Kapteinsanalyse til Gameweek 8

Skrevet av Jonas Otto Jensen

Etter Gameweek 7 hvor stort sett alle kanoner skuffet unntatt Mohammed Salah, gikk vi inn i en landslagspause hvor FPL-managere fikk tid til å tenke seg godt om inn mot kommende Gameweek. Egypteren leverte hele 13 poeng mot Manchester City. En annen spiller som leverte varene, var Heung-Min Son med sine 10 poeng. Flere bommet på sitt kapteinsvalg i en runde hvor gjennomsnittsscoren var så lav som 38 poeng. I denne artikkelen skal jeg presentere mine åpenbare kapteinsvalg, samt et en differensial.

Mohamed Salah – WAT (B)

Pris: 12.7m
Eierandel: 61.5%
Poengform: 10 – 8 – 12 – 7 – 13

«The Egyptian King» er det soleklare kapteinsvalget denne runden i min bok. Poengform, motstander og eierandel tatt i betraktning, dette er mannen å gå for. Liverpool viser at de for alvor er tilbake på toppnivå i årets sesong, og Mohamed Salah er definitivt deres poengkonge og i storform.

21 poeng ned til nestemann på poenglisten i årets Fantasy-sesong sier sitt, og det er ingenting som sier at formen hans er på vei ned, snarere tvert imot. I tillegg bekrefter Jürgen Klopp at Trent Alexander-Arnold er tilbake på treningsfeltet og klar for helgens kamp, som utvilsomt øker sannsynligheten for målpoeng for egypteren.

Vingens offensive tall er skyhøye, som vanlig. Av alle midtbanespillere har han flest skudd på mål og flest ballberøringen i motstanderens boks. I tillegg har han nest flest skudd i boks og nest flest store sjanser. Disse tallene kan ikke ignoreres sammen med hans form. Salah ligger på andreplass, marginalt bak Antonio, når det kommer til xG (expected goals/forventet mål) i årets sesong. Liverpool er i tillegg det laget i ligaen med høyest xG.

Om vi ser på Watford sine siste fem kamper ser vi at de har sluppet inn fem mål, mot noe variert motstand. Det har alt i alt prestert relativt bra defensivt til å være et nyopprykket lag. Det er kun mot Premier Leagues svakeste lag Norwich de har sluppet inn mer enn to mål. Deres underliggende defensive tall er noe mer oppsiktsvekkende. Det er kun to lag som har flere tapte dueller bak i forsvar, i tillegg til at de er tredje verst når det kommer til rene feil i bakre rekker. Dette er noe som straffer seg til de grader mot Mohamed Salah!

Watford er i tillegg det laget som har sluppet inn mest på dødball i ligaen. Ikke at det er her egypteren har sine styrker, men plutselig dukker han opp i boksen som den luringen han er.

Som alle vet er Mohamed Salah også på straffer, noe som gjør valget enda lettere.

Cristiano Ronaldo – LEI (B)

Pris: 12.6m
Eierandel: 45.6%
Poengform: 13 – 6 – 2 – 1

Den evigunge portugiseren startet med et smell for de røde djevlene etter hans re-debut, men det har stoppet litt opp både for Manchester United og Ronaldo i de siste kampene. Uavhengig om Oles gutter vinner eller ikke, har forsvaret til Leicester store svakheter som målsniken med stor sannsynlighet kan utnytte.

Dersom vi ser på de underliggende tallene for angripere i Premier League, ligger portugiseren på andreplass hva gjelder antall store sjanser totalt, kun slått av Michail Antonio. Ronaldo ligger i tillegg på fjerdeplass over skudd totalt og skudd i boks, noe som er veldig høyt tatt i betraktning at han bare har spilt 303 minutter i årets Premier League-sesong.

Manchester Uniteds motstander kommende runde, Leicester, har sluppet inn hele 12 mål på sine syv første kamper, og de leder utrolig nok statistikken som det laget som har sluppet til flest skudd i egen boks. Med Manchester Uniteds skadeproblemer og Leicesters dårlige seriestart ligger dette an til å bli et målrikt oppgjør, og ringreven fra Madeira kan fort notere seg for både en og to scoringer.

Ronaldo må vel være fus på straffer nå, eller?

Differensial for Gameweek 8

Heung-Min Son – NEW (B)

Pris: 10.1m
Eierandel: 13.4%
Poengform: 10 – 0 – 2 – 7 -10

Sørkoreaneren har levert tre mål og to målgivende pasninger på sesongens syv første kamper. Han sto i tillegg over en av disse kampene, noe som gir fine målpoengstall. Spurs har levert en litt rar sesong med variable prestasjoner. De startet bra poengmessig uten å forbløffe noen som helst, før det har gått litt tråere igjen de siste kampene. Son har levert varene uavhengig av dette, og med en Harry Kane som halter er det Son som har tatt steget opp når det trengs som mest.

Newcastle har sluppet inn flest mål sammen med Norwich i årets sesong med sine 16 innslupne mål på kun syv (!) kamper. De har nest flest skudd sluppet til på mål, i tillegg til tredje flest skudd sluppet til totalt i ligaen. Newcastle troner også øverst på tabellen sammen med nettopp Tottenham når det kommer til dueller tapt i bakre rekker. Den nyoppkjøpte klubben troner også øverst på høyest xGA (expected goals againts/forventet mål imot). Dette er mat for den lynraske målsniken med fortid i Leverkusen!

Rundens kaptein

For meg er dette en av de rundene hvor kapteinsvalget er relativt enkelt, basert på flere faktorer som er nevnt ovenfor. Mohamed Salah sin form, underliggende tall og motstander tatt i betraktning, gjør at man rett og slett velge FPL-talismanen.

Ronaldo og Son er også alternativer som fort kan gi tilbakebetaling, men taket til Mohamed Salah er mye høyere denne runden tror jeg. Jeg personlig har brent meg for mange ganger ved å ikke velge Liverpools juvel, så for meg er valget soleklart.

Kaptein for Gameweek 8: Mohamed Salah (WAT)