Fantasy Premier League 21/22 laganalyse: Arsenal

Skrevet av Andreas Holmsen-Ringstad

Hver dag fremover mot Gameweek 1 vil vi servere deg fyldige analyser av hvert lag i Fantasy Premier League. Hvilke spillere bør du kjøpe? Hvilken formasjon vil de spille i? Hvem tar cornere? Les videre for å få svar på disse spørsmålene og enda flere.

Hvordan gikk det i fjor?

For å starte litt personlig, så er min kone ihuga Arsenal-supporter. Jeg ser derfor det meste av Arsenal sine kamper. Forrige sesong ga det meg mer glede enn henne.

Lenge var Europa League en mulig livbøye for Arsenals sesong, men etter en skuffende exit mot Villareal i semifinalen ble det en fiaskosesong. Sesongen endte med en åttende plass. Arsenal var i realiteten hektet av i kampen om «topp 4» tidlig og kom aldri i nærheten. Det sved også at erkerivalen Tottenham Hotspur kom på plassen over. Ett poeng foran.

Arteta fikk aldri sving på laget. Han slet med å finne en førsteellever han stolte på. Nøkkelspillere som tidligere har levert på et stabilt høyt nivå varierte veldig i prestasjonene. Tenker da særlig på Pierre-Emerick Aubameyang (10,0m) og Bernd Leno (5,0m). Disse to ble likevel de med høyest poengsum på Fantasy hos «The Gunners» med 131 poeng begge to.

Hjemme på Emirates Stadium slet Arsenal med sitt offensive spill. 24 mål på 19 hjemmekamper er ganske stusselige tall. Det resulterte i kun åtte seire og hele syv tap. Totalt ble det 55 mål og med en «expected goals» på 52,2 var det på ingen måte sjansesløseri som var årsaken. På store sjanser skapt finner vi Arsenal på en 12. plass med sine 45. Liverpool skapte til sammenligning flest med sine 82, med Man City rett bak. Utskjelte Willian (6,5m) var forøvrig spilleren med flest målgivende – med sine fem. Alexandre Lacazette (8,5m) ble toppscorer med 13 mål. Tre mer enn Nicolas Pépé (7,5m) og Aubameyang på ti.

Defensivt ser tallene noe bedre ut. 12 rene bur er godkjent. Det var faktisk bare Man City (32) og Chelsea (36) som slapp inn færre mål enn Arsenal sesongen gjennom – Arsenal endte på 39 baklengs. De slapp til 58 store sjanser og hadde en «expected goals against» på 43,34. Kun fire lag har bedre tall på disse statistikkene. 12 rene bur var derfor litt underbetalt.

Etter å ha slitt defensivt i mange år, er det tydelig at Arteta har prioritert å stramme inn bakover. Disiplin og lavere risiko i spillet har vært fokus. Nøkkelen kommende sesong blir å finne den rette balansen. Uten Europa-spill kan alt fokus rettes mot ligaen og det vil trolig bli mindre rotering på laget. Definitivt positivt sett med Fantasy-øyne.

Overganger og pre-season

Arsenal har hentet inn tre spennende unge spillere i vinduet så langt.

Nuno Tavares (4,5m) var førstemann inn dørene. 21-åringen kom fra Benfica og beskrives som en allsidig, rask og teknisk god forsvarsspiller. Hans foretrukne posisjon er venstreback, men han kan også være et godt alternativ som venstre stopper i en bakre treer. En svakhet er at han er veldig avhengig av sitt venstrebein og svak med høyre.

Gjennom sin klubbkarierre står han med 12 målgivende på 68 kamper. Usikkert med spilletid, så ikke noe å starte sesongen med. Skulle Kieran Tierney (5,0m) få en skade i løpet av sesongen, skal du ikke se bort ifra at han blir aktuell.

Albert Sambi Lokonga (5,0m) er en spennende ung belgisk midtbanespiller, men den nye Kevin De Bruyne er det nok ikke. Han har først og fremst sine styrker defensivt. Tre mål og to målgivende på 33 kamper i Belgia forrige sesong. Ikke noe å vurdere på Fantasy.

Ben White (4,5m) er godt kjent for alle med hjertet i engelsk fotball. Bør passe som hånd i hanske i Arsenal. Sterk mentalitet, god duellspiller og fin pasningsfot. Jeg tror han vil gå rett inn i laget og spille alt så lenge han er skadefri. Jeg må understreke at jeg skriver «tror» da Arteta har mange alternativer på stopperplass.

Treningskamper:

Hibernian 1-2 (mål av Smith-Rowe, målgivende av Bellerin)

Rangers 2-2 (mål av Tavares og Nketiah, målgivende av Holding)

Chelsea 1-2 (mål av Xhaka målgivende av Pepe)

Tottenham 0-1

Forventet lagoppstilling

Gabriel (5,0m) og Thomas Partey (5.0m) rapporteres å være ute til sesongstarten grunnet skader. De settes derfor ikke opp her, men begge (ihvertfall sistnevnte) vil trolig gå inn i 11’eren når de er tilbake for fullt.

 4-2-3-1

Leno

Chambers – White – Holding/Mari* – Tierney

Elneny* – Xhaka

Pépé- Smith Rowe – Saka

Aubameyang

Dødballtakere

Hjørnespark: Saka/Pepe/Willian

Frispark: Saka/Pepe/Willian

Straffer: Aubameyang/Lacazette

Anbefalte kjøp

Ben White (4,5m) – 23,4%

Dersom du som meg tror at White er spikret på laget, kan dette være meget god verdi. Arsenal hadde som nevnt tidligere i analysen gode defensive tall forrige sesong. Med White inn bør tallene ihvertfall ikke bli noe dårligere. Spilte 36 av 38 kamper for Brighton i forrige sesong. Riktignok ble det verken mål eller målgivende på White, men han er god til å takle og blokkere skudd. Bonuspoeng bør derfor være innen rekkevidde.

Kieran Tierney (5,0m) – 8,6%

Tierney kostet 5,5m i fjor, men en skadeplaget sesong har medført at han har gått ned i pris. Ett mål og tre målgivende var langt under forventning. Det var imidlertid lett å se at potensiale for langt høyere tall ligger der. Han har mange kvaliteter offensivt og Arteta ønsker å se han høyt oppe i banen fra sin backposisjon.

Skapte 34 store sjanser forrige sesong og burde hatt flere målgivende. Hvis han holder seg skadefri kan han fort vise seg å bli en veldig populær mann på Fantasy etterhvert.

Emile Smith-Rowe (5,5m) – 8,0m%

Både Smith-Rowe og Bukayo Saka (6,5m) er gode valg, men når førstnevnte koster 1.0m mindre holder jeg han foran per nå. Fått draktnummer ti og vil trolig få mye spilletid. Dersom Arsenal ikke får kloa i en offensiv midtbanespiller, vil han være førstevalg i «tierrollen». Da er dette kjempeverdi.

To mål og fire målgivende i fjor, men måtte da spille en del ute til venstre som ikke er hans foretrukne posisjon. Plukket 19 poeng på de fire siste kampene forrige sesong og har sett skarp ut i treningskampene.

Etter min mening det klart beste valget du finner på midtbanen i denne prisklassen – spørsmålet er bare om det passer inn med en 5,5m-midtbanespiller på laget ditt.

Differensialer

Nicolas Pépé (7,5m) – 3,5%

Om du skal forsøke å oppsummere Arsenal under Arteta, trenger du ikke gjøre annet enn å peke på denne spilleren. Snakk om dype daler og høye topper! Her kan alt skje – og sånn sett er han en spennende differensial. Potensialet er så høyt.

Det ble ti mål og én målgivende i Premier League forrige sesong, som er ganske solid med tanke på at han kun startet 16 kamper. Han leverte også mye målpoeng i Europa League. I andre halvdel av sesongen var det kun fire spillere som leverte flere Fantasy-poeng per 90 min enn mannen fra Elfenbenskysten.

Du tar utvilsomt en betydelig risiko om du velger Pépè. Han har en tendens til å frustrere Arteta såpass mye at han tidvis havner helt i kulda, men kanskje er dette sesongen hvor han klarer å finne en stabilitet i spillet sitt?

Pierre-Emerick Aubameyang (10,0m) – 3,8%

En svært skuffende sesong i fjor for spilleren som har prestert på et høyt nivå i så mange sesonger på rad. Forrige sesong var han satt opp som midtbanespiller i Fantasy – nå er han tilbake som spiss. Ti mål med en «expected goals» på 10,22 ble fasiten i fjor. Normalt sett vil spisser av hans kaliber levere en del flere mål enn hva «expected goals» utgjør.

Spillemessig var det også ganske tynn suppe til tider. Virket uinspirert. For en spiller som feirer mål med «flikk-flakker», og til og med har en spiderman-maske i reportoaret, er det kanskje nødvendig med fans på stadion for å finne riktig spenningsnivå?

Prisen er såpass høy at han for egen del er uaktuell fra start, men han må trekkes frem her og jeg holder han over Lacazette. Får han en god start på sesongen og kommer tilbake i flytsonen kan det bli mange mål på «Auba». Han vil trolig spille en del på venstrekanten også, men når han er i form leverer han like gode tall fra den posisjonen som på topp.

Oppsummering

Arsenal har Chelsea og Man City i runde to og tre, men etter det har de et fint kampprogram i lang tid. Det er flere valg her som gir meget god verdi – og kanskje kan det vurderes en rotasjon med for eksempel en Leeds-spiller? Da får du kamper mot Brentford, Everton, Burnley, Norwich, Burnley, West Ham, Watford og Crystal Palace på de første åtte rundene.

Les alle laganalysene her:

Arsenal | Aston Villa | Brighton | Brentford | Burnley | Chelsea | Crystal Palace | Everton | Leeds | Leicester | Liverpool | Man City | Man Utd | Newcastle | Norwich | Southampton | Tottenham | Watford | West Ham | Wolves