Fantasy Premier League 21/22 laganalyse: Everton

Skrevet av  Jon Langeland Thomsen

Hver dag fremover mot Gameweek 1 vil vi servere deg fyldige analyser av hvert lag i Fantasy Premier League. Hvilke spillere bør du kjøpe? Hvilken formasjon vil de spille i? Hvem tar cornere? Les videre for å få svar på disse spørsmålene og enda flere.

Hvordan gikk det i fjor?

Everton leverte til slutt en helt ordinær sesong, da de endte på en 10. plass. Laget startet sterkt og var lenge med i kampen om både Europa League- og Champions League-spill, men avsluttet sesongen for svakt. I fasiten står det 59 poeng, 47 mål scoret og 48 mål sluppet inn. De spillerne som plukket flest FPL-poeng var Dominic Calvert-Lewin (165p), Michael Keane (127p), Richarlison (123p) og Lucas Digne (120p). Nysigneringen James Rodriguez (7.0m) og FPL-legenden Gylfi Sigurdsson (7.0m) var veldig gode i ulike deler av sesongen, men totalsummen ble ikke god nok.

Overgangsvindu og pre-season

Så langt i sommerens overgangsvindu har Everton hentet tre spillere. Demarai Gray og Asmir Begovic (4.0m) er kjøpt fra henholdsvis Bayern Leverkusen og Bournemouth, mens Andros Townsend (5.5) har gått gratis fra Crystal Palace. I tillegg har de blå fra Liverpool fått inn Rafael Benitez som ny manager. Benitez er kjent for å skape gode defensive lag så vi bør kunne forvente færre innslupne mål denne sesongen.

Joshua King og Theo Walcott har gått gratis ut dørene på Goodison Park, mens Muhamed Besic og Yannick Bolasie ikke har fått fornyet sine kontrakter.

Everton har ikke spilt noen treningskamper enda og det ser ut som de kun har planlagt to stykker før sesongen sparkes i gang.

Oversikt over treningskamper: 

26.07 vs Millonarios
07.08 vs Manchester United

Forventet lagoppstilling

Richarlison (7.5m) skal til OL med Brasil og er derfor ikke tilgjengelig i starten av sesongen. Når han er tilbake, vil han nok gå rett inn i startoppstillingen. Everton vil trolig da spille i en 3-5-2 eller 4-2-3-1 formasjon. Spesielt sistnevnte er en formasjon Benitez er kjent for.

Mason Holgate (4.5m) og Yerry Mina (5.0m) kjemper om den siste stopperplassen ved siden av Keane, mens Seamus Coleman (5.0m) og Sigurdsson har sterk konkurranse om plassene sine.

4-4-1-1

Pickford

Godfrey – Mina – Keane – Digne

Coleman – Doucoure – Allan – Sigurdsson

Rodriguez

Calvert-Lewin


Dødballtakere

Cornere: Rodriguez, Digne, Sigurdsson
Frispark: Digne, Rodriguez, Sigurdsson
Straffer: Sigurdsson, Richarlison

Anbefalte kjøp

Dominic Calvert-Lewin (8.0m) – 29,2%
Calvert-Lewin, eller DCL som har ofte kalles, leverte en god fjorårssesong. Ved sesongslutt sto han med hele 165 poeng, 16 mål og seks målgivende. Med en xG på 15,4 og en xA på 2.0 skjønner man at det ikke er assist-potensialet en kjøper DCL for.

Spissen fra Sheffield har liten reell konkurranse om plassen på topp og fullfører 90 minutter i nesten hver kamp. Det er synd at Calvert-Lewin ikke er straffetaker for Everton, for da ville han nok vært kapabel til å levere nærmere 200 poeng. Prislappen er pen, men er han bedre enn de andre spissene i samme prisklasse? Det er faktisk godt mulig at han er!

Lucas Digne (5.5m) – 22,7%

Digne har siden han kom til Premier League levert veldig gode tall. I en blindtest ville nok de fleste gjettet at han var en kantspiller siden han ofte er å se høyt oppe i banen. Kun Aaron Cresswell (5.5m) leverte flere målgivende i fjor enn den franske landslagsspilleren av forsvarsspillere, mens Trent Alexander-Arnold, Vladimir Coufal og Andy Robertson leverte like mange.

Digne er kjent for sin gode fot og tar derfor en andel av lagets frispark og cornere. Med litt flere rene bur vil venstrebacken ha gode forutsetninger for å være helt der oppe med de aller største poengsankerne. Det er nesten litt overraskende at FPL ikke priset Digne til 6.0m, slik han var i fjor.

Differensialer

James Rodriguez (7.0m) – 4,6%

Rodriguez slo for alvor gjennom som fotballspiller i VM i 2014. Gutten fra Colombia var så god at flere av verdens største klubber lå paddeflate for å sikre seg signaturen hans. I fjor, seks år senere, tok eventyret om James Rodriguez en litt ny vending. Spansk tapas i Madrid og tysk Sauerkraut i München ble byttet ut med engelsk Fish and Chips i Liverpool. En helt ok 20/21-sesong endte med 101 poeng, seks mål og fem målgivende på 1763 minutter.

Vi sitter igjen med en følelse av at det kunne vært så mye mer. Rodriguez slet nemlig med skader i fjor, men leverte til tider gnistrende spill. Det er vanskelig å skulle spå hva som kunne skjedd, men at 150+ poeng hadde vært innenfor rekkevidde for en skadefri Rodriguez, er slettes ikke umulig. Holder kroppen stand denne sesongen så kan colombianeren bli en meget pen differensial.

Gylfi Sigurdsson (7.0m) – 4%

Mannen, myten, FPL-legenden. Det har gått noen år siden Sigurdsson var en garantist for 150+ poeng per sesong, men innimellom glimter han fremdeles til. I fjor leverte han 11 målpoeng og de fleste av disse kom i andre halvdel av sesongen. Klarer man å hente islendingen på riktig tidspunkt kan han levere nok poeng til å rettferdiggjøre den beskjedne prisen. Det er et kraftig pluss at Sigurdsson er straffetaker for Everton. OBS. På grunn av en utenomsportslig sak er det nå usikkert om Sigurdsson kommer til å spile for Everton denne sesongen

Oppsummering

Det er knyttet mye spenning til hvordan ankomsten til Rafael Benitez vil påvirke Everton. Kampprogrammet i starten er nydelig og de første fire kampene er mot Southampton, Leeds, Brighton og Burnley.

Vi bør kunne stole på at spesielt Calvert-Lewin og Digne kommer til å levere bra med poeng, og de bør absolutt være aktuelle for en plass i ditt lag. Er du en risikosøkende FPL-manager kan spesielt Rodriguez være mannen som skyter deg oppover (eller nedover) i mini-ligaene dine.

Les alle laganalysene her:

Arsenal | Aston Villa | Brighton | Brentford | Burnley | Chelsea | Crystal Palace | Everton | Leeds | Leicester | Liverpool | Man City | Man Utd | Newcastle | Norwich | Southampton | Tottenham | Watford | West Ham | Wolves