Kapteinsvalg for Gameweek 35

Anders Fosse

En deilig dobbelrunde med altfor mange kapteinsalternativer står foran oss.

Det føles nesten ut som at annenhver runde i årets FPL-utgave enten har vært dobbel eller blank. Til og med den forrige runden ble plutselig blank, da Manchester United-supportere sørget for at oppgjøret mot Liverpool ble utsatt. Hva som skjer med kampen er i skrivende stund usikkert, men det har blitt spekulert i at Liverpools oppgjør mot West Brom kan bli fremskyndet – fra GW36 til GW35 – og at United-kampen dermed kan spilles i GW36.

Dette er altså per nå ikke bekreftet, men det kan bli det før fredag. Hvis det skjer så vil Liverpool altså få en dobbelrunde mot Southampton og West Brom førstkommende runde, og Salah vil dermed være en åpenbar kapteinskandidat. Hvis ingenting bekreftes før fristen er det svært lite sannsynlig at dette skjer, og du bør definitivt gå for en av spillerne under.


SISTE: Etter at denne artikkelen ble skrevet har det kommet nyheter om en trippelrunde. Sjekk vår oppdaterte anbefaling nederst i artikkelen.

Kelechi Iheanacho (NEW, mun)

Kostnad – 6,3m
Eierandel – 25,2%
Poengform: 2 – 13 – 6 – 12 – 5 (7,6 per kamp)

Siden han begynte å spille fast i GW26 har Iheanacho kun gått av banen uten målpoeng i én kamp, nemlig mot sine gamle lagkamerater i Manchester City.

Nå venter Newcastle og Manchester United i en spennende dobbel, og nigerianeren har en målform som tilsier at han fint kan gå av banen med målinvolveringer i begge disse oppgjørene.

De siste seks rundene har Iheanacho en xGI («Expected Goal Involvement») hvert 120. minutt. Observante og faste lesere vil kanskje bite seg merke i at dette er en stigning fra forrige artikkel (da han sto med hvert 80. minutt), men dette er ikke på grunn av en fersk formdupp – det handler bare om at Gameweek 28, da Iheanacho møtte Sheffield United, ikke lengre telles med. I den kampen hadde nigerianeren en xGI hvert 33. minutt (!).

Hvert 120. minutt er fremdeles best av alle kandidatene vi skal se nærmere på i denne artikkelen, og Iheanacho er stadig i toppen når det gjelder statistikker som store sjanser og skudd.

Rundens motstandere, Newcastle og Manchester United, er som forventet i hver sin ende av xGC-tabellen («Expected Goals Conceded»). Newcastle er tredje verst (forventet mål mot hvert 48. min), mens Manchester United er fjerde best (hvert 121. min).


Bruno Fernandes (avl, LEI)

Kostnad – 11,5m
Eierandel – 54,8%
Poengform: 3 – 5 – 2 – 2 – 3 (3 per kamp)

Undertegnede er en av flere som nå ikke eier Bruno Fernandes, og det er ingen tvil om at man har sluppet billig unna i flere kamper. Mange solgte før runden som var, og kom godt fra det, men hvis de ikke har planlagt skikkelig med tanke på kapteinsalternativer så kan det hende de angrer nå.

Portugiseren har en xGI hvert 132. minutt de siste seks rundene, og burde statistisk hatt 2,7 målinvolveringer i samme periode (og da er ikke engang overhoppet mot Burnley tatt med i beregningen, for eksempel). I stedet har det blitt med én målinvolvering.

Fernandes er med andre ord underbetalt, og kan fint eksplodere her.

Motstandere Aston Villa og Leicester er likevel ikke noen enkle nøtter. Begge kan snart se tilbake på en fin-fin sesong, selv om klubbene er litt på hell. Villa med og uten Grealish er to forskjellige lag, og Leicester har de siste par kampene slitt med å bryte ned både Crystal Palace og Southampton.

Begge Uniteds motstandere er likevel fremdeles på riktig halvdel av Premier League- og xGC-tabellene.

Leicester er femte best xGC-messig de siste seks rundene, med et forventet baklengsmål hvert 104. min, mens Aston Villa er tiende best, med en xGC hvert 65. minutt.

United har også et tett kampprogram, med returoppgjøret mot Roma torsdag. Bruno Fernandes viste sin klasse i den første kampen, der laget hans vant 6-2. Det er likevel tvilsomt om han får hvile selv med et slikt utgangspunkt, det vil torsdagen vise. Foreløpig tyder i alle fall det meste på at han starter alt, slik han har gjort hele sesongen.

Mason Greenwood er en kandidat med litt mer usikker spilletid, selv om Martials skade hjelper på. Greenwood skulle i alle fall startet mot Liverpool søndag, og har en xGI hvert 118. minutt de siste seks rundene, noe som er en respektabel frekvens. Det blir spennende å se hva Solskjær gjør inn mot dobbelen hvis han stiller med relativt toppet lag mot Roma.


Pierre-Emerick Aubameyang (WBA, che)

Kostnad – 11,3m
Eierandel – 6,7%
Poengform: 2 – x – x – x – 12 (7 per kamp)

Kort om to kandidater til slutt: Aubameyang har endelig blitt frisk igjen, og leverte veldig bra mot Newcastle med ett mål og en målgivende. En xGI hvert 70. min fra denne kampen er solid, og i stor kontrast til det han har levert i resten av sesongen.

Hvis han tar med seg momentumet inn i West Brom-kampen kan det bli riktig så pent, så får oppgjøret mot Chelsea bli en ren bonus. West Brom er nest verst xGC-messig den siste tiden (xGC hvert 48. min), mens Chelsea er nest best (hvert 147. min).


Dominic Calvert-Lewin (whu, avl)

Kostnad – 7,5m
Eierandel – 27,3%
Poengform: 2 – x – x – 2 – 8 (4 per kamp)

Calvert-Lewin er tilbake fra et kort skadeavbrekk, og leverte mål mot Aston Villa i runden som var. Stort mer ble det likevel ikke, og spissen fortjente ikke det heller, med en xGI bare hvert 205. min i dette oppgjøret.

Nå skal han møte samme motstander en gang til. Villa er som nevnt inne på topp 10-listen når det gjelder xGC, mens West Ham har begynt å rakne litt bakover i det siste, med en xGC hvert 52. min de siste seks rundene. Dette er sjette verst. Det skal likevel nevnes at de har møtt Chelsea, Leicester og Arsenal i denne perioden, og at de bør klare å stramme litt igjen nå mot Everton.


Les laganalyser til Eliteserien Fantasy 2021 her

Rundens kaptein

OPPDATERT ANBEFALING: Onsdag kveld, etter at resten av denne artikkelen ble skrevet, ble det kjent at Manchester United får en trippelrunde nå.

En svak poengform i Premier League til tross: Fernandes viste mot Roma hva han kan utrette, og de underliggende tallene tilsier at det har vært mye stang ut i ligaen. Så mye som portugiseren spiller, så kan selv han finne på å starte alle disse tre kampene. Da er det rett og slett livsfarlig å gå uten, når man vet potensialet hans. Ingen av kampene er spesielt lette, og kampene kommer svært tett, men her snakker vi om en stjernespiller på et topplag med tre kamper i en og samme runde.

United-supportere har truet med å stanse også de kommende kampene, men denne gangen tror vi at Manchester-politiet stiller forberedt. Laget har ikke råd til å sjanse på flere utsettelser.

 

Rundens kaptein: Bruno Fernandes (11,5m)