Eliteserien Fantasy laganalyser: Haugesund, Brann, Sandefjord og Sarpsborg

Fantasyspeideren

Vi skal i forkant av sesongen skrive en analyse om hvert lag som skal spille i Eliteserien i 2021, for å hjelpe deg med å få en best mulig start på Fantasy-sesongen. I denne artikkelen skal vi se på de seks lagene som ble mellom nummer ni og nummer 12 på tabellen i fjor. Grunnet nedstengninger i Viken og i Haugesund er det mange av disse lagene som ikke spiller de to første rundene, men vi skal likevel gjøre vårt beste for å opplyse om situasjonen også i disse lagene.

9 – Haugesund

Haugesund har i de to siste sesongene plassert seg omtrent midt på tabellen. Troppen deres i år skulle tilsi at det blir noe av det samme også i 2021. Likevel har de flere spennende spillere som man kan karakterisere som artister, og som det skal bli spennende å følge i sesongen som kommer.

Treningskamper:

Haugesund 1-1 Åsane – målscorere: Wadji (1)
Viking 4-0 Haugesund – målscorere: –
9. mai: Start – Haugesund

Kjøp og salg

Haugesund har vært relativt rolige på overgangsfronten i 2021. De har gjort overgangen for Peter Therkildsen permanent, i tilegg til å blant annet hente Egil Selvik fra Odd. Av spillerne som har gått ut merker vi oss at Christian Grindheim har lagt skoene på hylla.

Spillere inn:

Alioune Ndour (Sogndal)
Mads Berg Sande (tilbake fra Sandnes Ulf etter lån)
Peter Therkildsen (AC Horsens)
Egil Selvik (Odd)

Spillere ut:

Christian Grindheim (lagt opp)
Alexander Ammitzbøll (tilbake til AGF Aarhus etter lån)
Oliver Klitten (låneavtale med Aalborg avsluttet)
Ibrahima Koné (Sarpsborg 08)
Benjamin Karamoko (kontrakt utgått)
Jacob Kvarven (Vard Haugesund
Dennis Horneland (Vard Haugesund)

Forventet lagoppstilling i første serierunde:

Selvik
Desler – Pallesen Knudsen – Tiedemann Hansen – Stølås
Sandberg – Therkildsen – Leite
Liseth – Velde
Wadji

I 2019 og 2020 har Helge Sandvik spilte det meste av minutter i målet til Haugesund. Men nå ser det ut til at Egil Selvik som kommer fra Odd har tatt over den stafettpinnen. Frank Stople har også fått minutter i sesongoppkjøringen.

I forsvaret til Haugesund er det kjente spillere som også i år vil spille mye. På høyrebacken har Mikkel Desler levert solid i flere år nå, og stopperparet Fredrik Pallesen Knudsen og Benjamin Tiedemann Hansen utfyller hverandre bra. På venstrebacken vet vi hva Stølås kan levere når han er på sitt beste.

På midten tror vi at Liseth og Velde vil figurere litt foran de tre andre i det som på mange måter kan anses som en juletreformasjon. Er på mange måter en 4-3-3 formasjon. Liseth har sine styrker med ballen i beina, mens Velde har rå fart og gjennombruddshissighet.

Når Ibrahima Wadji er i form er samtlige forsvar i Eliteserien klar over at han kan være et helt angrep alene. Klarer han å være på toppnivået sitt litt oftere denne sesongen enn hva han har klart tidligere kan det bli veldig gøy å være Haugesund-supporter i 2021.

Kampprogram de første ti rundene:

Runde 1: –
Runde 2: –
Runde 3: Sarpsborg 08 (B)
Runde 4: Stabæk (H)
Runde 5: Bodø/Glimt (B)
Runde 6: Viking (H)
Runde 7: Lillestrøm (B)
Runde 8: Kristianund (H)
Runde 9: Brann (H)
Runde 10: Rosenborg (B)

Nøkkelinfo:

– Haugesund spiller ikke i de to første rundene, og vi anbefaler derfor ikke å legge alt for mye penger i laget til Jostein Grindhaug. Likevel skal vi komme med våre anbefalinger på deres spillere til når de omsider starter sesongen sin i runde 3.

Tre anbefalte kjøp

 

Alexander Stølås (forsvar) – 6.5 millioner:

Alexander Stølås er sammen med Espen Ruud den forsvarsspiller som har høyest potensiale for å lever målpoeng i Eliteserien. Dette så vi i fri utfoldelse i 2018 sesongen da han endte på hele fire mål og åtte målgivende pasninger. I 2019 ble det tre mål og fem målgivende pasninger, så dette var også en meget god sesong. Deler av forrige sesong fikk han ødelagt på grunn av skader, men det ble likevel fem målgivende pasninger på 1675 minutter. Skulle han komme tilbake til nivået sitt fra 2018 og 2019 i år vil han bli en man må ha på laget, men det er tvilsomt om han noen gang til komme tilbake dit.

 

Ibrahima Wadji (spiss) – 8.0 millioner:

Ibrahima Wadji spilte kun siste del av forrige sesong da han måtte sone siste del av dopingdommen sin på våren i fjor. Likevel spilte spissen nesten 1500 minutter, og på den tiden ble det faktisk syv mål og en målgivende pasning. Skulle han opprettholde det snittet denne sesongen er 8.0 millioner ingen dum pris, og Haugesund åpner sesongen sin med et par fine kamper i runde 3 og runde 4.

Kristoffer Velde (midtbane) – 8.5 millioner:

Alle som følger med på Eliteserien er klar over hvilket toppnivå Kristoffer Velde innehar. Dette fikk vi blant annet se da han scoret hat-trick mot Stabæk i forrige sesong. Totalt ble det åtte mål og åtte målgivende pasninger forrige sesong, noe som resulterte i 137 poeng totalt. I år ser vi for oss at han levere enda bedre tall, og da vil han bli verdi til 8.5 millioner.

Oppsummering

Haugesund er blant de lagene som ikke har kamp hverken i runde 1 eller i runde 2, men sesongåpner til gjengjeld på Sarpsborg Stadion, for så å møte Stabæk på hjemmebane. Hvis spillere som Stølås, Sandberg, Velde og Wadji finner formen samtidig kan de skape store problemer for et hvert lag i Eliteserien, og av den grunn har de absolutt potensiale til å bite godt fra seg denne sesongen.


10 – Brann

Da Kåre Ingebrigtsen i fjor tok over Brann gikk det ikke helt som han hadde planlagt. Laget funket ikke, og de sank sakte, men sikkert lenger og lenger ned på tabellen. Kåre gikk hardt ut da han kom og sa at de skulle ta gull, men foran denne sesongen burde nok fokuset heller ligge på at de ikke skal ta turen ned til OBOS-ligaen nok en gang.

Treningskamper:

Sogndal 4-1 Brann – målscorere: Heggebø (1)
Brann 0-1 Åsane – målscorere: –
Bodø/Glimt 4-1 Brann – målscorere: Leikvoll Moberg (OG) (1)
Brann 3-3 Sandnes Ulf – målscorere: Delaveris (1), Taylor (2)
Brann 2-1 Åsane – målscorere: Taylor (2)

Kjøp og salg

Det har vært hyppig aktivitet på overgangsmarkedet for Brann sin del i 2021. Blant annet har de mistet spillere som Fredrik Haugen, Bismar Acosta og Taijo Tenieste, som alle har vært viktige spillere for klubben de siste årene. Inn har det kommet flere spennende spillere, blant annet Filip Møller Delaveris fra nederlandsk fotball og Vitesse.

Spillere inn:

Filip Delaveris (Vitesse)
Aune Selland Heggebø (tilbake fra Øygarden etter lån)
David Møller Wolfe (tilbake til Åsane etter lån)
Eirik Holmen Johansen (tilbake fra Kristiansund etter lån)
Jesper Löfgren (tilbake fra Mjälby etter lån)
Aron Jonsson (Fyllingsdalen)
Niklas Jenssen Wassberg (Fyllingsdalen)
Isak Tomar Hjorteseth (Fyllingsdalen)
Moonga Simba (Västerås SK)
Kasper Skaanes (Start)

Spillere ut:

Fredrik Haugen (AEK Larnaca)
Gilli Rolantsson (kontrakt utgått)
Ali Ahamada (kontrakt utgått)
Jón Gudni Fjóluson (kontrakt utgått)
Emil Kalsaas (kontrakt utgått)
Sander Svendsen (tilbake til Odense etter lån)
Taijo Teniste (kontrakt terminert)
Nicholas Marthinussen (kontrakt utgått)
Marcus Mehnert (Ranheim)
Bismar Acosta (Cartaginés)
Vegard Strønen Skeie (på lån til Øygarden ut sesongen)
Erlend Hustad (på lån til Sandnes Ulf ut sesongen)
Amer Ordagic (Sandefjord)

Forventet lagoppstilling i første serierunde:

Opdal
Blomberg – Kolskogen – Forren – Wolfe
Strand – Barmen
Skaanes – Taylor – Delaveris
Bamba

Håkon Opdal er førstevalg i mål for Brann også denne sesongen. Forrige sesong spilte han flest minutter blant keeperene i Brann, selv om også både Eirik Holmen Johansen og Markus Pettersen fikk spilletid.

På høyrebacken til Brann i år skal Ole Didrik Blomberg få flere minutter enn de 584 han fikk forrige sesong. Inne i midten skal Forren spille, og ved siden av han har de flere alternativer. Ole Martin Kolskogen ble man kjent med i fjor, og Ruben Kristiansen har vikariert som stopper i treningskampene på en god måte. David Møller Wolfe tror vi starter som venstreback.

Dypt på midtbanen har man solide Eliteserie-spillere i Petter Strand og Kristoffer Barmen. Lengre frem i banen er Filip Møller Delaveris ute vil venstre veldig spennende. Han er nå tilbake i Elitserien etter et mislykket opphold i Vitesse. Robert Taylor har sett bra ut i oppkjøringen og har scoret en del mål.

Daouda Bamba har ikke helt slått til i Brann slik bergenserne kanskje hadde håpet, hvertfall ikke enda. Forrige sesong ble det ti mål i Eliteserien, men halvparten av disse kom mot Aalesud som ikke akkurat var solide defensivt forrige sesong. Daouda Bamba har igjen press på seg før sesongen og bør være Brann sin hovedkilde til mål.

Kampprogram de første ti rundene:

Runde 1: Viking (B)
Runde 2: Vålerenga (H)
Runde 3: Molde (B), Rosenborg (B)
Runde 4: Bodø/Glimt (H)
Runde 5: Stabæk (B)
Runde 6: Strømsgodset (H)
Runde 7: Sarpsborg 08 (B)
Runde 8: Odd (H)
Runde 9: Haugesund (B)
Runde 10: Lillestrøm (H)

Nøkkelinfo:

– Robert Taylor har tatt flere straffer for Brann i sesongoppkjøringen.

Tre anbefalte kjøp

David Møller Wolfe (forsvar) – 5.0 millioner:

David Møller Wolfe har før sesongen kommet tilbake fra Åsane etter et låneopphold. Denne sesongen skal han prøve å gjøre venstrebacken i Brann til sin egen. I OBOS-ligaen i fjor ble det ett mål og fem målgivende pasninger på 25 kamper for Wolfe.

Ole Didrik Blomberg (forsvar) – 5.0 millioner:

Ole Didrik Blomberg har spilt høyreback i Brann sin sesongoppkjøring. 20-åring fikk drøyt 500 minutter forrige sesong, og vil i større grad få testet seg denne sesongen. Vi har ikke fått sett så veldig mye av hans offensive potensial enda, men det kan komme hvis Brann får det til å flyte offensivt.

Robert Taylor (midtbane) – 7.5 millioner:

Robert Taylor har vært Brann sin beste spiller i sesongoppkjøringen med sine fire mål fordelt på kampene mot Sandnes Ulf og Åsane. Forrige sesong registrerte han seks mål og fem målgivende pasninger, noe som ga over 100 poeng totalt. I år ser det ut til at han kommer til å ha en enda viktigere rolle for Brann offensivt, og da kan han vise seg å bli verdi til 7.5 millioner.

Oppsummering

Brann går inn i sesongen 2021 med lave forventninger til hva de kan få til. Ting har ikke gått som planlagt etter at Kåre Ingebrigtsen ankom Bergen, men håper selvfølgelig på at dette skal snu når sesongen kommer i gang. Brann har en dobbelrunde i runde 3, så det er ikke fullstendig galskap å gå med en eller to av spillerne deres fra sesongstart.


11 – Sandefjord

Martí Cifuentes tok Sandefjord til en nærmest sensasjonell 11. plass i 2020. Nå har spanjolen dratt videre til Danmark, og det er Hans Erik Ødegaard og Andreas Tegström som på deling har tatt over hovedtreneransvaret. I år skal denne duoen igjen prøve å motbevise alle ved å ta Sandefjord til trygg grunn for andre året på rad.

Treningskamper:

Odd 0-0 Sandefjord – målscorere: –
Mjøndalen 4-0 Sandefjord – målscorere: –
Strømsgodset 1-0 Sandefjord – målscorere: –
Start 1-1 Sandefjord – målscorere: Sødlund (1)

Kjøp og salg

Sandefjord har mistet flere viktige i forkant av sesongen. Lars Grorud har lagt skoene på hylla, mens Rufo har tatt følge med Martí Cifuentes. Inn har blant annet Amer Ordagic kommet fra Brann.

Spillere inn:

Herman Solberg Nilsen (tilbake fra Kongsvinger etter lån)
Frederik Due (Orange County SC)
Franklin Daddys Boy Nyenetue (Stjørdals-Blink)
André Sødlund (Sandnes Ulf)
Amer Ordagic (Brann)

Spillere ut:

Lars Grorud (lagt opp)
George Gibson (kontrakt utgått)
Emil Palsson (Sarpsborg 08)
Stefan Mladenovic (kontrakt utgått)
Rubén «Rufo» Herráiz Alcaraz (kontrakt utgått)
Anton Sebastian Kralj (Degerfors)
Deyver Antonio Vega Alvarez (kontrakt utgått)

Forventet lagoppstilling i første serierunde:

Storevik
Wembangomo – Vales – Kreuzriegler – Foss
Risan Mørk – Singh – Ordagic
Brenden – Sødlund – Jónsson

Jacob Storevik leverte en helt enorm sesong i fjor i målet til Sandefjord, spesielt hvis man ser det fra et fantasyperspektiv. Vanvittige fem strafferedninger hjelper så klart veldig på, men gode prestasjoner jevnt over førte til at han ble den keeperen som fikk soleklart flest poeng i fjor.

I forsvaret til Sandefjord er det kjente navn som figurerer. Brice Wembangomo og Sander Moen Foss tar hver sin back, mens Martin Kreuzriegler og Marc Vales utgjør stopperparet.

Sentralt på midten kom Harmeet Singh inn i fjor og leverte en god høstsesong, hvor det faktisk ble to mål og to målgivende på kun 505 minutter. På hver sin side av han spilte Sander Risan Mørk og Amer Ordagic i forrige treningskamp.

I forrige treningskamp stilte Sandefjord med en fremre treer bestående av Erik Næsbak Brenden, Andre Sødlund og Vidar Ari Jónsson.

Kampprogram de første ti rundene:

Runde 1: Odd (B)
Runde 2: –
Runde 3: Mjøndalen (H)
Runde 4: Tromsø (B)
Runde 5: Rosenborg (H)
Runde 6: Vålerenga (B)
Runde 7: Molde (H)
Runde 8: Viking (H)
Runde 9: Strømsgodset (B)
Runde 10: Bodø/Glimt (H)

Nøkkelinfo:– Andre Sødlund er satt opp som midtbanespiller på spillet, men spilte spiss for Sandefjord i forrige treningskamp.
– Vidar Ari Jónsson er satt opp som midtbanespiller på spillet, men spilte ute til venstre i forrige treningskamp.

Tre anbefalte kjøp

Jacob Storevik (keeper) – 5.0 millioner:

Som nevnt leverte Jacob Storevik en helt vanvittig sesong på fantasy i fjor. Fem strafferedninger og ti rene bur førte til hele 134 poeng på keeperen i fjor. Det var soleklart flest. Den med nest flest, Sosha Makani, var hele 22 poeng bak. Klarer han og Sandefjord å gjenskape det de gjorde i fjor vil han selvfølgelig være kjempeverdi, men det er naturligvis veldig usannsynlig.

Sander Moen Foss (forsvar) – 4.5 millioner:

Sander Moen Foss ligger an til å få mer spilletid enn hva han fikk i fjor. Sett bort i fra runde 2 hvor Sandefjord har en blank runde starter de sesongen med et fint kampprogram. Moen Foss fikk faktisk med seg en scoring i fjor, og i den runden fikk han med seg hele 13 poeng.

Vidar Ari Jónsson (midtbane) – 5.0 millioner:

Som vi har vært inne på spilte Vidar Ar Jónsson ute til venstre i forrige treningskamp som Sandefjord spilte. Skulle han bli fast i denne posisjonen vil han fort kunne bli verdi til en pris av 5.0 millioner. Som forsvarsspiller i fjor var han en mange så til på slutten av sesongen, og endte opp med to mål og fire målgivende pasninger.

Oppsummering

Sandefjord har en blank runde i runde 2, og det er en av grunnene til at deres spillere ikke er særlig attraktive. Det er mye som tilsier at de vil få en betraktelig dårligere sesong i år enn hva de hadde i fjor, og av den grunn tror ikke vi at det vil være stor etterspørsel etter Sandefjord-spillere denne sesongen.


 

12 – Sarpsborg 08

Etter en relativt skuffende sesong for Sarpsborg 08 i fjor i Mikael Stahre sin første sesong som trener har klubben nå langt høyere ambisjoner denne sesongen. Etter at de var i Europa League har de ikke klart å innfri forventningene både andre og dem selv har til seg selv, og dette er Thomas Berntsen og co ute etter å gjøre noe med denne sesongen.

Treningskamper:

Sarpsborg 08 2-2 Stabæk – målscorere: Soltvedt, Lindseth (1)
Vålerenga 2-1 Sarpsborg 08 – målscorere: Skålevik (1)
Sarpsborg 08 0-2 Lillestrøm – målscorere: –
Sarpsborg 08 1-0 Odd – målscorere: Lindseth (1)
8. mai: Mjøndalen – Sarpsborg 08

Kjøp og salg

Sarpsborg er kjent for å kjøpe og selge mange spillere i hvert eneste overgangsvindu, og forrige vindu var intet unntak. Av de mest sentrale spillerne de har mistet kan man nevne navn som David Mitov-Nilsson og Guillermo Molins. Av de dem har hentet inn vil det være naturlig å nevne både Kristian Fardal Opseth og Eirik Wichne, i tillegg til at de har hentet tilbake Rashad Muhammed fra Tyrkia.

Spillere inn:

Steffen Lie Skålevik (tilbake fra Start etter lån)
Eirik Wichne (Start)
Anders Kristiansen (Royale Union Saint Gilloise)
Ibrahima Koné (Haugesund)
Emil Pálsson (Sandefjord)
Rashad Muhammed (Erzurumspor)
Benjamin Karamoko (Haugesund)
Kristian Fardal Opseth (Bengaluru)
Moubarack Compaoré (Oslo Football Academy Dakar)

Spillere ut:

Oliver Midtgård (Moss)
Pablo Arboine (Santos FC)
Tobias Heintz (tilbake til Kasimpasa etter lån)
David Mitov-Nilsson (Sirius)
Guillermo Molins (kontrakt utgått)
Jordan Souleymane Adéoti (kontrakt utgått)
Simon Thomas (kontrakt utgått)
Anwar Elyounoussi (kontrakt utgått)
Alexander Ruud Tveter (kontrakt utgått)

Forventet lagoppstilling i første serierunde:

Kristiansen
Wichne – Utvik – Dyrestam – Thomasssen
Næss – Lindseth
Halvorsen – Salétros – Rashad
Koné

Som erstatter for David Mitov-Nilsson har Sarpsborg hentet tilbake Anders Kristiansen fra sitt opphold i Belgia. Dette gjør de, da Kristiansen er en solid keeper på dette nivået. I 2017 spilte han samtlige minutter for Sarpsborg i Eliteserien, og endte opp med 104 poeng.

Forsvaret til Sarpsborg ser på papiret bra ut før sesongen. Joachim Thomassen har vi blitt kjent med som en solid Eliteserie-spiller, og Utvik og Dyrestam utgjør et bra stopperpar i Eliteserie-målestokk. Den mest spenennde i forsvaret til Sarpsborg før sesongen er nok Eirik Wichne som er hentet inn fra Start. Backen spilte så og si alt for Start forrige sesong, og bør vise til bedre offensive takter denne sesongen enn hva han klarte i den forrige.

Dypt på midtbanen utgjør Nicolai Næss og Jonathan Lindseth en duo som utfyller hverandre godt. Lengre frem i banen skal Anton Salétros være den maestroen han er ved å strø pasninger til sine offensive rekkekamerater. På kantene figurerer Ole Jørgen Halvorsen og Rashad Muhammed som på gode dager kan skape trøbbel for samtlige forsvar i Eliteserien.

Med Fardal Opseth ute med skade ser det ut til at det er innkjøpte Ibrahima Koné fra Haugesund som skal starte sesongen på topp. Han scoret faktisk to mål på kun 244 minutter forrige sesong for Haugesund.

Kampprogram de første ti rundene:

Runde 1: –
Runde 2: –
Runde 3: Haugesund (H)
Runde 4: Odd (B)
Runde 5: Kristiansund (H)
Runde 6: Tromsø (B)
Runde 7: Brann (H), Molde (B)
Runde 8: Rosenborg (B)
Runde 9: Viking (H)
Runde 10: Vålerenga (B)

Nøkkelinfo:

– Sarpsborg 08 spiller ikke i de to første rundene, og vi anbefaler derfor ikke å legge alt for mye penger i laget til Mikael Stahre. Likevel skal vi komme med våre anbefalinger på deres spillere til når de omsider starter sesongen sin i runde 3.

Tre anbefalte kjøp

Bjørn Inge Utvik (forsvar) – 5.5 millioner:

Når Sarpsborg starter sin sesong i runde 3 er de første kampene deres på papiret veldig fine. Og i den forbindelse er det flere i forsvaret til Sarpsborg som kan vise seg å bli gode alternativer. Forrige sesong fikk Bjørn Inge Utvik hele 106 poeng totalt, og det var det kun fire forsvarsspillere som var bedre enn. I tillegg til to mål og en målgivende pasning fikk han hele 17 bonuspoeng, så det er tydelig at kommentatorene satt pris på Utvik sin innsats forrige sesong.

Eirik Wichne (forsvar) – 5.5 millioner:

Til samme pris som Utvik spiller Wichne i en rolle som kan gi flere målpoeng enn hva som er tilfelle for Utvik. Det ble kun en målgivende pasning for Start i fjor for Wichne, men når han nå kommer til et bedre lag skulle dette la seg forbedre ganske kraftig.

Anton Salétros (midtbane) – 6.0 millioner:

Trollmannen fra Sverige er nå Sarpsborg 08 spiller på heltid og kan derfor fokusere fullt og helt på å levere for Sarpsborg. I hans offensive midtbanerolle som det ser ut til at han vil spille i bør det kunne bli mange mål og målgivende pasninger, spesielt hvis også spissene stiller inn sikte. Forrige sesong ble det fem målpoeng på drøyt 1500 minutter på svensken.

Oppsummering

Sarpsborg 08 ser på papiret bra ut i forkant av sesongen og bør kunne se oppover på tabellen sammenlignet med forrige sesong. Av den grunn er det flere spillere som kan bli gode valg når de starter sesongen sin.

 

Les flere laganalyser her!