

Hva om du mot formodning verken har Kane eller Son – vil det da lønne seg å stole på Bruno Fernandes mot Burnley? Fantasy Football Scout sin statistiske modell spår 10,8 poeng for Kane denne runden, og 7,0 for Bruno Fernandes. Dette er selvsagt veldig hypotetisk, og det skjer ofte at modellen ikke treffer, men med en differanse på 3,8 så har du nesten spart inn de fire poengene kun på å hente Kane – i tillegg kommer de doble poengene.

Husk dog på at verken Spurs, Man City, Southampton eller Fulham har kamp i neste runde, så da må du enten ta høyde for at disse spillerne blir sittende på benken din, eller så må de ut igjen.


Kaptein for Gameweek 32

Denne runden er det liten tvil om at Kane er det beste alternativet på forhånd, det kan til og med lønne seg å ta minuspoeng for å få ham inn hvis du sitter uten.

Son er rundens nest beste alternativ, og differansen er ikke mindre enn at hvis du har ham, men mangler Kane, er det neppe lønnsomt å ta minuspoeng for å få inn engelskmannen.

Rundens kaptein: Harry Kane (11,7m)