Fantasy Premier League 21/22 laganalyse: Man City

Skrevet av  Jon Langeland Thomsen

Hver dag fremover mot Gameweek 1 vil vi servere deg fyldige analyser av hvert lag i Fantasy Premier League. Hvilke spillere bør du kjøpe? Hvilken formasjon vil de spille i? Hvem tar cornere? Les videre for å få svar på disse spørsmålene og enda flere.

Hvordan gikk det i fjor?

Manchester City vant Premier League med 12 poeng og var egentlig aldri truet etter at de overtok tabelltoppen tidlig i 2021. De lyseblå fra Manchester scoret hele 83 mål og slapp inn bare 32. Begge deler var best i ligaen. Når man scorer mye mål og slipper inn få, er det naturlig at mange spillere ender opp med store poengsummer. Best i klassen var Illkay Gundogan (7.5m) med sine 157 poeng. Han var tett etterfulgt av Raheem Sterling (11.0m), Riyad Mahrez (9.0m) og Kevin De Bruyne (12.0m) som alle samlet over 140 poeng. Best i forsvaret var nysigneringen Ruben Dias med 142 poeng. Like bak fulgte Joao Cancelo (6.0m) med 138 poeng og John Stones (5.5m) med 128 poeng.

Det store problemet for Fantasymanagere er å vite hvem som starter kampene, et fenomen kalt «Pep-roulette». Klarer man å plukke de spillerne som periodevis ikke blir rotert, vil man kunne høste nydelige Fantasy-frukter.

Overgangsvindu og pre-season

Manchester City har så langt ikke hentet noen spillere utenom den 35 år gamle målvakten, Scott Carson fra Derby.

Ut dørene på Etihad har det derimot skjedd litt mer. FPL-legenden Sergio Aguero har gått gratis til Barcelona sammen med midtstopper Eric Garcia. Jack Harrison er solgt til Leeds etter å ha vært på lån i klubben i to år, mens Angelino har gjort overgangen til RB Leipzig permanent.

Manchester City har ikke startet med sine pre-season kamper enda, men de har planlagt tre vennskapskamper i tillegg til Community Shield. Den siste treningskampen mot Barcelona skal faktisk spilles mellom Gameweek 1 og 2.

27.07 vs Preston
31.07 vs Troyes
07.08 vs Leicester (Community Shield)
19.08 vs Barcelona

Forventet lagoppstilling

Som nevnt innledningsvis er det svært vanskelig å forutse hvilke spillere Guardiola ønsker å starte til enhver tid. Manchester City er laget i ligaen med best dekning i alle posisjoner så veien for å miste plassen er kort. Under følger et forsøk på å spå lagoppstillingen City kommer til å starte sesongen med.

4-3-3

Ederson

Walker – Stones – Dias – Cancelo

De Bruyne – Rodri – Gundogan

Mahrez – Jesus – Sterling

 

Dødballtakere

Cornere: De Bruyne/Mahrez/Foden
Frispark: De Bruyne/Mahrez
Straffer: Mahrez/De Bruyne/Gundogan (Her vet vi ikke helt hvem som er fremst i køen)

Anbefalte kjøp

Ruben Dias (6.0m) – 25.7%

Dias kom til Manchester City fra Benfica for 68 millioner pund for snart ett år siden. En ganske stiv pris for en midtstopper, men portugiseren har allerede vist seg å være verdt hver eneste krone. Dias har blitt selve hjertet i Citys solide forsvar og endte sesongen med 142 poeng, ett mål, én målgivende og hele 17 rene bur. Den sterke stopperen spilte over 2800 minutter og jeg forventer at han får samme tillit av Guardiola også kommende sesong. Med en xG (forventede antall mål) på 2,4 kan man og kanskje regne med at han finner veien til nettmaskene ved et par flere anledninger denne sesongen.

Kevin de Bruyne (12.0m) – 15.1%

Noen vil hevde at De Bruyne er verdens beste midtbanespiller, i hvert fall Premier Leagues beste. Dessverre ble fjorårssesongen litt skuffende for belgieren, mye grunnet en muskelskade som holdt han ute ved to ulike perioder. De Bruyne spilte bare 1995 minutter og dro med seg seks mål, 12 målgivende og 19 bonuspoeng. Dette er egentlig ganske fine tall, men ikke i nærheten av det han leverte i 19/20 sesongen (2790 minutter, 13 mål, 23 målgivende og 35 bonus).

For å forsvare prisen må midtbanegiganten holde seg oftere skadefri og helst levere målpoeng litt hyppigere enn han gjorde i fjor. Dette tror jeg han kan få til. Belgieren burde gjerne vært priset 0.5m lavere, men jeg tror fremdeles han er et godt kjøp. Med litt tøffe kamper i starten av sesongen, samt uvisshet rundt hvem som tar straffer, kan man likevel avvente litt.

 

Differensialer

Riyad Mahrez (9.0m) – 3.8%, og Phil Foden (8.0m) – 12.9% er begge nydelige differensialer som bør følges med på. Mahrez har gode sjanser til å få starte mot Tottenham i sesongåpningen etter en sommer uten landslagsspill. Foden har slitt med skade siden EM og jobber hardt mot klokken for å bli klar. I fjor leverte begge ni mål og åtte målgivende på under 2000 minutter. Det betyr at de i snitt leverer målpoeng oftere enn hvert 117. minutt.

Det som er ekstra spennende med Mahrez, er at han tok det siste straffesparket City fikk. Muligheten er dermed til stede for at han også får ta det neste. Jeg tror ikke at man bør eie noen av disse midtbanespillerne over lang tid, men periodevis vil de garantert være gull verdt.

Joao Cancelo (6.0m) – 7.9%

Cancelo startet sesongen sterkt og leverte tidvis glitrende offensive prestasjoner. Ved sesongslutt sto han igjen med to mål, fire målgivende og 14 rene bur på 28 kamper. Dette er fine tall, men han kunne hatt en del mer. En xG+A P90 (forventede målpoeng per 90 minutter) på 0,24 viser at han kan forvente å få ett målpoeng hver fjerde kamp. Det oser rett og slett FPL-poeng av venstrebacken om han klarer å holde plassen gjennom hele sesongen.

Det som gjør Cancelo til en differensial og ikke nødvendigvis ett anbefalt kjøp er at han, som mange andre i City, har sterk konkurranse om plassen. Dette så vi spesielt mot slutten av fjoråret da Oleksandr Zinchenko (5.5m) fikk stadig mer spilletid på portugiserens bekostning.

Oppsummering

Manchester City åpner sesongen borte mot Tottenham før de så skal ta imot Norwich og Arsenal på eget gress. Det er ikke det fineste kampprogrammet på papiret, men det pleier sjeldent å spille en stor rolle for Guardiolas menn.

En viktig del av City-puslespillet er å gjette hvem Guardiola velger å starte. Denne gjetningen kan være særdeles vanskelig og frustrerende, men lagnyheter og informasjon fra pressekonferanser og lignende kan være til hjelp. De spillerne som skiller seg spesielt ut er De Bruyne og Dias. Begge to er blant de få du faktisk kan forvente at starter hver kamp.

Spillere som Mahrez, Foden og Cancelo vil tidvis ha en lav eierandel, og hopper man på disse på riktig tidspunkt kan man få veldig godt betalt.

Les alle laganalysene her:

Arsenal | Aston Villa | Brighton | Brentford | Burnley | Chelsea | Crystal Palace | Everton | Leeds | Leicester | Liverpool | Man City | Man Utd | Newcastle | Norwich | Southampton | Tottenham | Watford | West Ham | Wolves