Den beste kapteinen til Gameweek 9

Skrevet av Andreas Holmsen-Ringstad

De fleste gikk for Mohammed Salah som kaptein i Gameweek 8 og det var også anbefalingen herfra. Den egyptiske kongen leverte 13 poeng og skuffet ikke. Kommende runde er spørsmålet om man skal fortsette med kapteinsbindet på den beste formspilleren eller om man skal velge en spiller som har en bedre kamp på papiret. Samtidig vil vi lansere to spennende «differensialer» som også kan være gode valg denne runden.

 

Kapteinsanalyse for Gameweek 5

 

Mohammed Salah (mun)

Pris: 12,8m

Eierandel: 64,5%

Poengform: 17-3-10-8-12-7-13-13

Har han noen gang vært bedre? Presterer på et skyhøyt nivå om dagen. Hvis du hadde satt kapteinsbindet på Salah hver eneste runde denne sesongen, ville du sittet igjen med 166 poeng. Sjekk tallene på dine egne kapteinsvalg. De fleste kommer nok dårlig ut av en slik sammenligning.

Salah ligger øverst på «expected goals», sjanser skapt og skudd på mål per kamp – han er den ubestridte eneren for oss FPL-spillere så langt denne sesongen. Syv scoringer og fire målgivende er strålende tall – og kunne fort vært enda bedre. Han tar også straffer og som FPL-spiller kan du ikke be om mer.

Eneste som taler mot Salah denne runden er at Liverpool har en tøff kamp. Manchester United har riktignok ikke imponert noen så langt denne sesongen, men disse kampene lever sitt eget liv. Han har slitt på Old Trafford tidligere og står kun med èn scoring i ligaen på denne banen.

Hvis vi ser litt på tallene så langt denne sesongen, er det imidlertid god grunn til å vurdere Salah som kaptein også denne runden. Manchester United har kun holdt nullen èn gang denne sesongen. Det var borte mot Wolverhampton hvor en gjenfødt David De Gea reddet de røde djevlene gang på gang. 11 baklengs har det blitt totalt og med en «expected goals against» på 11,10, så er det akkurat som fortjent.

Liverpool derimot har vært meget skarpe offensivt. 22 mål har det blitt, seks mål mer enn de neste på lista. Deres «expected goals» ligger på 20,54 og de har skapt 27 store sjanser. Neste på lista er Manchester City med 19. Salah er den offensive spilleren som har sett aller best ut. På motsatt side vil han møte Luke Shaw, som har vært en skygge av seg selv så langt denne sesongen.

Romelu Lukaku (NOR)

Pris: 11,7m

Eierandel: 36,6

Poengform: 8-2-13-2-2-2-2

Mens Salah er i kanonform, har den belgiske kraftspissen slitt. Ikke scoret siden Gameweek 4. Med tanke på hva han har levert og prisen man må betale, ville dette normalt vært en spiller man vurderte å selge. Det er imidlertid noe du absolutt ikke skal gjøre før denne runden. Hjemmekamp mot Norwich betyr normalt mange scoringer og Lukaku vil definitivt være et populært kapteinsvalg. Kanskje får han også ta straffe om muligheten skulle by seg? Jorginho har i hvert fall ikke hatt den beste statistikken i det siste.

Fantasy er ferskvare. Etter runde fire var den store «snakkisen» om det ville straffe seg for hardt å vente på Lukaku til runde syv eller åtte. Spørsmålet var ikke om han skulle inn på laget ditt, men når. Nå står den beste kampen for tur, men Lukaku er ikke det åpenbare kapteinsvalget.

Lukaku har kun kommet til én stor sjanse og levert ett skudd på mål de siste fire rundene. Samtidig lyver denne statistikken litt. Belgieren har satt to baller i nota som har blitt vinket av for relativt marginale offsider og han har et skudd i treverket. Med andre ord kunne han fort ha hatt tre scoringer på de fire siste – og da ville alle valgt han som kaptein denne runden.

Norwich tapte 0-5 borte mot Manchester City og har sluppet inn 16 baklengs så langt. Faktisk er de ikke verst i ligaen verken på antall baklengs eller «expected goals against». Der finner du Saudi Arabia sitt nye sportsvasking-objekt – Newcastle. Likevel ligger alt til rette for mange scoringer på brua.

Harry Kane (whu)

Pris: 12,1m

Eierandel: 5,2

Poengform: 0-0-1-2-2-2-2-12

Det er ikke ofte man finner Harry Kane under kategorien «differensial». Med tanke på den lave eierandelen og at dette dreier seg om kapteinsvalg, så er det her han må kategoriseres. Det er nok ikke veldig mange som vil gi han kapteinsbindet denne runden, men dersom du er av typen som liker å gamble, så er ikke dette nødvendigvis så dumt.

Det ble mål og målgivende sist på mannen med Edward som et godt skjult mellomnavn, og samarbeidet med Heung-Min Son ser ut til å være på vei tilbake til der det var forrige sesong. West Ham sliter med å holde nullen hjemme og har sluppet inn i samtlige fire hjemmekamper så langt.

Kane er som vanlig et klart førstevalg på straffer og begynner å komme i form. Da vet vi alle at det leveres jevnlig med poeng. Tidlig å spå, men kan fort bli en populær mann inn fra og med runde 12 for Lukaku – men det er en annen diskusjon.

Kevin De Bruyne (bri)

Pris: 11,9m

Eierandel: 3,2%

Poengform: 1-0-0-0-1-3-8-11

Ivers må spell sæ i form, vet du. Dette er et sitat fra Nils-Arne Eggen. Tror jeg. Det er tatt fra egen husk. Derfor brukes ikke anførselstegn. Kanskje har han aldri sagt det? Uansett. Poenget her er at Kevin De Bruyne er en slik type. Som må spille kamper for å komme i sin beste form. Derfor er han en av få som sjelden rammes av den etter hvert så berømte «Pep-rouletten».

Nå er vi inne i en slik periode og belgieren er på god vei mot toppformen. Med sin presise høyrefot og eksepsjonelt gode spilleforståelse vil det bli levert stabilt med målpoeng fremover. Har scoret i sine to siste ligakamper og begynt å stille inn siktet på innleggene sine.

Det som taler klart imot De Bruyne denne runden er at motstanderen er Brighton. Det er bare Manchester City selv, Brentford (!) og Liverpool som har lavere «expected goals against» så langt denne sesongen. Tallene defensivt var også glimrende siste halvdel av forrige sesong, så dette er ikke tilfeldigheter. Brighton er et meget godt defensivt lag.

Kaptein for Gameweek 9

Jeg tror ikke på noen målfest på American Express Community Stadium og derfor står valget denne runden mellom Salah, Lukaku og Kane.

Selv om Kane er et spennende valg, fremstår Salah og Lukaku som de to beste valgene. Det blir et klassisk dilemma mellom spilleren i best form og spilleren med best kamp. Her er det etter min mening ganske jevnt. Jeg tror sannsynligheten er god for at både Salah og Lukaku tegner seg på scoringslisten denne runden.

Norwich på hjemmebane er imidlertid en for god kamp til å overse. Det er langt mer sannsynlig at Chelsea scorer mange mål enn at Liverpool gjør det – akkurat denne runden. En perfekt match for Lukaku å slå tilbake på. Bindet gis derfor – under tvil – til Lukaku. Den potensielle oppsiden vurderes som høyere for Lukaku enn Salah.

Kaptein for Gameweek 9: Romelu Lukaku (11,7m)