Kapteinsanalyse for Gameweek 33

Anders Fosse

Med bare seks runder igjen begynner denne Fantasy-sesongen å gå mot slutten. Fire lag har ikke kamp i den kommende runden, og vi blir dermed tvunget til å se etter kapteinsalternativer i andre lag enn Man City og Spurs.

Mohamed Salah (NEW)

Kostnad – 12,5m
Eierandel – 32,1%
Poengform: 2 – 3 – 8 – 7 – 1  (4 per kamp)

Etter 18 (!) kamper på rad fra start i klubb- og landslagssammenheng fikk Salah seg endelig en velfortjent hvil mot Leeds. Vi i FantasyFans fryktet at det kunne skje allerede mot Aston Villa i forrige serierunde med tanke på Champions League, men bommet altså med bare én Gameweek.

Med Liverpool ute av alle andre konkurranser betyr det sannsynligvis at Salah starter resten av oppgjørene i årets Premier League-sesong, selv med den økte rotasjonsrisikoen en skadefri Jota bringer på bordet.

Kampprogrammet er helt nydelig, og Newcastle hjemme nå like så. De sorte og hvite har lenge vært en drømmemotstander, selv om de har gått seirende ut av to kamper på rad nå, mot Burnley og West Ham.

Til tross for seier ble det likevel totalt tre baklengsmål på de to kampene, og de siste seks rundene har Newcastle en xGC («Expected Goals Conceded») på 10,4, noe som tilsvarer hvert 55. minutt. Bare Southampton, Spurs, Burnley, Sheffield United og Crystal Palace slipper til forventede baklengsmål oftere.

Salah er (som alltid) blant de som leverer stabilt og best både når det gjelder målpoeng og underliggende tall den siste tiden. En forventet målinvolvering (xGI) hvert 131. min de siste seks rundene er helt i toppsjiktet med resten av storkanonene.

Liverpool skapte greit med sjanser mot Leeds, men slapp til minst like mye motsatt vei, og er sånn sett ikke i toppform. Vi tror likevel på at de scorer minst to mål her, og da er Salah mest sannsynlig involvert.


Bruno Fernandes (lee)

Kostnad – 11,6m
Eierandel – 57,2%
Poengform:  10 – 3 – 5 – 2 – 2  (4,4 per kamp)

En som på papiret ikke var involvert i Manchester Uniteds tre mål søndag var Bruno Fernandes, men at portugiseren ikke ble stående igjen med et tellende målpoeng er nesten som et ran å regne. På 1-0 hoppet han over ballen før Greenwood satte den i mål, mens på de to andre United-scoringene var han tredje sist på ballen. I tillegg til dette hadde han også to skudd som ble reddet på streken.

Med det blotte øyet ser han med andre ord ut til å være i minst like solid form som Salah, og de underliggende tallene sier det samme. Mens Salah har en xGI hvert 131. min de siste seks rundene så har Bruno Fernandes en forventet målinvolvering hvert 122. min.

Mot et aggressivt og kontringsvillig Leeds blir det dog andre boller enn mot et lavtliggende Burnley i runden som var. Bielsas menn har virkelig levert mot storlagene i de to foregående rundene, etter at de slo Man City 2-1 og nå holdt Liverpool til et uavgjortresultat.

Mens de tidligere i sesongen var et godt stykke ned på xGC-tabellen har de nå tettet igjen bak, og de siste seks rundene har de et forventet baklengsmål hvert 63. min. Det er midt på treet i Premier League, og bedre enn for eksempel to av årets mest overpresterende lag, West Ham (hvert 59. min) og Aston Villa (58. min), i samme periode.

Manchester United møter Roma i Europa League-semifinalen neste torsdag (med forbehold om eventuelle superliga-sanksjoner), men Fernandes starter her, slik han har gjort hele resten av Premier League-sesongen.


Kelechi Iheanacho (CRY)

Kostnad – 6,1m
Eierandel – 16,8%
Poengform:  9 – 9 – 17 – 2 – 13  (10 per kamp)

Absolutt ingen i Premier League er i bedre form enn Iheanacho nå. Han har spinnville syv mål på sine siste fem kamper, før laget møter West Brom et par dager etter at denne artikkelen blir skrevet. Kun mot Manchester City og Arsenal han han gått målløs av banen i denne perioden.

Han ser også ut som en helt annen spiller enn hva vi har vært vitne til tidligere, og har på mange måter overtatt Vardy sin plass i laget, bare med enda råere stats. De siste seks rundene har Kane en xGI hvert 82. minutt, som er ganske vilt, og selvsagt best i hele ligaen. Iheanacho følger rett bak, hvert 91. minutt – altså langt bedre enn både Salah og Fernandes.

Han er også helt i toppen av andre statistikker, som store sjanser, sjanser skapt og skudd.

Og som ikke det var nok: Rundens motstander er i tillegg verst på de defensive parametrene. Hvert 41. minutt har Crystal Palace sluppet til et forventet baklengsmål de siste seks rundene, og har med det til og med passert Sheffield United (hvert 42. minutt).

Med et par blankrunder har Roy Hodgsons menn spilt fire kamper i denne perioden, mot Spurs, West Brom, Everton og Chelsea. Ikke verdens enkleste motstandere, men de færreste lag har sluppet inn fire mål mot både Chelsea og Spurs denne sesongen.

Leicester har imponert i år, og de plasserer seg faktisk mellom Chelsea (49,0) og Spurs (43,7) når det gjelder xG over hele sesongen (44,7). Sånn sett er det ingen grunn til at ikke også de skal kunne putte fire mål mot et formsvakt Crystal Palace.


Rundens kaptein

Det kan føles kjedelig ut å sette kapteinsbindet på en spiss til 6,1. Taket oppleves høyere med en dyr midtbanespiller, med ekstra poeng for scoring og rene bur, men er det virkelig det?

Siden runde 15 har Fernandes bare hatt fire kamper med tosifret antall poeng. Salah har hatt én!

De siste fem kampene har Iheanacho hatt et snitt på ti poeng, og det er nesten ikke overprestering sammenlignet med xG-en hans engang. Nå møter han et Crystal Palace-lag som ikke har vært tett på rundt to år, og vi føler oss nesten helt trygge på at Iheanacho står igjen med målpoeng her, med mindre han ikke er fullstendig iskald eller blir skadet mot West Bromwich nå på torsdag.

Iheanacho blir derfor rundens kaptein, selv om vi også lar oss friste av en uthvilt Salah som nylig har vist en oppsving i formen sin.

Rundens kaptein: Kelechi Iheanacho (6.1m)