Fantasy Premier League 21/22 laganalyse: Tottenham

Skrevet av Andreas Holmsen-Ringstad

Hver dag fremover mot Gameweek 1 vil vi servere deg fyldige analyser av hvert lag i Fantasy Premier League. Hvilke spillere bør du kjøpe? Hvilken formasjon vil de spille i? Hvem tar cornere? Les videre for å få svar på disse spørsmålene og enda flere.

Hvordan gikk det i fjor?

Forrige sesong må ha føltes som en evighet for de med hjerte hos «Lilywhites». Det er fort gjort å glemme at Tottenham tapte 1-2 på Anfield i midten av desember – i en kamp som på det tidspunktet fremsto som en kamp mellom to tittelkandidater. Jose Mourinho fyrte opp stemningen ved å fortelle Klopp etter kampen at det beste laget tapte. Alt så ut til å være på rett vei. 19. april fikk imidlertid samme mann sparken og sesongen til Tottenham endte uten trofeèr og med en beskjeden 7.plass.

Harry Kane (12,5m) og Heung-Min Son (10,0m) lå lenge øverst på antall FPL-poeng i ligaen og endte til slutt på henholdsvis andre- og fjerdeplass. 242 poeng og 228 poeng. Nestemann på lista fra Spurs var Hugo Lloris (5,5m) på 149 poeng.

Tottenham hadde 12 rene bur forrige sesong, som må sies å være brukbart. Det var imidlertid mye rullering i de bakre rekker. Ingen forsvarsspillere endte på tresifret antall FPL-poeng, som må sies å være svært dårlig sett opp mot prisene. Baklengsmålene var også ganske jevnt fordelt mellom hjemme og borte, henholdsvis 20 og 25.

Fremover på banen ble det scoret 68 mål – kun Manchester-lagene scoret flere – og det er mye takket være Son og Kane. «Expected goals» var helt nede på 53,8. Det viser betydningen av gode avsluttere lengst fremme i banen. 23 mål og 14 målgivende på Kane er eksepsjonelt gode tall. 17 mål og ti målgivende på Son som midtbanespiller er også helt i ypperste klasse.

Med Nuno Espirito Santo inn på en to-årskontrakt vil det bli forandringer kommende sesong. Hvis vi ser på hans karriere som manager har han levert jevnt over gode resultater. Under hans ledelse kvalifiserte Rio Ave seg til Europa League for første gang i klubbens historie. I Valencia ble det fjerdeplass og Champions League. Det ble kun én sesong i Porto, som endte med andreplass. Deretter tok han turen til Molineux Stadium og engelsk fotball.

Her har han med unntak av forrige sesong levert bunnsolid. Hans filosofi bygger på et solid defensivt fundament, disiplin og han er kjent for å gi mye tillit til de som er inne i hans foretrukne startellever. Det kan absolutt være positivt sett med FPL-øyne.

Overganger og pre-season

Det store spørsmålet for Spurs denne sommeren er hva som skjer med Kane. Det er enn så lenge ikke avklart. Hvis Kane skulle ende i Manchester City vil det bli for en svimlende høy overgangssum og da vil det trolig skje mye på overgangsfronten mot slutten av vinduet.

Første signering denne sommeren var Pierluigi Gollini (4,5m) på lån ut sesongen med opsjon på kjøp. Han kom fra Atalanta og har faktisk spilt for Manchester United som juniorspiller. Han har også 20 kamper for Aston Villa i Championship sesongen 2016/2017. Han var førstekeeper for Atalanta forrige sesong, som endte på en meget sterk tredjeplass. Så lenge Lloris er i klubben vil det bli begrenset med spilletid, men her har trolig Tottenham sikret seg hans arvtaker når franskmannens tid er omme. Likevel ikke noe å se til i FPL-sammenheng med det første.

Bryan Gil (6,0m) er også bekreftet inn. Den kjente Spania-eksperten Petter Veland har beskrevet tjue-åringen som en «spirrevipp» som elsker å drible og som trolig vil gi supporterne fantastiske øyeblikk, men også mange grå hår. Ikke helt ulikt Erik Lamela der altså, som gikk motsatt vei. Seks mål, fire målgivende og ti gule kort på 54 kamper i La Liga vitner ikke om Fantasy-gull helt enda.

Oliver Skipp (4,5m) må også nevnes. Han var på utlån i Norwich hele forrige sesong, hvor han gjorde sine saker meget bra på midtbanen til laget som vant Championship. I FPL-sammenheng er han imidlertid ikke noe å gå for, da han først og fremst har sine styrker defensivt.

Av overganger ut er det ikke mye som er verdt å nevne her, men Toby Alderweireld har tatt turen til Qatar. Om det er fordi han ønsker å påvirke landet innenfra skal jeg ikke spekulere i, men at det påvirker hans lommebok ganske kraftig er det nok ingen tvil om.

Treningskamper:

17.7 vs. Leyton Orient 1-1 (Scarlett, målgivende av Moura)

21.7 vs. Colchester 3-0 (Son, Moura og Alli, målgivende av Bergwjin, Son * 2)

28.7 vs. Mk Dons 3-1 (Son, Alli og Moura, målgivende av Moura, Son)

04.08 vs. Chelsea

08.08 vs. Arsenal

Verdt å merke seg at Santo så langt har brukt en 4-2-3-1 formasjon i treningskampene.

Forventet lagoppstilling

Det vil trolig komme flere spillere inn før sesongstart. Jeg tror for eksempel ikke at stopperparet som settes opp her er det vi får se mot Manchester City, men forventet lagoppstilling må baseres på de spillerne som er her når analysen gjøres. Med ny manager blir det også vanskelig å spå hvem som starter, men trolig får vi flere svar i de to siste treningskampene før sesongstart.

4-2-3-1

Lloris

Doherty – Dier – Rodon – Reguilon

Højberg – Ndombele

Moura – Alli – Son

Kane

Dødballtakere

Hjørnespark: Son/Lo Celso

Frispark: Kane/Dier

Straffer: Kane

Anbefalte kjøp

Harry Kane (12m) – 29,3%

En av de såkalte «premium»-valgene. Tallene til Kane taler for seg og han trenger ingen presentasjon. Det handler bare om hvordan du vil stable de dyreste. Skal du ha to eller skal du ha tre? Og hvem skal du ha? Kane er trolig det beste kapteinsvalget i runde tre og fire.

Dersom han ikke får overgangen han ser ut til å ønske seg vil noen sikkert hevde at det kan påvirke hans prestasjoner på banen. Jeg tror ikke det. Han er sterk mentalt og tørster alltid etter mål. Jeg vil anse det som ganske sikkert han vil levere masse målpoeng også denne sesongen om han blir værende i Spurs.

Heung-Min Son (10m) – 15,8%

Son er en FPL-favoritt hos mange og det er lett å skjønne hvorfor. Enten han spiller ut venstre, på topp eller bak spissen, leverer han målpoeng jevnt og trutt. Det er ingenting som tyder på at det skal stoppe. Med en ny fire-års kontrakt signert er det grunn til å tro at han vil fortsette å være en nøkkelspiller i årene fremover. Prisen er akkurat der den skal være og Son er definitivt et trygt og godt valg på Fantasy. Skulle Kane bli solgt, kan det også bli mer spilletid på spissplass for mannen fra Sør-Korea.

Differensialer

Sergio Reguilón og Matt Doherty (5,0m) – 2,5% og 1,2%)

89 poeng på Reguilón i fjor var ikke all verden, men det var nok til å være beste forsvarer i Spurs. Han fikk også vist at han er en god spiller, som trolig vil være førstevalg på venstresiden. Tre målgivende og null mål er imidlertid tall som må forbedres denne sesongen.

Doherty leverte beskjedne 47 poeng og hans tid som poengplukker i Fantasy er kanskje over? Det er derfor kun managerskifte som gjør at han settes opp her. Som kjent var det under Santo at han leverte målpoeng på løpende bånd i Wolves.

Felles for begge er at de først og fremst kan være gode valg på Fantasy denne sesongen hvis Santo velger å spille med vingbacker

Dele Alli og Lucas Moura (6,5m) – 1,8% og 0,4%

Begge spillere har utvilsomt ferdigheter og potensiale til å levere målpoeng fremover på banen. Med ny manager inn blir det spennende å se hvordan de brukes. Særlig Alli var ute i kulden under Mourinho og har på et vis fått en livbøye kastet etter seg med mulighet til å få fart på karrieren igjen. Du tar utvilsomt en stor sjanse om du setter inn en av disse fra start, men begge er kapable til å levere tosifret poengsummer om de finner formen.

Oppsummering

Alt handlet om Kane og Son i fjor og fra start av denne sesongen er det de to som bør vurderes. Med tanke på usikkerheten rundt Kane og overgang, samt at det ryktes at han uansett ikke rekker å bli klar til først runde, fremstår Son som det beste valget. I runde tre og fire vil imidlertid Kane trolig anses som det aller beste kapteinsvalget, så da kan du tjene poeng på konkurrentene om du har han inne på laget og de sitter uten. Utenom disse to vil anbefalingen herfra bli å vente noen runder før du eventuelt får på andre spillere fra Spurs.

Les alle laganalysene her:

Arsenal | Aston Villa | Brighton | Brentford | Burnley | Chelsea | Crystal Palace | Everton | Leeds | Leicester | Liverpool | Man City | Man Utd | Newcastle | Norwich | Southampton | Tottenham | Watford | West Ham | Wolves