Fantasy Premier League 21/22 laganalyse: Newcastle

Jonas Otto Jensen

Hver dag fremover mot Gameweek 1 vil vi servere deg fyldige analyser av hvert lag i Fantasy Premier League. Hvilke spillere bør du kjøpe? Hvilken formasjon vil de spille i? Hvem tar cornere? Les videre for å få svar på disse spørsmålene og enda flere.

Hvordan gikk det i fjor?

Steve Bruce styrte The Magpies til en trygg og god 12. plass i fjorårets sesong. Fotballen Newcastle spilte var relativ defensiv med 5 spillere i backlinjen. De sorte og hvite scoret kun 46 ganger og slapp inn totalt 62 mål, noe som resulterte i en målforskjell på minus 16. Newcastle slapp til totalt 572 skudd og 350 skudd innenfor 16-meteren, noe som var henholdsvis 19. og 17. mest i ligaen.

I FPL-perspektiv var det ikke veldig mye å ta med seg av positive prestasjoner. Spissen Callum Wilson (7.5m) derimot, leverte 12 mål, seks målgivende og 22 bonuspoeng på 2081 minutter, noe som resulterte i hele 134 poeng. Spissen har tidligere levert gode tall for Bournemouth i flere sesonger på rad, men det var ikke mange som trodde at den skadeutsatte spissen skulle levere så bra i Newcastle etter overgangen til klubben før fjorårets sesong. Engelskmannen hadde en meget god sesong.

Joe Willock (6.0m) ble hentet på lån til Newcastle i vintervinduet og ble en umiddelbar braksuksess. Det ble totalt åtte mål på 14 kamper for Arsenal-produktet fra London. Willock er per dags dato tilbake i Arsenal, men det er flere troverdige kilder som melder at Newcastle veldig gjerne ønsker å hente Willock tilbake før kommende sesong.

Allan Saint-Maximin (6.5m) var inne i mange lag før fjorårets sesong grunnet sin den gang gunstige pris. Det ble likevel en relativt trå sesong for franskmannen, mye på grunn av skader. Det ble totalt tre mål og fem målgivende pasninger på 1554 spilte minutter. Folk hoppet fort av mannen med det symbolske Gucci-pannebåndet underveis i sesongen.

 

Newcastle hadde syv rene bur i fjor, noe som er fire færre enn i 2019/2020-sesongen. Dette skyldes mest sannsynlig at de hadde veldig mange skader, samt en tropp som ble rammet av COVID-19, og da spesifikt spillere i det bakre ledd. Newcastle var det eneste laget i ligaen som ikke hadde minst én spiller som spilte 30 eller flere kamper i løpet av hele sesongen.

Matt Ritchie (5.0m) spilte vingback på venstresiden og leverte fem målgivende på kun 1347 spilte minutter, oppsatt som en midtbanespiller på FPL. I år er Richie endret til forsvarspiller, noe som gir helt andre kriterier for å velge den engelskfødte skotten.

Overganger og pre-season

Årets pre-season har vært mer eller mindre helt stillegående for The Magpies. Andy Carroll og Christian Atsu har forlatt klubben, ikke at dette er spillere som hadde gitt sikkel i munnviken på noen FPL-managere uansett. Willock er så å si den eneste, basert på troverdige kilder, som er linket tilbake til klubben. Det blir spennende å følge utviklingen her, ettersom den engelske unggutten leverte til de grader i fjor.

Oversikt over treningskamper:

18.07 – York 1-0 Newcastle

23.07 – Doncaster 2-3 Newcastle (Mål: Fraser, S. Longstaff & Wilson)

27.07 – Rotherham United vs. Newcastle

30.07 – Burton Albion vs. Newcastle

07.08 – Newcastle vs. Norwich

Forventet lagoppstilling

Målvaktduellen i Newcastle har veldig lenge sett relativt jevn ut. Nå har vi i det minste fått bekreftelsen på at Karl Darlow (4.5m) kommer til å starte i mål fra starten av sesongen, etter at Martin Dubravka (4.5m) nylig har gjennomført en operasjon av foten sin. Darlow fikk sjansen også i fjor grunnet en skade på Dubravka, og leverte solide prestasjoner på rekke og rad i Newcastle-buret.

3-5-2

Darlow

Fernández – Lascelles – Dummett

Murphy – S. Longstaff – Shelvey – Almiron – Ritchie

Saint-Maximin – Wilson

Dødballtakere

Hjørnespark: Ritchie/Fraser/Shelvey

Frispark: Shelvey/Schär/Murphy/Ritchie

Straffer: Wilson, Joelinton, Ritchie

Anbefalte kjøp

Newcastle har et helt greit åpningsprogram når 2021/2022-sesongen sparkes i gang. West Ham (H), Aston Villa (B) og Southampton (H) er ingen lette motstandere, men det er absolutt muligheter for både rene bur og mål.

Callum Wilson (7.5m) – 4,8%

Wilson hadde hele 0.59 i xG per 90. minutt (expected goal/forventet mål) i fjor, noe som er høyere enn samtlige tidligere sesonger han har spilt i Premier League. Dette er utrolig nok samme tall som selveste Mohamed Salah (12.5m) hadde i fjor, Wilson dog med vesentlig færre kamper totalt. Wilson lukter mål hver gang Newcastle er i angrep, i tillegg til at han er fus på straffer. Intet dumt valg fra start der altså!

Matt Ritchie (5.0m) – 0,3%

Fem millioner kan være i meste laget for en Newcastle-forsvarer etter at en så antall innslupne mål i fjorårets sesong, men med Lascelles tilbake for fullt har en én god grunn til å tro at forsvaret til Steve Bruce kan slippe inn færre mål. Richie er fus på det meste av dødballer, i tillegg til at han ikke er langt bak i køen på straffer dersom Wilson skulle være skadet. Richie hadde hele 105 innlegg i fjorårets sesong, noe som er veldig høyt med tanke på hvor få kamper han spilte.

Differensialer

Spillere fra Newcastle er ikke veldig populære blant årets FPL-deltakere enn så lenge. Så her er alle spillere en skulle velge å ha i sitt lag en differensial, minus Manquillo (4.0m) som er valgt av 12%. Dette er nok først om fremst fordi folk skal ha han på benk, og det er ytterst usannsynlig at det blir mye spilletid på den tidligere Atletico Madrid-backen. Jacob Murphy (5.0m) er det foretrukne valget på høyrebacken til Steve Bruce slik det ser ut nå.

Karl Darlow (4.5m) – 1,2%

Målvakten fikk sjansen i fjor da Dubravka ble skadet og grep den med begge hender, bokstavelig talt. Som nevnt er Dubravka nok en gang skadet, noe som gjør at Darlow kommer til å være Newcastles målvakt fra start. Dersom Lascelles (4.5m) holder seg skadefri kan fort gutta fra Newcastle øke antall rene bur i kommende sesong sammenlignet med fjoråret.

Jamaal Lascelles (4.5m) – 0,5%

Kapteinen til Newcastle var borte i flere kamper forrige sesong grunnet skader og COVID-19. Det er ingen tvil om at midtstopperen er veldig viktig for at forsvaret til Newcastle skal fungere best mulig. Dersom det skulle klaffe mer for The Magpies i de bakre rekker kommende sesong, kan Lascelles gi billige rene bur, samt en mulig dødballscoring eller to i løpet av sesongen.

Oppsummering

Newcastle er et lag som en greit kan styre unna fra start i årets sesong. Det er likevel et potensiale der både i målpoeng og rene bur som kan innkasseres til en billig penge. Wilson (7.5m) kommer nok til å gi gode poeng i år også, så får en se om spisspartner Saint-Maximin (6.5m) klarer å holde seg skadefri og i tillegg levere målpoeng. Det er også verdt å merke seg at Willock (6.0m) for kan komme tilbake til klubben. Mye avhenger av om Arsenal skulle velge å innfri ønsket til Steve Bruce om en gjenforening kommende sesong.

Når det gjelder rene bur kan enten Ritchie (5.0m), Darlow (4.5) eller Jamaal Lascelles (4.5m) fint settes inn fra start, men min anbefaling er å vente litt for å se strukturen til The Magpies. Ritchie har dog en mye sannsynlig oppside med målpoeng.

Les alle laganalysene her:

Arsenal | Aston Villa | Brighton | Brentford | Burnley | Chelsea | Crystal Palace | Everton | Leeds | Leicester | Liverpool | Man City | Man Utd | Newcastle | Norwich | Southampton | Tottenham | Watford | West Ham | Wolves