Hvem bør du velge som kaptein i Gameweek 5?

Skrevet av Andreas Holmsen-Ringstad

Gameweek 4 var runden for såkalte «premium-spillere». Ronaldo (13p), Lukaku (13p) og Salah (8p) leverte alle en solid poengfangst. Mange hadde satt kapteinsbindet på en av disse tre. Jon traff meget godt med kapteinsvalget (Ronaldo) som fikk to mål og 26 poeng. Denne uken tar jeg over ansvaret for kapteinsanalysen. Kommende runde er de samme på nytt brennhete – mens Manchester City har en meget god hjemmekamp på papiret. Her får du min kapteinsanalyse for GW5.

 

Kapteinsanalyse for Gameweek 5

Mohammed Salah (CRY)

Pris: 12,5%

Eierandel: 54,1%

Poengform: 17-3-10-8

Salah leverer jevnt og trutt med FPL-poeng også denne sesongen. Tre mål og to målgivende på fire kamper er fasiten så langt. 15 sjanser skapt og åtte skudd på mål viser at mannen er i form. Mot Leeds i forrige runde ble det scoring nummer 100 i Premier League. Nå er det Crystal Palace som står på motsatt banehalvdel på Anfield.

Crystal Palace har fått en god start på sesongen og høydepunktet kom mot Tottenham forrige runde. De har holdt nullen i to av fire kamper, og har en xGA (antall forventede innslupne mål) på 3,42. Med tanke på at de åpnet borte mot Chelsea er dette solide tall. Det er derfor ikke sikkert dette blir en overkjøring.

På den annen side har Liverpool meget gode offensive tall så langt og står med en xG (antall forventede mål) på 10,91. De har scoret ni mål, men burde altså ha scoret flere. Crystal Palace slapp inn tre mål da de møtte Chelsea i første serierunde og noe lignende kan fort skje når de på nytt møter ett av topplagene på bortebane. Da er i så fall sannsynligheten svært høy for at Salah står bak minst en av de scoringene.

Cristiano Ronaldo (whu)

Pris: 12,5m

Eierandel: 37,4%

Poengform: 13

Politikere jobber som kjent mye i valgkamp, men la oss tenne et lys for SOME-ansvarlig i Manchester United. Hvis vedkommende ender opp med utbrenthet, så er det ikke vanskelig å finne årsaken. Ronaldo har vært overalt. Hele tiden. Døgnet rundt. Og portugiseren gjorde som han pleier – leverte når han hadde «spotlighten» fra hele verden på seg med to mål på Old Trafford.

Det meste tyder på at Ronaldo først og fremst vil spille spiss i tiden fremover og bevegelsene han hadde uten ball var oppløftende sett med FPL-øyne. Han hadde en xG på 1,40 og særlig Bruno var nære på å stikke han gjennom et par ganger.

West Ham har sluppet inn mål i begge hjemmekampene sine så langt mot henholdsvis Leicester og Crystal Palace. De har en xGA på 4,67 og har sluppet inn totalt fem mål. Antonio (7,9m) er ute med suspensjon, uten at det påvirker Ronaldo som kapteinsvalg sådan.

Manchester United er mestscorende i ligaen så langt med 11 scoringer (samme som Man City). Effektiviteten har vært god. De har en xG på 7,62. Med gode avsluttere som Ronaldo og Greenwood vil det trolig fortsette.

Et bedre lag enn Newcastle kunne fort straffet Manchester United langt hardere forrige runde. Det kan bety at duoen «McFred» er tilbake fra start til denne kampen med Pogba ut til venstre. Pogba leverer målgivende på løpende bånd denne sesongen og sånn sett kan det være positivt for Ronaldo sett med FPL-øyne. Det er i skrivende stund ikke avklart hvem av Bruno og Ronaldo som er førstevalg på straffer, men det er slettes ikke utenkelig at det er sistnevnte. Sånn er det i hvert fall på landslaget.

Romelu Lukaku (tot)

Pris: 11,6m

Eierandel: 26,5%

Poengform: 8-2-13

Tottenham borte er ingen enkel kamp for Chelsea, men målmaskinen fra Belgia kan score mot hvem som helst. I tillegg til de tre målene han har scoret så langt, har han også vært nære på å notere seg for målgivende. Han har faktisk skapt fem sjanser for sine lagkamperater. Også her er det et spørsmålstegn rundt straffene, siden Jorginho har bommet litt i det siste. Får han straffene også, vil det være tungt å stå uten Lukaku fremover, særlig fra og med Gameweek 7.

Tottenham fikk en god start på sesongen, men kom skikkelig ned på jorda igjen mot Crystal Palace. 0-3 i sekken var langt under forventning. Før den kampen hadde de tre rene bur på rad – og har sett veldig solide ut defensivt under Nuno.

Samtidig har Chelsea sett ut som Premier League sitt beste lag så langt denne sesongen. De kom unna med uavgjort på Anfield til tross for at de spilte med én mindre hele andreomgang. Ellers har de vunnet komfortabelt.

Jeg tror ikke dette blir en målrik affære. Det betyr ikke at Lukaku er et dårlig valg som kaptein denne runden. Belgieren er helt sentral i Chelsea sitt offensive spill og kan fort levere målpoeng.

Ferran Torres (SOU)

Pris: 7,2m

Eierandel: 16,6%

Poengform: 2-3-18-3

Man kommer ikke utenom å vurdere en Man City-spiller som kaptein. Hjemmekamp mot Southampton lukter «scoringsbonanza». Det er ikke nødvendig å presentere underliggende tall på dette – alle som følger Premier League vet at Man City mest sannsynlig vil score flere mål mot Southampton. Spørsmålet er bare hvem Pep velger fra start i det fremste leddet.

Det ble kun 63 minutter på Ferran Torres sist, og sånn sett er det kanskje rart å melde han som kapteinsvalg denne runden.  Samtidig har han fått mye tillit på spissplass av Pep denne sesongen– med startplass i samtlige kamper så langt. Hvis han starter på topp, ligger det meste til rette for tosifret poengsum.

Kaptein for Gameweek 5

Salah er et trygt valg de fleste runder og i Fantasy er som oftest trygge valg det samme som gode valg. Denne runden fremstår Salah med hjemmekamp som det beste valget totalt sett. Selv om Patrick Vieira ser ut til å få sving på sakene, har Liverpool imponert så langt denne sesongen. Salah har vært skarpe fra første spark på ballen og har funnet tilbake til flyten i angrepsspillet som tidvis manglet forrige sesong.

En Man City spiller kan fort bli det beste valget, men her er det vanskelig å treffe på den rette spilleren. Derfor er dette en unødvendig risiko å ta når Salah har en såpass bra kamp på papiret. Ronaldo er et bedre valg enn Lukaku denne runden etter min mening, men fortsatt et stykke bak Salah.

Kaptein for Gameweek 5: Mohammed Salah (12,5)