Velg denne kapteinen til Gameweek 36

Anders Fosse

En blankrunde fylt med gode kapteinsalternativer tilhører sjeldenhetene, men vi sikler på flere deilige muligheter i denne artikkelen.

Harry Kane (WOL)

Kostnad – 11,8m
Eierandel – 43,6%
Poengform: 2 – 12 – x – 2 – 2 (4,5 per kamp)

21 poeng satt Kane igjen med etter oppgjørene mot Leeds og Sheffield United i runde 17 og 19. I kampene mot de samme lagene i runde 34 og 35 ble til sammen 4 poeng. Det forteller en del om hvor mye tilfeldigheter som kan inntreffe i et spill som dette.

De fleste som så de to forrige kampene vil være enig i at Kane stort sett var offensiv og frempå, men tilfeldigheter gjorde at: 1) han ikke fikk like mange sjanser som før, og 2) de han ble servert resulterte ikke i målpoeng.

Om du har glemt hvor mye Kane var med på, tverrliggerskuddet mot Leeds for å nevne noe, så kan forskjellen på hans og Sons flaks (vi kaller det det) illustreres ved at engelskmannen fikk 1,01 xGI («Expected Goal Involvements» fra Opta) mens sørkoreaneren fikk 0,74. Førstnevnte fikk null målpoeng, sistnevnte tre.

Til tross for at Son kanskje akkurat nå virker å være den med mest selvtillit og flyt i avslutningsøyeblikket så holder vi fremdeles Kane som det beste kapteinsalternativet av de to. Historikken over flere år beviser hvorfor han er dyrest av duoen, og det er ikke lenge siden Son bare puttet ett mål på 13 kamper mellom GW18 og 30. Kane har også klart best xGI de siste seks rundene (et forventet målpoeng hvert 102. min kontra Sons 192. min).

Motstander Wolves har reist seg litt etter det flaue 0-4-tapet for Burnley i runde 33. Defensivt har det egentlig sett ganske bra ut over en periode nå, med kun 6,08 forventede baklengsmål de siste seks kampene. Det tilsvarer en xGC («Expected Goals Conceded») hvert 93. min, noe som er sjette best i Premier League, og ikke langt bak teten, som består av Man City (174. min), Man United (125. min) og Chelsea (113. min).

Så selv om Wolves har fint lite å spille for er de ingen drømmemotstander per dags dato, men vi forventer likevel at Spurs vinner her. De hvite fra Nord-London kjemper fremdeles om Europa-spill, og kanskje aller viktigst: Kane er bare ett mål foran en viss egypter i jakten på toppscorertittelen.


Mohamed Salah (wba)

Kostnad – 12,7m
Eierandel – 36,6%
Poengform: 8 – 7 – 1 – 9 – 6 (6,2 per kamp)

I praksis står det nå mellom Salah og Kane i dette kappløpet. Salah er ifølge en BBC-ekspert så fokusert på «the Golden Boot» at det går utover laget som en helhet, som jo nærmest er en drømmeuttalelse for oss Fantasy-managere.

Selv om vi i Fantasy Fans kanskje ikke er hundre prosent enig i BBC-utspillet (at Salah skyter når han burde sentret til Firmino eller Mane har da skjedd i flere år nå?) er det ingen tvil om at Salah har ekstremt lyst på toppscorertittelen.

Egypteren har nest best xGI de siste seks rundene (4,6, rett bak Chris Wood med 5,3). Det som gjør dette ekstra imponerende er at han kun fikk 19 minutter mot Leeds i runde 32 og endte opp med å ikke ha kamp i runde 34.

4,6 i xGI blir dermed en forventet målinvolvering hvert 82. minutt, i særklasse best foran Wood (hvert 100. min), Havertz (100. min) og Kane (102. min).

Motstander West Brom rykket offisielt ned i forrige runde, og har de siste rundene sluppet inn tre mål mot både Leicester og Arsenal. De siste seks rundene har de en xGC hvert 52. minutt, noe som er syvende verst i ligaen. Ikke håpløst, men fortsatt en ganske hyppig frekvens på forventede baklengsmål.

Spørsmålet nå er om man tror laget får denne forløsende endelig-rykket-vi-ned-effekten. Vi tviler.


Dominic Calvert-Lewin (SHU)

Kostnad – 7,6m
Eierandel – 30,7%
Poengform: x – x – 2 – 8 – 9 (6,3 per kamp)

Denne artikkelen skrives før Calvert-Lewin møter Aston Villa torsdag kveld, men det har egentlig ingenting å si, for her er det bare en ting som teller, nemlig hvem Everton møter i runde 36.

Sheffield United har vært en drømmemotstander i lang tid, eksemplifisert gjennom Twitter-brukeren FPL Swede sin oversikt over spillere som har møtt laget siden GW26. I snitt har motstanderlagets beste, offensive spillere kommet til 1,27 xG mot Sheffield United (Wolves i runde 32 ikke medregnet).

xGC-tallene forteller samme historie. Sheffield United har et forventet baklengsmål hvert 49. minutt de siste seks rundene, noe som er tredje verst i ligaen, kun slått av Spurs (49. min) og Newcastle (44. min).

Nå er det altså Calvert-Lewin sin tur. Etter en nedsving i formen og et lite skadeavbrekk er det ikke mange aktive lag som har engelskmannen, men dette kan være tidspunktet å hente ham på, med to mål på to kamper og Sheffield United og Wolves i de to neste.

De underliggende tallene er veldig fine for en mann til 7,6m, med en xGI hvert 138. minutt de siste seks rundene, altså bedre enn for eksempel Son, og i selskap med Mane (129. min) og Iheanacho (133. min) for å nevne noen.


Rundens kaptein

Det er nesten så vi snakker oss inn i et Calvert-Lewin-bytte og -kapteinsbind her, men dette er en runde der Salah kommer til å ha et effektivt eierskap (% eierskap + % kapteinet – % benket) på rundt 160 prosent blant topp 10.000. Eierskap i seg selv er ikke et godt nok argument, men en xGI hvert 82. minutt og toppscorertittelen er det. Det blir veldig farlig å gå utenom hvis en scoringskåt Salah finner ut at hans beste sjanse til å ta igjen Kane på nå er mot West Brom i dette oppgjøret.

Rundens kaptein: Mohamed Salah (12,7,m)