Fantasy Premier League 21/22 laganalyse: Brighton

Skrevet av Andreas Holmsen-Ringstad

Hver dag fremover mot Gameweek 1 vil vi servere deg fyldige analyser av hvert lag i Fantasy Premier League. Hvilke spillere bør du kjøpe? Hvilken formasjon vil de spille i? Hvem tar cornere? Les videre for å få svar på disse spørsmålene og enda flere.

Hvordan gikk det i fjor?

Som FPL-spiller har du sannsynligvis et elsk/hat-forhold til dette laget. Du er kanskje en av dem som kjørte triple-cap på Shane Duffy i 2019? Eller er du en av dem som har opplevd å få nei til et bytte på Brighton-spilleren du bare måtte ha fordi du allerede hadde tre derfra? Og to uker senere forsøkte du febrilsk å bli kvitt alle tre?

Forrige sesong leverte Brighton meget gode underliggende tall, men poengfangsten sto ikke i stil. Det ble derfor kjente takter fra laget som holder til på sørkysten når det kommer til Fantasy – svært varierende.

Det endte til slutt opp med en 16.plass på tabellen, selv om de kun slapp inn to mål mer enn for eksempel Manchester United. Bakover på banen var det følgelig stor forbedring forrige sesong. 12 rene bur og underliggende tall som tilsier at det kunne ha vært enda bedre. Faktisk slapp Brighton inn hele 10 mål mer enn hva de burde ha gjort hvis vi ser på «lowest expected goals allowed».

På store sjanser skapt av motstander (51) og skudd mot i boks (222) finner vi Brighton på en meget solid tredjeplass, kun slått av Chelsea og Manchester City. Viktig å bemerke at Brighton kun hadde tre rene bur på de første 18 rundene – noe som viser hvilken forbedring laget viste defensivt siste halvdel av sesongen.

En viktig endring som ble gjort forrige sesong var keeperplassen. Mathew Ryan, nå kjøpt av Real Sociedad, ble byttet ut til fordel for Robert Sánchez (4,5m). Med sine ekstra 13 centimeter på strømpelesten fikk Brighton langt større kontroll i eget felt noe som blant annet viste seg ved at de kun slapp inn to mål på dødball etter at han overtok keeperplassen mot åtte tidligere. Han er også den keeperen som hadde flest pasninger per kamp forrige sesong (36,4), noe som kan gi positive utslag på bonuspoeng. Antall redninger var imidlertid et godt stykke unna toppen. Positivt med tanke på 6-poengere, men negativt med tanke på bonuspoeng.

Fremover på banen var det ikke like imponerende. Det ble skapt nok av sjanser, men ingen sto frem som målscorere av ypperste merke. Toppscorer ble Neal Maupay (6,5m) med beskjedne åtte mål. Brighton hadde såkalt «expected goals» på 51,7, men endte på 40 scoringer. En effektivitet ingen kunne matche – men med negativt fortegn sett fra Brighton sitt ståsted.

Leandro Trossard (6,5m) ble den mestscorende spilleren i FPL-sammenheng forrige sesong. 132 poeng. Lewis Dunk (5,0m) var rett bak med sine 130. Ellers verdt å trekke frem at Pascal Groß (6,0m) avsluttet sesongen meget sterkt. Han var faktisk den midtbanespilleren som skapte flest sjanser for sine lagkamerater fra runde 20 og utover av samtlige spillere i Premier League.

Overganger og pre-season

Mange spillere har forsvunnet ut av dørene til «The AMEX» i sommer, men i FPL-sammenheng er det kun Ben White (4,5m) som er verdt å nevne her. Han er utvilsomt et stort tap for Potter & Co. Samtidig er det defensive systemet i Brighton veldig innarbeidet og det finnes relativt gode alternativer på stopperplass. Det er derfor ikke sikkert det vil gi altfor store utslag. Det er likevel ingen tvil om at White vil bli et stort savn, kanskje særlig i det oppbyggende spillet hvor hans gode pasningsfot var svært nyttig forrige sesong.

Av spillere inn er det knyttet store forventninger til Enock Mwepu (6,0m) fra Zambia, som kom fra Red Bull Salzburg. Overgangssummen er ikke kjent, men ifølge The Atletic er det ikke ny overgangsrekord for klubben. Den innehar fortsatt Adam Webster (20 millioner pund).

Mwepu ble kalt «The Computer» av fansen i Østerrike fordi han har så god spilleforståelse. Han har 11 kamper i Champions League og har spilt mye sentralt på midten, men også ut høyre. Han beskrives som en «boks til boks»-spiller med stor arbeidskapasitet. Med fem mål og én målgivende forrige sesong er det grunn til å være skeptisk til han som FPL-spiller, men samtidig er ikke 11 mål på 81 kamper for Red Bull Salzburg altfor ille. Likevel ikke noe å ha på laget før han eventuelt begynner å levere i Premier League.

Kjell Scherpen (4,5m) er hentet inn fra Ajax og vil trolig bli reservekeeper bak Sanchez.

En «gamechanger» her vil være om Brighton hadde fått kjøpt en spiss med gode avslutteregenskaper. Tenk hva en spiller som for eksempel Danny Ings kunne ha utrettet i Brighton? Det blir nok kun et tankeeksperiment. Foreløpig er verken Ings eller andre spisser sterkt linket til klubben.

I pre-season har Brighton så langt spilt mot Rangers i en kamp som endte 0-0. Potter byttet samtlige 11 spillere til pause og det er vanskelig å trekke noen konklusjoner utfra den kampen. Ellers verdt å nevne at Tariq Lamptey (4,5m) rapporteres å ikke rekke sesongstarten.

Kommende treningskamper:

3-1 vs Luton (Connolly, Mwepu, Tau)

07.08 vs. Getafe

Forventet lagoppstilling

Det kan fortsatt skje ting på overgangsmarkedet, men foreløpig er trolig dette laget Brighton vil starte sesongen med:

4-4-2

Sanchez

Veltman – Webster – Dunk – Burn

Groß – Bissouma – Mwepu – Trossard

Maupay – Welbeck

Dødballtakere

Groß er fus i alt som det heter på løkka. Overtok også ansvaret for straffene forrige sesong. Bommet imidlertid på en straffe, så ikke 100% spikret at han fortsatt er førstevalget.

Cornere: Groß/March

Frispark: Groß/March

Straffer: Groß/Maupay

Anbefalte kjøp

Robert Sanchez (4,5m) – 26,9%

En populær mann på FPL og det er lett å forstå hvorfor. Tallene til Brighton bakover på banen fra forrige sesong er allerede omtalt og det hadde ikke vært noe å si på om Sanchez var priset til 5,0m. Skal du velge en annen keeper må du trolig opp i pris for å finne en som kan gi samme eller bedre poengfangst. Med kampprogrammet til Brighton fra start vil jeg mene at du isolert sett finner det beste keepervalget her. Spørsmålet er om det blir riktig å doble hvis du også ønsker en forsvarer fra Brighton. Det avhenger av hvor stort savn Ben White vil vise seg å være.

Tariq Lamptey (4,5m) – 19,2%

Dette er en meget fin pris dersom Lamptey holder seg skadefri og spiller regelmessig på høyrebacken. Nettopp fordi det ikke kan settes to streker under svarene på de spørsmålene er det et snev av gambling. Det er dessverre også fastslått at han ikke rekker sesongstarten. Likevel mener jeg det er riktig å anbefale kjøpet fordi prisen er såpass lav og potensialet såpass høyt og han er trolig på banen om ikke altfor lenge.

Blant forsvarere var det kun Alonso i Chelsea som hadde flere berøringer innenfor motstanderens 16-meter per kamp blant de som hadde minst 5 kamper i fjor. Dunk er et sikrere kort, men med 0,5m spart mener jeg Lamptey er mannen å gå for så snart han er skadefri om du skal ha en forsvarer fra Brighton.

Differensialer

Pascal Groß (6,0m) – 0,5%

116 poeng i fjor var helt ok, men det var siste halvdel av sesongen vi virkelig fikk se hva tyskeren er kapabel til. Det ble seks målgivende i den perioden, men hadde effektiviteten på topp vært bedre kunne tallet vært en god del høyere. Han tar alt av dødballer og er mest sannsynlig førstevalg på straffer. Fin pris. Absolutt en differensial å vurdere. Eneste usikkerhetsmomentet er spilletiden. Ikke garantert at han spiller 90 minutter hver kamp, dessverre.

Leandro Trossard (6,5m) – 1,8%

Plukket tross alt flest FPL-poeng for Brighton forrige sesong og brukes både på vingen og sentralt i mellomrommet bak spissen(e). Kreativ og alltid kapabel til å levere målpoeng. Samtidig konkurrerer han med Raphinha som er priset likt som han og da kommer han etter min mening til kort. Det er derfor kun om du har plass til begge at jeg ville ha vurdert Trossard.

Oppsummering

Brighton er et fint lag å se til fra start fordi de har et relativt pent kampprogram. Spissene ville jeg styrt unna, men ellers finner man gode valg her. Om du er av typen som liker å rullere, er det også mulig å se på kombinasjonen Brighton og Leeds. Da får du følgende motstandere de første 11 kampene: Burnley, Watford, Burnley, Brentford, Newcastle, Crystal Palace, Watford, Norwich, Wolverhampton, Norwich og Newcastle.

Det eneste som kan garanteres med Brighton-spillere er at du vil få store opp- og nedturer. Og det er vel egentlig det Fantasy handler om, er det ikke?

Les alle laganalysene her:

Arsenal | Aston Villa | Brighton | Brentford | Burnley | Chelsea | Crystal Palace | Everton | Leeds | Leicester | Liverpool | Man City | Man Utd | Newcastle | Norwich | Southampton | Tottenham | Watford | West Ham | Wolves