Fantasy Premier League 21/22 laganalyse: Crystal Palace

Skrevet av Stian Angell Nilsen

Hver dag fremover mot Gameweek 1 vil vi servere deg fyldige analyser av hvert lag i Fantasy Premier League. Hvilke spillere bør du kjøpe? Hvilken formasjon vil de spille i? Hvem tar cornere? Les videre for å få svar på disse spørsmålene og enda flere.

Hvordan gikk det i fjor?

I en nervepirrende sesongavslutning, som til slutt endte med at det bare skilte seks poeng mellom 17. og 12. plass, klarte Crystal Palace å sikre seg en 14. plass. Dette til tross for at de slapp inn 66 mål, som var tredje mest i ligaen. Det var bare Southampton (68) og West Bromwich (76) som slapp inn flere.

Dessverre kan ikke de offensive tallene gjøre opp for de lite imponerende defensive tallene heller. The Eagles var antatt å score 40.07 mål (xG – expected goals), men med et sesongresultat på 41 mål reflekterer dette den manglende offensive kreativiteten i laget. Det var bare Sheffield United (34.28) og West Bromwich (38.0) som hadde lavere xG gjennom sesongen.

Selv om Crystal Palace ikke hadde en direkte imponerende sesong i fjor har de nå fått ny manager og det er ikke hvem som helst – Patrick Vieira. Arsenal-ikonet har uttalt ” I want to see a team who is on the front foot – to score more goals, to have more shots on target than we used to.”

Hvis Vieira klarer å videreføre denne visjonen til spillerne på gressmatta kan Crystal Palace ha en rekke gode differensial-spillere.

Overgangsvindu og pre-season

Til nå har Palace hatt et travelt sommervindu der en del spillere enten ikke har utvidet kontrakten med klubben eller fått utvidet kontrakten fra lagets side. Andre har meldt overgang til andre klubber både i England og utenfor. La oss oppsummere:

Spillere ut:

Andros Townsend   -> Everton
Patrick van Aanholt -> Galatasaray
Wayne Hennessey   -> Burnley
Mamadou Sakho      -> Uten kontrakt
Stephen Henderson -> Uten kontrakt
James McCarthy       -> Uten kontrakt
Nathaniel Clyne        -> Uten kontrakt
Gary Cahill                -> Uten kontrakt
Scott Dann                -> Uten kontrakt
Connor Wickham      -> Uten kontrakt
Sam Woods               -> Uten kontrakt

Spillere inn:

Marc Guehi (midtstopper) – Chelsea U23
Michael Olise (offensiv midtbane) – Reading
Remi Matthews (keeper) – Sunderland
Jack Montes (sentral midtbane) – Revolution
Jarosław Jach (midtstopper) – Raków
Joachim Andersen (midtstopper) – Lyon
Conor Gallagher (sentral midtbane) – Chelsea

Nyankomne har blitt priset slik:

?? – Remi Matthews
4.5m – Marc Guehi
4.5m – Jarosław Jach
?? – Jack Montes
?? – Conor Gallagher
4.5m –  Joachim Andersen
5.5m – Michael Olise

Blant nysigneringene er det Olise, Gallagher og Andersen som virker å være mest spennende.

Gallagher var utlånt fra Chelsea og spilte i fjor til West Brom. I løpet av 30 kamper presterte unggutten fra Epsom to mål og to målgivende. Fjoråret var kanskje ikke den mest imponerende sesongen hans, men ser vi tilbake til 19/20-sesongen han hadde i Charlton leverte han seks mål og 11 målgivende. Nå har Gallagher signert en låneavtale som varer frem til 30. juni 2022, men med stor konkurranse om plassene på midtbanen til Palace trenger Vieira en overbevisning på trening for at 21-åringen skal få spilletid.

Andersen har som Gallagher opparbeidet seg rutine ved å spille i Premier League. I fjor var han ikledd sort og hvitt, men fra i år og frem til 2026 vil han bære Ørnen på brystet. Dette er en spiller som har såpass mye erfaring med den engelske toppligaen at han fort kan gå rett inn i startelleveren, da Palace har manko på midtstoppere og til prisen (4.5m) kan han absolutt vurderes.

Olise skriver jeg mer om i anbefalte kjøp.

Oversikt over treningskamper:

16/07 vs Portsmouth (utsatt)

17/07 vs Walsall 1-0 (Wilfried Zaha)

23//07 vs Stevenage 0-1

24/07 vs Ipswich 1-0 (Wilfried Zaha, straffe)

27/07 vs Charlton 2-2 (Scott Banks, Jasuran Rak-Sakyi)

31/07 vs Reading 3-1 (Jean-Philippe Mateta, Jordan Ayew, Scott Banks)

07/08 vs Watford (?)

Forventet lagoppstilling

4-3-3:

Guaita

Ward – Koyaté – Jach/Andersen – Mitchell

Milivojevic – Olise- Schlupp

Ayew – Benteke – Zaha

Dødballtakere

Corner: Milivojevic/Eze/Olise

Frispark: Milivojevic/Eze/Olise

Straffer: Milivojevic/Zaha/Olise

Anbefalte kjøp

Wilfried Zaha (7.0m) – 6.5 %

Høstet totalt 136 poeng forrige sesong, noe som gjorde Zaha til den spilleren på Crystal Palace med flest poeng. Sammenligner vi spillerne i samme priskategori <7.2m sortert etter posisjon på banen (midtbane) ender Zaha på en sjetteplass og må bare se seg slått av spillere som Harrison (6.0m), Ward-Prowse (6.5m), Pereira (WBA – 5.4m), Soucek (6.0m) og Bowen (6.5m). – Han hadde høyest xG (forventet mål scoret) av samtlige spillere nevnt ovenfor.

Vi må helt tilbake til sesongen 15/16 for å finne en sesong der Zaha ikke leverte over 120 poeng i løpet av sesongen. Til prisen 7.0m får du en stabil Fantasyspiller som registrerte seg med 11 mål og fire målgivende i fjorårets sesong.

Vicente Guaita (4.5m) – 6.0%

I år kan det virke som de fleste til nå har valgt Robert Sánchez (4.5m) som sitt førstevalg på keeperplass, og det med god grunn da kampprogrammet til Brigthon & Hove Albion FC er meget bra, og at The Seagulls historisk sett er et trygt lag å velge defensive spillere fra.

Guaita stod over bare én kamp i fjor og endte på 124 poeng noe som plasserte han på 12. plass blant keeperne i ligaen. Hans 106 redninger bidrod til 35 ekstra poeng, dette er flere redninger enn Alisson (6.0m) og Ederson (6.0m). Selvom Guaitas totale poengsum i fjor er dårligere enn toppkeeperne nevnt tidligere er Guaita en solid keeper å vurdere når Brigthon sitt kampprogram blir vanskeligere fra Gameweek 8.

Differensialer

Michael Olise (5.5m) – 0.3%

Den tidligere Reading-spilleren leverte syv mål og 12 målgivende (syv på dødball) på sine 3263 minutter på banen i fjor. Han hadde 0.6 skudd på mål per kamp, dette er på høyde med Harrison (6.0m) og Walcott (6.0m). Hans 1.9 nøkkelpasninger per kamp er ganske like tall som Gündogan (8.5m) og Traoré (6.0m). 10 store sjanser skapt gjennom sesongen kan sammenlignes med Westwood (5.5m) og er bedre enn Sterling (11.0m) og Mahrez (9.0m). Dette er vel og merke i en divisjon under Premier League.

Olise overpresterte sin xG da han endte med syv mål, mens hans xG var på 5.4. – Det er også verdt å nevne at Olise var i første rekke på diverse dødballer for Reading.

Olise (5.5m) hadde en god sesong i Reading, men det er fortsatt usikkert hva toppnivået hans ender opp med å bli, men ved å vinne den gjeve prisen «EFL Young Player of the Season 20/21» for sine prestasjoner i fjor gir det klare signaler på at den unge Olise har potensialet til å bli noe stort.

Og nå som Eze (6.0m) er ute med en akillesskade kan 19-åringen gli rett inn i en Palace-ellever der mangelen på kreativitet er dypt savnet.

Oppsummering

Kan vi se en ny-trener-effekt  i Crystal Palace i år da? Mye tilsier at Patrick Vieira har store planer for klubben og spørsmålet alle stiller seg; Vil han innfri forventningene han bygger opp for sesongen?

Et fremoverlent, ungt og sultent Crystal Palace kan være laget du finner dine differensial-spillere i tiden fremover. Fra seriestart og helt til Gameweek 8 er det et godt blandet kampprogram for The Eagles, noe som gir deg flust med tid for speiding inn mot runde 8, da kampprogrammet snur til det bedre. Frem til da er det bare å sitte rolig i båten med kikkerten og notatblokka klar.

Les alle laganalysene her:

Arsenal | Aston Villa | Brighton | Brentford | Burnley | Chelsea | Crystal Palace | Everton | Leeds | Leicester | Liverpool | Man City | Man Utd | Newcastle | Norwich | Southampton | Tottenham | Watford | West Ham | Wolves