Fantasy Premier League 21/22 laganalyse: Man Utd

Jon L Thomsen

Hver dag fremover mot Gameweek 1 vil vi servere deg fyldige analyser av hvert lag i Fantasy Premier League. Hvilke spillere bør du kjøpe? Hvilken formasjon vil de spille i? Hvem tar cornere? Les videre for å få svar på disse spørsmålene og enda flere.

Hvordan gikk det i fjor?

Manchester United endte på en respektabel andreplass i Premier League i fjor, bak suverene Manchester City. De røde djevlene scoret nest flest mål med 73, mens de slapp inn 44, noe som var femte best i ligaen. At det er mål i Solskjærs menn, er det ingen tvil om. Det overrasker heller ikke at spilleren som var involvert i flest av dem heter Bruno Fernandes (244p). Også Wan-Bissaka (144p) og Rashford (174) leverte fine totalscorer, til tross for at sistnevnte spilte halvskadet siden november.

Manchester United startet sesongen svakt, og lå på en niende plass etter ti serierunder. Med Bruno Fernandes i spissen, klarte de å snu kjipe 1-0 tap til sterke seiere og lå på toppen av tabellen til jul.
Mot slutten av sesongen så vi at en del av spillerne var slitne, og for eksempel Bruno Fernandes leverte «kun» fem målpoeng på de siste 12 kampene. Heldigvis for Manchester United bestemte Edinson Cavani seg for å spille som om han var 23 år igjen, mens Greenwood så ut som prime Jesse Lingard, West Ham- edition. Dette, i kombinasjon med en Harry Maguire som begynte å få dreisen på forsvarsrekken, gjorde at 2. plassen i ligaen aldri ble truet.

Overgangsvindu og pre-season

Det ser endelig ut til at overgangssagaen rundt Jadon Sancho har kommet til veis ende. Manchester United skal nå ha blitt enige med både klubb og spiller, og det er forventet at Sancho blir presentert som United- spiller denne uken.

Bekreftet inn er målvakt Tom Heaton, som har kommet gratis fra Aston Villa. Heaton vil trolig tilbringe mer tid på å bestille «bangers and mash» i kantina på treningsanlegget Carrington, enn han vil få spilletid på Old Trafford, så det er bare å styre unna på FPL.

Ut av dørene på Old Trafford får vi se Tahit Chong dra på lån til Birmingham (fra 1. august), mens keeper-duoen Joel Pereira og Sergio Romero ikke har fått fornyet sine kontrakter.
18. juli startet pre-season i en vennskapskamp mot Derby. Der fikk flere av Man Utds største unge talenter vist seg fram i fravær av klubbens EM-deltakende stjerner.

Oversikt over treningskamper:

18.07 vs Derby (2-1. Målscorere for Man Utd: Chong og Pellistri)
24.07 vs QPR 
28.07 vs Brentford
31.07 vs Preston 
07.08 vs Everton

Forventet lagoppstilling

I skrivende stund er det litt vanskelig å spå lagoppstillingen til Manchester United i Gameweek 1, men vi håper å få mange svar i løpet av pre-season.

Hvem som vinner keeperduellen mellom Henderson og De Gea er uvisst. Henderson sto godt, men ikke spektakulært, etter at han tok over som førstevalg i ligaen. De Gea hadde ikke vært i toppform på lang tid, men i utslagsrundene i Europa League viste han seg igjen fra sin beste side.

Sentralt på midten har vi blitt vant til å se superduoen McFred, altså Scott McTominay og Fred, men med Jadon Sancho på vei inn dørene, vil det ikke overraske meg om vi får se Paul Pogba figurere litt lavere i banen igjen.

Marcus Rashford ser ut til å miste de to første månedene av sesongen på grunn av en skulderoperasjon, noe som øker sjansen for å se Mason Greenwood i startelleveren. Han og Cavani har konkurranse av Anthony Martial, men sistnevnte har litt å bevise etter en veldig svak fjorårssesong.

Bakre firer pluss Bruno og Sancho bør være bankers.

4-2-3-1:

Henderson

Wan Bissaka – Lindelöf – Maguire – Shaw

Fred – Pogba

Greenwood – Fernandes – Sancho

Cavani

Dødballtakere

Cornere: Bruno Fernandes/Shaw
Frispark: Bruno Fernandes/Marcus Rashford/Paul Pogba
Straffer: Bruno Fernandes/Marcus Rashford

Anbefalte kjøp

Bruno Fernandes (12.0m) – 41,3%
244 poeng, den spilleren med flest poeng i spillet fjor. 18 mål, 14 målgivende. En trygg kaptein. En våt drøm for FPL- managere. Den nye prisen til Bruno på 12.0m gjenspeiler det han leverte, men vil han klare å gjenskape dette også i år?
Med en xG på 15,4 og en xA på 11,0 kan man argumentere for noe overprestering, men statistikken gjenspeiler i stor grad det som faktisk ble levert på banen. Det spesielle med Bruno er antall straffer han tar. I 20/21 -sesongen tok han 10 straffer, hvorav 9 fant nettmaskene.
Spørsmålet man bør stille seg er om man tror at Man Utd og Bruno kommer til å fortsette å få like mange straffespark. Hvis svaret er ja, så kan nok Bruno forsvare prisen.

Luke Shaw (5.5m) – 45%

Tusen takk, Alex Telles. Overgangssummen din var verdt hver eneste krone, til tross for at du ikke har spilt veldig mye, eller har prestert spesielt bra. Jeg sier selvsagt dette fordi Luke Shaw tok store steg etter at han fikk konkurranse på venstrebacken. Cheeseburgere ble byttet ut med helsekost og Stressless-en ble byttet ut med tredemølle. Dette førte til at Shaw endelig ble det Fantasy-valget vi har ventet på at han skulle bli.

Han har faktisk tatt så store skritt at selv Jose Mourinho har måtte uttale at han ikke er så verst likevel. Totalsummen i fjor ble på 124 poeng og det ble levert ti rene bur, ett mål og fem målgivende. Jeg mener vi kan forvente en økning i alle disse tallene, noe som i så fall vil latterliggjøre prisen på 5.5m. Når vi ser på eierskapet kan det se ut til at veldig mange er enige med meg.

Edinson Cavani (8.5m) – 15%
El Matador. Slet litt med skader og med å spille seg inn i laget på høsten, men utover våren begynte det virkelig å løsne for den aldrende oksen fra Uruguay. Fasiten sier 99 poeng, ti mål og fire målgivende på 1364 spilte minutter. Dette vil si et målpoeng hvert 97. minutt.

Cavani har slitt en del med skader de siste sesongene og derfor kommer han neppe til å starte mer enn rundt 60-70% av kampene til United i år. Sesongen starter rolig med kun én ligakamp i uken fram til Champions League begynner midt i september. Jeg tror derfor at Cavani kan være et kjempevalg fra start. Fortsetter han i samme form som han avsluttet med i fjor, bør det ikke være fare for å miste plassen i startelleveren. Marcus Rashford er som kjent ute i noen måneder etter at han opererte skulderen.

Keeper (5.0m) – 5%
Manchester United- keeper til 5.0m, sa du? Ja, det stemmer faktisk. Siden det er vanskelig å vite hvem som skal stå i mål har FPL bestemt seg for å underprise både De Gea og Henderson med 0,5m. Når det bli klart hvem Solskjær vil satse på, kommer vedkommende til å bli ett brennhett Fantasy-objekt. Kan være risikabelt fra start, men fort et åpenbart valg på et tidlig wildcard.

Differensial

Mason Greenwood (7.5m) – 3,8 %
Samme pris som i fjor da han leverte syv mål og to målgivende, noe som matcher de underliggende tallene. Konkurransen i laget er stor, men 19-åringen er i ferd med å bli en såpass god spiller at han vil få minutter i nesten alle kamper. Som unge spillere flest, varierer også Greenwood i prestasjonene sine, men i perioder har han vist hvorfor han blir ansett som et av verdens største talenter. Med Rashford ute med skade, og en Martial som ikke har spilt en fotballkamp siden mars, er sjansen relativt stor for at Greenwood blir å se i startoppstillingen i Gameweek 1.

Jadon Sancho (x.xm) hører nok sannsynligvis med på en liste over anbefalte kjøp, men i skrivende stund er han ikke med i spillet. Det er ventet at han blir offentliggjort som Manchester United- spiller denne uken. Får Sancho en pris på under 9,5m vil nok mange FPL- managere slikke seg rundt leppene, med god grunn. Sancho har levert 89 målpoeng (38 mål og 51 målgivende) på 104 opptredener for Dortmund i Bundesliga. Dette har resultert i en målinvolvering per 84. minutt.

Oppsummering

Manchester United ser ut til å gå en spennende Fantasy-sesong i møte, og har på papiret en nydelig start på sesongen. De møter Leeds, Southampton, Wolves og Newcastle i de første fire kampene. Om man har troen på laget, vil det være naturlig å starte med et par spillere derfra. Man må forvente en del rotasjon i et par av de offensive posisjonene, men vi bør kunne stole på at Bruno, Shaw og etter hvert en etablert førstekeeper skal kunne levere jevnt med poeng. Greenwood og Cavani vil nok ha sine perioder, og det er grunn til å være optimistisk til Sancho sine muligheter.

Les alle laganalysene her:

Arsenal | Aston Villa | Brighton | Brentford | Burnley | Chelsea | Crystal Palace | Everton | Leeds | Leicester | Liverpool | Man City | Man Utd | Newcastle | Norwich | Southampton | Tottenham | Watford | West Ham | Wolves